Μια πίτα “μπαξές”!!!
Υλικά:
•► 1 δόση σπιτική σφολιάτα ή ένα πακέτο φύλλα
•► 5-6 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
•► 4-5 πιπεριές πράσινες σε λωρίδες όχι πολύ λεπτές
•► 2 πιπεριές κόκκινες
•► 1 πιπεριά πορτοκαλί
•► 4-5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
•► 3-4 κρεμμύδια σε φέτες
•► 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
•► 2 αβγά χτυπημένα
•► 300 γρ. τυρί φέτα σε μέτρια κομματάκια
•► 1 κούπα ρύζι καρολίνα
•► 1 κουταλάκι αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
•► 1 κουταλάκι πιπέρι
•► 1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
•► 1 κουταλιά ρίγανη
•► λίγο μπούκοβο ανάλογα πόσο καυτερό το θέλει κανείς (προαιρετικά)
•► 2 χωριάτικα λουκάνικα μεγάλα κομμένα σε φετάκια ή 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
•► ελαιόλαδο για το τηγάνι και το άλειμμα των φύλλων
•► σουσάμι για το φύλλο
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε νερό για 30'.
Τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Βάζουμε λάδι να ζεσταθεί σε τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρά να μαραθούν.
Κάνουμε το ίδιο με όλα τα λαχανικά μας ( πιπεριές, κρεμμύδια σκόρδο ) και τα βγάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Περνάμε από το τηγάνι και τα λουκάνικο ή το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τ’ αβγά, το ρύζι, το τυρί, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο, ρίγανη. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Επειδή η πίτα έχει πολλά υλικά χρησιμοποιούμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Αν χρησιμοποιήσουμε σπιτική σφολιάτα, λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το ένα από τα 2 φύλλα. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα φύλλα, στρώνουμε τα μισά, ένα-ένα λαδωμένα, ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε να πάει παντού και επάνω σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα κι αυτά ένα-ένα.
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Βρέχουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό για να μη “γυρίσει” το φύλλο.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω-κάτω για μία έως μιάμιση περίπου ώρα.
Σημειώσεις:
1)… Το πρώτο από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε - σπιτική σφολιάτα ή ένα πακέτο φύλλα - μπορείτε να βάλλετε το ΖΑΓΟΡΙΣΙΟ των 6 φύλλων, αλλά και το κουρού και η σφολιάτα είναι θαυμάσια σ’ αυτή τη συνταγή.
2)… Μη σας τρομάζουν τα υλικά της συνταγής και η εκτέλεση. Η πίτα αυτή είναι εξαιρετικής νοστιμιάς και αξίζει πραγματικά λίγο επιπλέον κόπο.
magyreuontas
•► 1 δόση σπιτική σφολιάτα ή ένα πακέτο φύλλα
•► 5-6 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
•► 4-5 πιπεριές πράσινες σε λωρίδες όχι πολύ λεπτές
•► 2 πιπεριές κόκκινες
•► 1 πιπεριά πορτοκαλί
•► 4-5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
•► 3-4 κρεμμύδια σε φέτες
•► 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
•► 2 αβγά χτυπημένα
•► 300 γρ. τυρί φέτα σε μέτρια κομματάκια
•► 1 κούπα ρύζι καρολίνα
•► 1 κουταλάκι αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
•► 1 κουταλάκι πιπέρι
•► 1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
•► 1 κουταλιά ρίγανη
•► λίγο μπούκοβο ανάλογα πόσο καυτερό το θέλει κανείς (προαιρετικά)
•► 2 χωριάτικα λουκάνικα μεγάλα κομμένα σε φετάκια ή 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
•► ελαιόλαδο για το τηγάνι και το άλειμμα των φύλλων
•► σουσάμι για το φύλλο
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε νερό για 30'.
Τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Βάζουμε λάδι να ζεσταθεί σε τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρά να μαραθούν.
Κάνουμε το ίδιο με όλα τα λαχανικά μας ( πιπεριές, κρεμμύδια σκόρδο ) και τα βγάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Περνάμε από το τηγάνι και τα λουκάνικο ή το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τ’ αβγά, το ρύζι, το τυρί, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο, ρίγανη. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Επειδή η πίτα έχει πολλά υλικά χρησιμοποιούμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Αν χρησιμοποιήσουμε σπιτική σφολιάτα, λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το ένα από τα 2 φύλλα. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα φύλλα, στρώνουμε τα μισά, ένα-ένα λαδωμένα, ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε να πάει παντού και επάνω σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα κι αυτά ένα-ένα.
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Βρέχουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό για να μη “γυρίσει” το φύλλο.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω-κάτω για μία έως μιάμιση περίπου ώρα.
Σημειώσεις:
1)… Το πρώτο από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε - σπιτική σφολιάτα ή ένα πακέτο φύλλα - μπορείτε να βάλλετε το ΖΑΓΟΡΙΣΙΟ των 6 φύλλων, αλλά και το κουρού και η σφολιάτα είναι θαυμάσια σ’ αυτή τη συνταγή.
2)… Μη σας τρομάζουν τα υλικά της συνταγής και η εκτέλεση. Η πίτα αυτή είναι εξαιρετικής νοστιμιάς και αξίζει πραγματικά λίγο επιπλέον κόπο.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτη να σας είναι !!!
magyreuontas
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου