Ένας εξαιρετικός τρόπος για να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο, είναι να το κάνουμε γεμιστό, ειδικά αν θέλουμε να το σερβίρουμε ολόκληρο.
Ότι πρέπει για το γιορτινό ή το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας, ιδανικό γι' αυτούς που δεν θέλουν να φτιάξουν γαλοπούλα.
Υλικά:
•► 1 κοτόπουλο ολόκληρο
•► τα εντόσθια του
•► 250 γραμ. κιμάς
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 1 πράσο σε ροδέλες (μόνο το άσπρο)
•► 5 - 6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•► 4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
•► 50 γραμ. κουκουνάρι ή ½ κούπα
•► 5 κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
•► 1 κούπα κρασί
•► ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•► ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•► 1 κουτ. σούπας φυτίνη
•► ½ κρασοπότηρο κρασί
•► 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
•► ½ κούπα ή 85 γραμ. φυτίνη ή βούτυρο, λιωμένη
•► 1 πορτοκάλι (το χυμό του)
•► 1 λεμόνι (το χυμό του)
•► αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, βάζουμε νερό να βράσει, ρίχνουμε τα εντόσθια για 1', να τα ζεματίσουμε, κι έπειτα τα βγάζουμε. Τα πλένουμε προσεκτικά και τα ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα - έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε τη φυτίνη και ρίχνουμε το χυμό απ᾿ το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Τ᾿ ανακατεύουμε, περιχύνουμε το κοτόπουλο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι και τη φυτίνη να ζεσταθούν και σοτάρουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το πράσο και τα εντόσθια.
Μετά από 4'- 5', ρίχνουμε το κρασί, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους. Αφήνουμε τη γέμιση, τουλάχιστον ένα τέταρτο να κρυώσει.
Παίρνουμε το κοτόπουλο, το βάζουμε στη γάστρα, το αλατοπιπερώνουμε μέσα κι έξω, το γεμίζουμε με τη μισή γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κλείσουμε το άνοιγμα, τοποθετώντας δύο πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση σε μια άκρη και περιχύνουμε το φαγητό μας, με την μαρινάδα που είχαμε το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε μισό κρασοπότηρο κρασί, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1½ ώρα στους 190°C, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις.
Έπειτα ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν δεν έχει, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35' - 40', μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει το κοτόπουλο.
Για να δούμε αν ψήθηκε, τρυπάμε με μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι έτοιμο.
Tips:
•► Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να μην στεγνώσει, με ένα κουτάλι, το περιχύνουμε με τα υγρά του.
•► Δεν θα πρέπει να γεμίσουμε με τη γέμιση το κοτόπουλο μέχρι πάνω, επειδή το ρύζι θα φουσκώσει και το κοτόπουλο θα ανοίξει.
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων της Μαγειρικής ,Συντομογραφίες κ. α. μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
faghta-giagias
•► 1 κοτόπουλο ολόκληρο
•► τα εντόσθια του
•► 250 γραμ. κιμάς
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 1 πράσο σε ροδέλες (μόνο το άσπρο)
•► 5 - 6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•► 4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
•► 50 γραμ. κουκουνάρι ή ½ κούπα
•► 5 κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
•► 1 κούπα κρασί
•► ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•► ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•► 1 κουτ. σούπας φυτίνη
•► ½ κρασοπότηρο κρασί
•► 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
•► ½ κούπα ή 85 γραμ. φυτίνη ή βούτυρο, λιωμένη
•► 1 πορτοκάλι (το χυμό του)
•► 1 λεμόνι (το χυμό του)
•► αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, βάζουμε νερό να βράσει, ρίχνουμε τα εντόσθια για 1', να τα ζεματίσουμε, κι έπειτα τα βγάζουμε. Τα πλένουμε προσεκτικά και τα ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα - έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε τη φυτίνη και ρίχνουμε το χυμό απ᾿ το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Τ᾿ ανακατεύουμε, περιχύνουμε το κοτόπουλο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι και τη φυτίνη να ζεσταθούν και σοτάρουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το πράσο και τα εντόσθια.
Μετά από 4'- 5', ρίχνουμε το κρασί, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους. Αφήνουμε τη γέμιση, τουλάχιστον ένα τέταρτο να κρυώσει.
Παίρνουμε το κοτόπουλο, το βάζουμε στη γάστρα, το αλατοπιπερώνουμε μέσα κι έξω, το γεμίζουμε με τη μισή γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κλείσουμε το άνοιγμα, τοποθετώντας δύο πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση σε μια άκρη και περιχύνουμε το φαγητό μας, με την μαρινάδα που είχαμε το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε μισό κρασοπότηρο κρασί, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1½ ώρα στους 190°C, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις.
Έπειτα ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν δεν έχει, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35' - 40', μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει το κοτόπουλο.
Για να δούμε αν ψήθηκε, τρυπάμε με μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι έτοιμο.
Tips:
•► Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να μην στεγνώσει, με ένα κουτάλι, το περιχύνουμε με τα υγρά του.
•► Δεν θα πρέπει να γεμίσουμε με τη γέμιση το κοτόπουλο μέχρι πάνω, επειδή το ρύζι θα φουσκώσει και το κοτόπουλο θα ανοίξει.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων της Μαγειρικής ,Συντομογραφίες κ. α. μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
faghta-giagias
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου