Μικρά, τραγανά, άδεια μέσα, ούτε αλμυρά ούτε γλυκά και νόστιμα! Έτσι ακριβώς δεν πρέπει να είναι τα τέλεια σουδάκια;
Ιδανικά για προφιτερόλ αν είναι στρογγυλά, για εκλέρ αν είναι μακρόστενα αλλά και γεμισμένα με αλμυρές νοστιμιές άσχετα από το σχήμα τους τα σουδάκια αυτά θα σας εκπλήξουν με την τραγανή τους υφή.
Γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα και το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσουμε το σχήμα και το μέγεθός τους.
Εξ άλλου, απόκριες έρχονται όλο και κάποιο πάρτυ θα κάνουμε, όλο και κάποιο κέρασμα θα χρειαστούμε! Το να γνωρίσουμε τη βασική τους ζύμη είναι πολύ χρήσιμο! Δεν νομίζετε ???
Υλικά:
•► 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
•► 150 γρ. νερό
•► 1 πρέζα αλάτι
•► 1 κ.γλ. ζάχαρη
•► 50 γρ. βούτυρο
•► 3 αυγά μεγάλα
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι, το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά έτσι ώστε να λιώσει το βούτυρο.
Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι όλο μαζί.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνέχεια και γρήγορα έτσι ώστε το μείγμα να γίνει απαλό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το πρώτο αυγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις ή με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το αυγό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα δύο υπόλοιπα αυγά.
Η τελική "ζύμη" πρέπει να φαίνεται μαλακή, γυαλιστερή και να κάνει μυτούλα στην άκρη της κουτάλας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 2 λαμαρίνες φούρνου.
Βάζουμε σε ένα κορνέ με ίσιο στόμιο και διάμετρο 1 - 1.5 εκ. τη ζύμη και βγάζουμε στρογγυλά σουδάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού ή μακρόστενα σού στο μήκος που επιθυμούμε εάν θέλουμε να κάνουμε εκλαίρ.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά (πάντα ανάλογα με το μέγεθός τους) μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζουμε ένα σου, το ανοίγουμε και αν στο εσωτερικό του είναι στεγνό και άδειο τότε είναι έτοιμα. Αν δεν είναι έτσι τα αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Συμβουλή
Την πρώτη φορά που θα τα φτιάξουμε, καλό είναι, να μετρήσουμε ακριβώς τον χρόνο ψησίματος για να ξέρουμε πόσο χρόνο χρειάζονται για να ψηθούν στον δικό μας φούρνο.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα ανοίξουμε.
Μυστικά συντήρησης
Θέλουμε να έχουμε έτοιμα σου για μεγαλύτερη ευκολία ???
•► Πολύ απλά, τα σου μπορούμε αφού τα ψήσουμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη μέχρι και 3 εβδομάδες πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Αφού κρυώσουν καλά, τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων "κατάψυξης" και τα καταψύχουμε.
Όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε τα βγάζουμε από την κατάψυξη το βράδυ της προηγούμενης μέρας και τα αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι να αποψυχθούν τελείως (12-14 ώρες είναι αρκετές δηλαδή μια νύχτα).
Πριν τα γεμίσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τα βάζουμε για 3-5 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα γεμίζουμε.
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων Μαγειρικής & Συντομογραφίες κ.α. πατήστε ΕΔΩ
tantekiki , Πηγή: argiro.gr
•► 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
•► 150 γρ. νερό
•► 1 πρέζα αλάτι
•► 1 κ.γλ. ζάχαρη
•► 50 γρ. βούτυρο
•► 3 αυγά μεγάλα
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι, το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά έτσι ώστε να λιώσει το βούτυρο.
Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι όλο μαζί.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνέχεια και γρήγορα έτσι ώστε το μείγμα να γίνει απαλό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το πρώτο αυγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις ή με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το αυγό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα δύο υπόλοιπα αυγά.
Η τελική "ζύμη" πρέπει να φαίνεται μαλακή, γυαλιστερή και να κάνει μυτούλα στην άκρη της κουτάλας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 2 λαμαρίνες φούρνου.
Βάζουμε σε ένα κορνέ με ίσιο στόμιο και διάμετρο 1 - 1.5 εκ. τη ζύμη και βγάζουμε στρογγυλά σουδάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού ή μακρόστενα σού στο μήκος που επιθυμούμε εάν θέλουμε να κάνουμε εκλαίρ.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά (πάντα ανάλογα με το μέγεθός τους) μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζουμε ένα σου, το ανοίγουμε και αν στο εσωτερικό του είναι στεγνό και άδειο τότε είναι έτοιμα. Αν δεν είναι έτσι τα αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Συμβουλή
Την πρώτη φορά που θα τα φτιάξουμε, καλό είναι, να μετρήσουμε ακριβώς τον χρόνο ψησίματος για να ξέρουμε πόσο χρόνο χρειάζονται για να ψηθούν στον δικό μας φούρνο.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα ανοίξουμε.
Μυστικά συντήρησης
Θέλουμε να έχουμε έτοιμα σου για μεγαλύτερη ευκολία ???
•► Πολύ απλά, τα σου μπορούμε αφού τα ψήσουμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη μέχρι και 3 εβδομάδες πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Αφού κρυώσουν καλά, τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων "κατάψυξης" και τα καταψύχουμε.
Όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε τα βγάζουμε από την κατάψυξη το βράδυ της προηγούμενης μέρας και τα αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι να αποψυχθούν τελείως (12-14 ώρες είναι αρκετές δηλαδή μια νύχτα).
Πριν τα γεμίσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τα βάζουμε για 3-5 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα γεμίζουμε.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων Μαγειρικής & Συντομογραφίες κ.α. πατήστε ΕΔΩ
tantekiki , Πηγή: argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου