Θα γεμίσει το σπίτι μοσχοβολιά! Ένα άρωμα ψωμιού, βανίλιας και σοκολάτας θα περιπλανηθούν σ' όλα τα δωμάτια σχεδόν ...θέλοντας να κυριεύσουν τον χώρο !!! Κι εμείς απλά θα απολαμβάνουμε το άρωμα μέχρις ότου τα μικρά σοκολατοψωμάκια βγουν και τα καταφέρουν μερικές μπουκιές [ πολύ εύκολα ] να φτάσουν στο στόμα όλων !!! Πανδαισία !!!!!
Το μόνο σημείο που χρειάζεται την προσοχή μας ... η ζύμη που γίνεται αρκετά μαλακή και κολλάει ελαφρά στα χέρια ακόμα και μετά το φούσκωμα. Λίγη προσπάθεια ιδιαίτερα όταν γεμίσει με την σοκοπραλίνα και κοπούν οι λωρίδες.
Το τύλιγμα μπορεί λίγο να μας παιδεύει αλλά ...αξίζει τον κόπο! Όσο για την επιφάνειά τους αυτή μπορεί να μην είναι εντελώς λεία αλλά αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους.
Γευθείτε τα χλιαρά... δείχνουν όλο τον πλούτο των υλικών τους!!! Μετά, είναι νόστιμα αν και όχι θεϊκά !!!!
Υλικά:
Για τα brioche
•► 630 - 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
•► 75 γρ. φρέσκια μαγιά
•► 200 γρ. γάλα σοκολατούχο, χλιαρό + 60 γρ. για να λιώσουμε τη μαγιά
•► 70 γρ. καστανή ζάχαρη + 1 κ.γλ. ζάχαρη για τη μαγιά
•► 1 κ. γλ. απόσταγμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
•► 2 αυγά μεγάλα
•► 125 γρ. βούτυρο λιωμένο & χλιαρό
•► 1 κ. γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
•► 3-4 κ. σ. σοκοπραλίνα φουντουκιού (σπιτική ή τύπου Μερέντα)
•► 3-4 κ. σ. τριμμένη σοκολάτα (ή νιφάδες σοκολάτας)
Για την επάλειψη ~ διακόσμηση
•► Λίγο γάλα
•► Γκρανέλα ζάχαρης [ Λευκοί κόκκοι ζάχαρης κατάλληλοι για ντεκόρ & ανθεκτικοί στο ψήσιμο ]
Διαδικασία:
Ετοιμάζουμε τα brioche
Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με 1 κ.γλ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η μαγιά.
Αφήνουμε το μπολ με τη μαγιά σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και το αλάτι καλά μέχρι να αφρίσουν.
Λιώνουμε στο χλιαρό γάλα τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς το καλά.
Αφού η μαγιά φουσκώσει, τη ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι.
Προσθέτουμε αμέσως τα αυγά με τη βανίλια και το αλάτι, το γάλα με τη ζάχαρη και το 1/3 από το βούτυρο και ζυμώνουμε.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο ζυμώνοντας τη ζύμη για 10-12 λεπτά περίπου.
Η ζύμη αυτή (όπως και του τσουρεκιού) είναι καλύτερα να τη ζυμώνουμε σηκώνοντάς της από κάτω και διπλώνοντάς την στο πάνω μέρος. Η τελική ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή.
Τοποθετούμε το μπολ με τη ζύμη σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε για 1 με 1.5 ώρα ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, ζυμώνουμε και πάλι τη ζύμη για 1 λεπτό και την ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό.
Απλώνουμε επάνω την σοκοπραλίνα και από πάνω πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα ή τις νιφάδες.
Διπλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε στη μέση και το κλείνουμε καλά γύρω γύρω διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες (όπως κάνουμε για τα τυροπιτάκια).
Πιέζουμε με τα χέρια μας το φύλλο, ανοίγοντάς και πάλι λίγο.
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε λωρίδες φάρδους 2 εκ.
Στρίβουμε λίγο τις λωρίδες και μετά τις τυλίγουμε σε σαλίγκαρο.
Τοποθετούμε τα brioche μας σε λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Τα αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν λίγο.
Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε, προσεκτικά, με γάλα και τα πασπαλίζουμε με την γκρανέλα.
Στο μεταξύ, μέχρι να φουσκώσουν προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ψήνουμε τα brioche για 20-22 λεπτά έτσι ώστε να μην παραψηθούν.
Τα απολαμβάνουμε χλιαρά !!!!
tantekiki , Συνταγή τροποποιημένη από ΕΔΩ.
Για τα brioche
•► 630 - 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
•► 75 γρ. φρέσκια μαγιά
•► 200 γρ. γάλα σοκολατούχο, χλιαρό + 60 γρ. για να λιώσουμε τη μαγιά
•► 70 γρ. καστανή ζάχαρη + 1 κ.γλ. ζάχαρη για τη μαγιά
•► 1 κ. γλ. απόσταγμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
•► 2 αυγά μεγάλα
•► 125 γρ. βούτυρο λιωμένο & χλιαρό
•► 1 κ. γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
•► 3-4 κ. σ. σοκοπραλίνα φουντουκιού (σπιτική ή τύπου Μερέντα)
•► 3-4 κ. σ. τριμμένη σοκολάτα (ή νιφάδες σοκολάτας)
Για την επάλειψη ~ διακόσμηση
•► Λίγο γάλα
•► Γκρανέλα ζάχαρης [ Λευκοί κόκκοι ζάχαρης κατάλληλοι για ντεκόρ & ανθεκτικοί στο ψήσιμο ]
Διαδικασία:
Ετοιμάζουμε τα brioche
Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με 1 κ.γλ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η μαγιά.
Αφήνουμε το μπολ με τη μαγιά σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και το αλάτι καλά μέχρι να αφρίσουν.
Λιώνουμε στο χλιαρό γάλα τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς το καλά.
Αφού η μαγιά φουσκώσει, τη ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι.
Προσθέτουμε αμέσως τα αυγά με τη βανίλια και το αλάτι, το γάλα με τη ζάχαρη και το 1/3 από το βούτυρο και ζυμώνουμε.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο ζυμώνοντας τη ζύμη για 10-12 λεπτά περίπου.
Η ζύμη αυτή (όπως και του τσουρεκιού) είναι καλύτερα να τη ζυμώνουμε σηκώνοντάς της από κάτω και διπλώνοντάς την στο πάνω μέρος. Η τελική ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή.
Τοποθετούμε το μπολ με τη ζύμη σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε για 1 με 1.5 ώρα ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, ζυμώνουμε και πάλι τη ζύμη για 1 λεπτό και την ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό.
Απλώνουμε επάνω την σοκοπραλίνα και από πάνω πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα ή τις νιφάδες.
Διπλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε στη μέση και το κλείνουμε καλά γύρω γύρω διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες (όπως κάνουμε για τα τυροπιτάκια).
Πιέζουμε με τα χέρια μας το φύλλο, ανοίγοντάς και πάλι λίγο.
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε λωρίδες φάρδους 2 εκ.
Στρίβουμε λίγο τις λωρίδες και μετά τις τυλίγουμε σε σαλίγκαρο.
Τοποθετούμε τα brioche μας σε λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Τα αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν λίγο.
Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε, προσεκτικά, με γάλα και τα πασπαλίζουμε με την γκρανέλα.
Στο μεταξύ, μέχρι να φουσκώσουν προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ψήνουμε τα brioche για 20-22 λεπτά έτσι ώστε να μην παραψηθούν.
Τα απολαμβάνουμε χλιαρά !!!!
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
tantekiki , Συνταγή τροποποιημένη από ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου