Αλκοολούχα ποτά ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), σε οποιοδήποτε ποσοστό το οποίο έχει προέλθει από φυσική ζύμωση ή από προσθήκη κατά την επεξεργασία, και είναι το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά.
Η ποσότητα του αλκοόλ μετριέται με τον εξής τρόπο: : 1 μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ και περιέχεται σε ένα ποτήρι μπύρα (250ml, 4%), ένα κοκτέιλ (70ml, 18%), ένα «σκληρό» ποτό π.χ. το ουίσκι (25ml, 45%) και ένα ποτήρι κρασί (100ml, 12%).
Η % περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις ταμπέλες των αλκοολούχων ποτών μας αναφέρει πόσες μονάδες εμπεριέχονται σε ένα λίτρο. Για παράδειγμα, ένα κρασί 12% περιέχει 12 μονάδες σε ένα λίτρο ή 9 μονάδες σε ένα συνηθισμένο μπουκάλι (750ml).
Σύμφωνα με τους ειδικούς ως μέτρια και ασφαλής κατανάλωση για υγιή και ενήλικα άτομα θεωρείται για τις γυναίκες οι 1-2 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και για τους άνδρες 2-3, αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων προκύπτουν λόγω της διαφοράς στη σωματική διάπλαση και τον μεταβολισμό.
Στις έγκυες ή σε γυναίκες που θηλάζουν και σε παιδιά συνιστάται να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ όπως και σε άτομα με ορισμένες παθήσεις ή σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
Η κατανάλωση ενός ποτού καθημερινά φαίνεται πως δεν προκαλεί σε ένα φυσιολογικό άτομο οργανικές ή λειτουργικές διαταραχές, αλλά σε κάποιον με προδιάθεση μη ανοχής στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
Το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται πιο ευαίσθητες από τους άνδρες, επειδή συνήθως έχουν μικρότερο σώμα και το σώμα τους έχει περισσότερο λίπος, στο οποίο το οινόπνευμα δε διαλύεται, και συνεπώς παραμένουν μεγαλύτερες ποσότητες στο αίμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του αλκοόλ σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετική και ωφέλιμη για το σώμα μας, την υγεία μας και τον ψυχισμό μας.
Είναι διαπιστωμένο ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-2 ποτήρια την ημέρα) έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Εν αντιθέσει, η υπερβολική κατανάλωσή του αλκοόλ έχει αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα θερμίδων κ. α.
Η απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα μας γίνεται μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου και μέσω αυτού στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και άλλους ιστούς.
Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και για αυτό το διασπά.
Επίσης η επεξεργασία του αλκοόλ από το σώμα μας εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος και τη μυϊκή μάζα.
Κατά μέσο όρο ο οργανισμός χρειάζεται 1 ώρα για να αποβάλει κάθε μονάδα οινοπνεύματος και για αυτό το λόγο οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε αργά το ποτό μας.
Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή άνω των 40γρ. αλκοόλης ημερησίως για τις γυναίκες και άνω των 60γρ. για τους άνδρες, τότε μπορεί να προκληθούν βλάβες στην υγεία του.
Οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμα μας είναι οι εξής:
Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως:
●► Διαταραχή της ισορροπίας
●► Διαταραχή της ομιλίας
●► Θολή όραση
●► Εφίδρωση
●► Μειωμένη αίσθηση του πόνου
Αφυδάτωση που προκαλεί πονοκέφαλο, ζαλάδες, δίψα, ωχρότητα και τρόμο.
Το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση αντί-διουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε.
●► Στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη)
●► Υψηλή αρτηριακή πίεση και αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.
●► Έλλειψη βιταμινών, εμποδίζοντας την απορρόφηση και την αποθήκευση τους.
●► Εγκεφαλικές βλάβες και μείωση διανοητικής ικανότητας.
●► Ηπατικές βλάβες λόγω του ότι ο μεταβολισμός του αλκοόλ γίνεται στο ήπαρ. Το 90% μεταβολίζεται, ενώ ένα 10% αποβάλλεται δια μέσου της αναπνοής και των ούρων.
●► Επιπλοκές στους διαβητικούς μεταβάλλοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
●► Καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου.
●► Σεξουαλικές διαταραχές
Η μακροχρόνια, συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνάει κατά πολύ τις επιτρεπόμενες συστάσεις και φθάνει σε επίπεδο εξάρτησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι,
…το οποίο διασπά τη μεγαλύτερη ποσότητα από το αλκοόλ που καταναλώνουμε (το υπόλοιπο αποβάλλεται από το σώμα μας μέσω της αναπνοής, των ούρων και του ιδρώτα).
Το συκώτι περιέχει ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα τα οποία είναι ακίνδυνα για το σώμα μας.
Το συκώτι εξουδετερώνει το αλκοόλ όταν είναι σε μικρές ποσότητες χωρίς πρόβλημα.
Όταν όμως οι ποσότητες που πίνει κάποιος είναι μεγάλες, τότε το συκώτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και παθαίνει βλάβες.
Επίσης σε υπερκατανάλωση αλκοόλ το άτομο κινδυνεύει να λιποθυμήσει ή ακόμα και να πέσει σε κώμα που μπορεί σπάνια να οδηγήσει σε θάνατο λόγω της παράλυσης του κέντρου της αναπνοής.
Οι ηπατικές ασθένειες που οφείλονται στο αλκοόλ είναι:
●► Ηπατική στεάτωση (ή λιπώδες ήπαρ) είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους μέσα στα κύτταρα του συκωτιού. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια και μόνη περίσταση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή ως αποτέλεσμα τακτικής κατανάλωσης πάνω από τα προτεινόμενα όρια. Αντιστρέφεται πολύ γρήγορα με την αποβολή του αλκοόλ και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Αν όμως συνεχιστεί η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλκοολική ηπατίτιδα, ακόμα και κίρρωση του ήπατος.
●► Αλκοολική ηπατίτιδα είναι ηπατική φλεγμονή που ποικίλει μεταξύ ήπιας και οξείας. Τα άτομα με ήπια αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατική βλάβη ενώ τα άτομα που πάσχουν από οξεία αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αναπτύξουν ρήξη του ήπατος. Η αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αντιστραφεί σε αρκετά άτομα αν σταματήσουν άμεσα την κατανάλωση αλκοόλ.
●► Η κίρρωση του ήπατος. Ο φυσιολογικός ηπατικός ιστός αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό που σταδιακά θα οδηγήσει στην ανικανότητα του ήπατος να λειτουργεί σωστά. Τα άτομα με κίρρωση που έχει προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή μπορεί να έχουν διάφορες επιπλοκές όπως ίκτερο, κατακράτηση υγρών ή σοβαρή αιμορραγία οισοφάγου. Αν και η αλκοολική κίρρωση δεν είναι αναστρέψιμη, η διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του πάσχοντος.
Εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν τη κίρρωση
Η έγκαιρη διάγνωση της κίρρωσης είναι σημαντική καθώς η ηπατική βλάβη που προκαλεί συνοδεύεται από λίγα έως καθόλου συμπτώματα.
Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν την ηπατική βλάβη, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που οδηγεί με σαφήνεια στη διάγνωση της κίρρωσης εκτός από τη βιοψία ήπατος αλλά η διαδικασία είναι επεμβατική και δεν ανιχνεύει κάθε περίπτωση.
Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις ανιχνεύουν την ηπατική βλάβη ή τις ουλές και αξιολογούν τη σοβαρότητά τους.
Μετά τη διάγνωση μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις για τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας και για την παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς.
Μερικές χρήσιμες εξετάσεις είναι:
●► Έλλειψη της υδατανθρακτικής μορφή της τρασφερρίνης (CDT)
●► Γαμμα-γλουταμυλ-τρανσφεράση (GGT)
●► Μέσος όγκος ερυθρών (MCV)
●► Ολική Αλκαλική φωσφατάση (ALP)
●► Χολερυθρίνη Ορού (ΤΒL), (DBL), (ΙΒL )
●► οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT)
●► πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT)
Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και με διάφορους τρόπους, για αυτό δεν πρέπει να συνδυάζονται μαζί.
Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ όταν παίρνετε φάρμακα και κυρίως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντισταμινικά (χορηγούνται για αλλεργίες), καρδιαγγειακά, ορισμένα αντιβιοτικά και παυσίπονα.
Εάν ληφθούν φάρμακα με αλκοόλ μειώνεται η αποτελεσματικότητα που θα έχει το φάρμακο και αυξάνονται οι πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ζαλάδα, έμετος, πονοκέφαλος, αιμορραγία του πεπτικού, τάση για λιποθυμία.
Αλκοόλ και θερμίδες
Το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες και αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες χαρακτηρίζονται σαν «κενές» δηλαδή δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
Όσο υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη έχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει.
Ακόμη ένα αρνητικό που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ότι απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας ορισμένες φορές σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.
Προτιμότερα είναι τα ποτά σκέτα χωρίς προσμίξεις αναψυκτικών ή χυμών και τα ξηρά ποτά.
Σημαντικό είναι να προσέχουμε πέραν από τη κατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση των τροφίμων που συνοδεύουν το αλκοολούχο ποτό π.χ. ξηροί καρποί διότι προσδίδουν πολλές θερμίδες (10 ξηροί καρποί έχουν 130 θερμίδες).
Συνδυασμοί αλκοολούχων ποτών με αναψυκτικά και χυμούς φρούτων
Η ανάμιξη αλκοόλ με χυμούς, αναψυκτικά και σιρόπια προσφέρει πολλές θερμίδες λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν και προσδίδει γλυκύτητα στη γεύση κάνοντας το ποτό πιο ευχάριστο με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερο.
Καλό είναι να πίνουμε το ποτό μας σκέτο, αλλά μια εξίσου καλή επιλογή είναι να το συνδυάσουμε με σόδα που δεν περιέχει ζάχαρη και θερμίδες.
Εάν στο αλκοολούχο ποτό προσθέσουμε αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη όπως τα τύπου κόλα, η απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό γίνεται γρηγορότερα και μεθά κανείς πιο εύκολα.
Επίσης, ακόμη και αν προσθέσουμε χυμό, νερό ή παγάκια η ποσότητα του αλκοόλ παραμένει ίδια.
Συμβουλές
●► Να πίνετε πολύ νερό ενδιάμεσα από τα ποτά που καταναλώνετε ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.
●► Μην αναμιγνύετε το ποτό σας με αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη διότι συμβάλει στην γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.
●► Να πίνετε πάντα με γεμάτο στομάχι και όχι νηστικοί διότι η παρουσία φαγητού στο στομάχι βοηθά να απορροφηθεί πιο αργά το αλκοόλ από τον οργανισμό, αποφεύγοντας έτσι τη μέθη.
●► Πίνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας, ώστε να προλαβαίνει το σώμα να μεταβολίζει το αλκοόλ.
●► Να παρακολουθείτε τη ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
●► Προτιμήστε ένα αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.
●► Να βάζετε νερό ή παγάκια στο ποτό σας για να αυξάνει ο όγκος του αλλά όχι και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Το άρθρο έγραψε η Χρυσούλα Κωνσταντάκη / Διαιτολόγος
iatriki-frontida.gr
Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως:
●► Διαταραχή της ισορροπίας
●► Διαταραχή της ομιλίας
●► Θολή όραση
●► Εφίδρωση
●► Μειωμένη αίσθηση του πόνου
Αφυδάτωση που προκαλεί πονοκέφαλο, ζαλάδες, δίψα, ωχρότητα και τρόμο.
Το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση αντί-διουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε.
●► Στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη)
●► Υψηλή αρτηριακή πίεση και αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.
●► Έλλειψη βιταμινών, εμποδίζοντας την απορρόφηση και την αποθήκευση τους.
●► Εγκεφαλικές βλάβες και μείωση διανοητικής ικανότητας.
●► Ηπατικές βλάβες λόγω του ότι ο μεταβολισμός του αλκοόλ γίνεται στο ήπαρ. Το 90% μεταβολίζεται, ενώ ένα 10% αποβάλλεται δια μέσου της αναπνοής και των ούρων.
●► Επιπλοκές στους διαβητικούς μεταβάλλοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
●► Καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου.
●► Σεξουαλικές διαταραχές
Η μακροχρόνια, συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνάει κατά πολύ τις επιτρεπόμενες συστάσεις και φθάνει σε επίπεδο εξάρτησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι,
…το οποίο διασπά τη μεγαλύτερη ποσότητα από το αλκοόλ που καταναλώνουμε (το υπόλοιπο αποβάλλεται από το σώμα μας μέσω της αναπνοής, των ούρων και του ιδρώτα).
Το συκώτι περιέχει ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα τα οποία είναι ακίνδυνα για το σώμα μας.
Το συκώτι εξουδετερώνει το αλκοόλ όταν είναι σε μικρές ποσότητες χωρίς πρόβλημα.
Όταν όμως οι ποσότητες που πίνει κάποιος είναι μεγάλες, τότε το συκώτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και παθαίνει βλάβες.
Επίσης σε υπερκατανάλωση αλκοόλ το άτομο κινδυνεύει να λιποθυμήσει ή ακόμα και να πέσει σε κώμα που μπορεί σπάνια να οδηγήσει σε θάνατο λόγω της παράλυσης του κέντρου της αναπνοής.
Οι ηπατικές ασθένειες που οφείλονται στο αλκοόλ είναι:
●► Ηπατική στεάτωση (ή λιπώδες ήπαρ) είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους μέσα στα κύτταρα του συκωτιού. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια και μόνη περίσταση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή ως αποτέλεσμα τακτικής κατανάλωσης πάνω από τα προτεινόμενα όρια. Αντιστρέφεται πολύ γρήγορα με την αποβολή του αλκοόλ και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Αν όμως συνεχιστεί η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλκοολική ηπατίτιδα, ακόμα και κίρρωση του ήπατος.
●► Αλκοολική ηπατίτιδα είναι ηπατική φλεγμονή που ποικίλει μεταξύ ήπιας και οξείας. Τα άτομα με ήπια αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατική βλάβη ενώ τα άτομα που πάσχουν από οξεία αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αναπτύξουν ρήξη του ήπατος. Η αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να αντιστραφεί σε αρκετά άτομα αν σταματήσουν άμεσα την κατανάλωση αλκοόλ.
●► Η κίρρωση του ήπατος. Ο φυσιολογικός ηπατικός ιστός αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό που σταδιακά θα οδηγήσει στην ανικανότητα του ήπατος να λειτουργεί σωστά. Τα άτομα με κίρρωση που έχει προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή μπορεί να έχουν διάφορες επιπλοκές όπως ίκτερο, κατακράτηση υγρών ή σοβαρή αιμορραγία οισοφάγου. Αν και η αλκοολική κίρρωση δεν είναι αναστρέψιμη, η διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του πάσχοντος.
Εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν τη κίρρωση
Η έγκαιρη διάγνωση της κίρρωσης είναι σημαντική καθώς η ηπατική βλάβη που προκαλεί συνοδεύεται από λίγα έως καθόλου συμπτώματα.
Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν την ηπατική βλάβη, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που οδηγεί με σαφήνεια στη διάγνωση της κίρρωσης εκτός από τη βιοψία ήπατος αλλά η διαδικασία είναι επεμβατική και δεν ανιχνεύει κάθε περίπτωση.
Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις ανιχνεύουν την ηπατική βλάβη ή τις ουλές και αξιολογούν τη σοβαρότητά τους.
Μετά τη διάγνωση μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις για τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας και για την παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς.
Μερικές χρήσιμες εξετάσεις είναι:
●► Έλλειψη της υδατανθρακτικής μορφή της τρασφερρίνης (CDT)
●► Γαμμα-γλουταμυλ-τρανσφεράση (GGT)
●► Μέσος όγκος ερυθρών (MCV)
●► Ολική Αλκαλική φωσφατάση (ALP)
●► Χολερυθρίνη Ορού (ΤΒL), (DBL), (ΙΒL )
●► οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT)
●► πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT)
Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και με διάφορους τρόπους, για αυτό δεν πρέπει να συνδυάζονται μαζί.
Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ όταν παίρνετε φάρμακα και κυρίως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντισταμινικά (χορηγούνται για αλλεργίες), καρδιαγγειακά, ορισμένα αντιβιοτικά και παυσίπονα.
Εάν ληφθούν φάρμακα με αλκοόλ μειώνεται η αποτελεσματικότητα που θα έχει το φάρμακο και αυξάνονται οι πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ζαλάδα, έμετος, πονοκέφαλος, αιμορραγία του πεπτικού, τάση για λιποθυμία.
Αλκοόλ και θερμίδες
Το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες και αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες χαρακτηρίζονται σαν «κενές» δηλαδή δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
Όσο υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη έχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει.
Ακόμη ένα αρνητικό που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ότι απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας ορισμένες φορές σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.
Προτιμότερα είναι τα ποτά σκέτα χωρίς προσμίξεις αναψυκτικών ή χυμών και τα ξηρά ποτά.
Σημαντικό είναι να προσέχουμε πέραν από τη κατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση των τροφίμων που συνοδεύουν το αλκοολούχο ποτό π.χ. ξηροί καρποί διότι προσδίδουν πολλές θερμίδες (10 ξηροί καρποί έχουν 130 θερμίδες).
Συνδυασμοί αλκοολούχων ποτών με αναψυκτικά και χυμούς φρούτων
Η ανάμιξη αλκοόλ με χυμούς, αναψυκτικά και σιρόπια προσφέρει πολλές θερμίδες λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν και προσδίδει γλυκύτητα στη γεύση κάνοντας το ποτό πιο ευχάριστο με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερο.
Καλό είναι να πίνουμε το ποτό μας σκέτο, αλλά μια εξίσου καλή επιλογή είναι να το συνδυάσουμε με σόδα που δεν περιέχει ζάχαρη και θερμίδες.
Εάν στο αλκοολούχο ποτό προσθέσουμε αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη όπως τα τύπου κόλα, η απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό γίνεται γρηγορότερα και μεθά κανείς πιο εύκολα.
Επίσης, ακόμη και αν προσθέσουμε χυμό, νερό ή παγάκια η ποσότητα του αλκοόλ παραμένει ίδια.
Συμβουλές
●► Να πίνετε πολύ νερό ενδιάμεσα από τα ποτά που καταναλώνετε ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση.
●► Μην αναμιγνύετε το ποτό σας με αναψυκτικό που περιέχει ζάχαρη διότι συμβάλει στην γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.
●► Να πίνετε πάντα με γεμάτο στομάχι και όχι νηστικοί διότι η παρουσία φαγητού στο στομάχι βοηθά να απορροφηθεί πιο αργά το αλκοόλ από τον οργανισμό, αποφεύγοντας έτσι τη μέθη.
●► Πίνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας, ώστε να προλαβαίνει το σώμα να μεταβολίζει το αλκοόλ.
●► Να παρακολουθείτε τη ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
●► Προτιμήστε ένα αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.
●► Να βάζετε νερό ή παγάκια στο ποτό σας για να αυξάνει ο όγκος του αλλά όχι και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Το άρθρο έγραψε η Χρυσούλα Κωνσταντάκη / Διαιτολόγος
iatriki-frontida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου