Πίτα με πλούσιο, μερακλήδικο περιεχόμενο που θα το λατρέψεις.
Η Παστουρμαδόπιτα στα πρωτευουσιάνικα ή πίτα Καισαρείας/Καππαδοκίας για τους πιο ψαγμένους, φυλάει μέσα της ένα μυστικό με ποντιακή καταγωγή που αν μη τι άλλο ξεχωρίζει σε γεύση και έχει διαδοθεί ως ανατολίτικο αλλαντικό με φανατικούς ανά τον κόσμο.
Υλικά:
●► 8 φέτες παστουρμάς
●► 200 γρ. κασέρι τριμμένο
●► 2 μέτριες ντομάτες
●► 2 φύλλα σφολιάτας
●► 1 κ.σ. θυμάρι
●► λίγο λάδι για άλειμμα
●► μαϊντανό ψιλοκομμένο
●► πιπέρι
●► 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε το τσιμένι (το γύρω-γύρω) από τον παστουρμά και τον ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τον βάζουμε σε ένα μπολ.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Τις στύβουμε σε ένα μικρό μπολ να φύγουν τα ζουμιά και τα σπόρια τους. Αφήνουμε το μπολάκι στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και το μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ με τον παστουρμά. Βάζουμε τυρί και πιπέρι, το θυμάρι και ανακατεύουμε..
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο. Στρώνουμε στον πάτο πολύ προσεχτικά το ένα φύλλο σφολιάτας.
Από πάνω βάζουμε το μείγμα με τον παστουρμά ομοιόμορφα, απλώνοντας καλά , (αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες απο την σφολιάτα για να κολλήσει η άλλη από σφολιάτα από πάνω)
Αλείφουμε με τον κρόκο γύρω-γύρω την σφολιάτα .
Πάνω από αυτό βάζουμε το άλλο φύλλο της σφολιάτας και πατάμε καλά να κολλήσουν οι άκρες και να μην φύγει η γέμιση στο ψήσιμο .
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η πίτα μας.
Tip:
Τα ζουμιά της ντομάτας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κάποια σάλτσα γιατί σε αυτή τη συνταγή δεν τα χρειαζόμαστε!!!
akispetretzikis.com
●► 8 φέτες παστουρμάς
●► 200 γρ. κασέρι τριμμένο
●► 2 μέτριες ντομάτες
●► 2 φύλλα σφολιάτας
●► 1 κ.σ. θυμάρι
●► λίγο λάδι για άλειμμα
●► μαϊντανό ψιλοκομμένο
●► πιπέρι
●► 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε το τσιμένι (το γύρω-γύρω) από τον παστουρμά και τον ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τον βάζουμε σε ένα μπολ.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Τις στύβουμε σε ένα μικρό μπολ να φύγουν τα ζουμιά και τα σπόρια τους. Αφήνουμε το μπολάκι στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και το μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ με τον παστουρμά. Βάζουμε τυρί και πιπέρι, το θυμάρι και ανακατεύουμε..
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο. Στρώνουμε στον πάτο πολύ προσεχτικά το ένα φύλλο σφολιάτας.
Από πάνω βάζουμε το μείγμα με τον παστουρμά ομοιόμορφα, απλώνοντας καλά , (αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες απο την σφολιάτα για να κολλήσει η άλλη από σφολιάτα από πάνω)
Αλείφουμε με τον κρόκο γύρω-γύρω την σφολιάτα .
Πάνω από αυτό βάζουμε το άλλο φύλλο της σφολιάτας και πατάμε καλά να κολλήσουν οι άκρες και να μην φύγει η γέμιση στο ψήσιμο .
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η πίτα μας.
Tip:
Τα ζουμιά της ντομάτας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κάποια σάλτσα γιατί σε αυτή τη συνταγή δεν τα χρειαζόμαστε!!!
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτη να σας είναι !!!
akispetretzikis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου