Αν μπορέσουμε να βρούμε χωριάτικο κοτόπουλο, το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.
Ένα φαγητό, που αρέσει σε όλους, αλλά είναι ταυτόχρονα κι ένα εξαιρετικό πιάτο, για να στολίσει το γιορτινό μας τραπέζι.
Φτιάξτε το, απολαύστε το και εντυπωσιάστε!
Υλικά:
•► 1 χωριάτικο κοτόπουλο (1½ κιλό περίπου)
•► 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες στα τέσσερα
•► 4 μέτρια κρεμμύδια σε τέταρτα
•► 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
•► 20 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
•► 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
•► 1 καρότο σε τέταρτα
•► 1 νεροπότηρο κρασί
•► ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•► ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•► ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
•► 1 λεμόνι (το χυμό του)
•► αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
•► 3 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•► 2 κουτ. σούπας μέλι
•► 1 κρασοπότηρο κρασί
•► ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•► 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
•► 2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
•► ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•► ½ κουτ. γλυκού κάρυ
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Από βραδύς, πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε, το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και το περιχύνουμε μ᾿ αυτή.
Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, και το σκουπίζουμε καλά.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, και το κοτόπουλο, για 10' περίπου και έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, τις ντομάτες, το καρότο και νερό, όσο να το σκεπάζει.
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 60΄- 70΄ περίπου, μέχρι να βράσει το κοτόπουλο, (εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι). Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, το χυμό λεμονιού, και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.
Το σερβίρουμε με ριζότο ή πατάτες τηγανιτές !!!
faghta-giagias
•► 1 χωριάτικο κοτόπουλο (1½ κιλό περίπου)
•► 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες στα τέσσερα
•► 4 μέτρια κρεμμύδια σε τέταρτα
•► 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
•► 20 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
•► 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
•► 1 καρότο σε τέταρτα
•► 1 νεροπότηρο κρασί
•► ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•► ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•► ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
•► 1 λεμόνι (το χυμό του)
•► αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
•► 3 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•► 2 κουτ. σούπας μέλι
•► 1 κρασοπότηρο κρασί
•► ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•► 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
•► 2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
•► ½ κουτ. γλυκού κύμινο
•► ½ κουτ. γλυκού κάρυ
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Από βραδύς, πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε, το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και το περιχύνουμε μ᾿ αυτή.
Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, και το σκουπίζουμε καλά.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, και το κοτόπουλο, για 10' περίπου και έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, τις ντομάτες, το καρότο και νερό, όσο να το σκεπάζει.
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 60΄- 70΄ περίπου, μέχρι να βράσει το κοτόπουλο, (εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι). Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, το χυμό λεμονιού, και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.
Το σερβίρουμε με ριζότο ή πατάτες τηγανιτές !!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
faghta-giagias
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου