Ένα κατακόκκινο γλυκό... που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να λείπει από τον μπουφέ σας. Άσε που στην πρώτη ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΕΙ επίσκεψη μπορείς να βγάλεις το βάζο και να ΚΕΡΑΣΕΙΣ !!!!!
Εκείνα τα χρόνια οι νοικοκυρές, έβαζαν τις φράουλες σε σειρές με τη ζάχαρη ανάμεσα και τις "έλουζαν" με κονιάκ. Τις άφηναν μια νύχτα και οι φράουλες έβγαζαν ένα κατακόκκινο ζουμάκι που, με το βράσιμο, γινόταν ένα σφιχτοδεμένο σιρόπι.
Εγώ τις δικές μου τις άφησα να ξεκουραστούν πασπαλισμένες με τη ζάχαρη και λουσμένες με λίγο κονιάκ αλλά ...μου αντιστάθηκαν και δεν έβγαλαν ζουμάκι. Κανένα πρόβλημα !!! Τους πρόσθεσα λίγο νερό και μετά το 20λεπτο βράσιμο έγιναν τέλειες!!! Η τύχη του πρωτάρη ??? Λέτε ??? Άγνωστο !!!
Το αποτέλεσμα πάντως είναι εκπληκτικό και σας το συνιστώ άφοβα !!!
Υλικά:
•► 500 γρ. φράουλες όχι παραώριμες και "σφιχτοδεμένες"
•► 500 γρ. ζάχαρη
•► Χυμό από 1/2 λεμόνι
•► 3 κ.σ. κονιάκ
•► 200 ml νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα που θα κάνουμε τη μαρμελάδα τις φράουλες, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
Αφήνουμε για 2-3 ώρες να βγάλουν λίγα υγρά (προαιρετικά)*
Προσθέτουμε 200 ml νερό και αφήνουμε το γλυκό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά.
Προσοχή: Δεν ξαφρίζουμε γιατί έτσι αφαιρούμε πολύτιμο σιρόπι.
Μόλις σταματήσει ο βρασμός, ο αφρός διαλύεται από μόνος του και μόνον τότε εάν έχει μείνει αφρός τον αφαιρούμε.
Δοκιμάζουμε μια φράουλα, που θα πρέπει να έχει μαλακώσει.
Εάν δεν έχει μαλακώσει βράζουμε για 5-6 λεπτά ακόμη.
Ελέγχουμε το σιρόπι εάν έχει δέσει και εφόσον το δούμε δεμένο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό να πάρει ακόμη μια βράση.
Εάν το σιρόπι δεν έχει δέσει και οι φράουλες έχουν μαλακώσει θα πρέπει να τις βγάλουμε από την κατσαρόλα για να μην λιώσουν και να δέσουμε το σιρόπι μόνο του. Αφού δέσει το σιρόπι προσθέτουμε και πάλι τις φράουλες και το χυμό λεμονιού.
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα με το ζεστό γλυκό.
Κλείνουμε καλά το καπάκι και αφήνουμε ανάποδα, επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Tips:
•► Εάν οι φράουλες δεν είναι ιδιαίτερα ώριμες δεν βγάζουν υγρά αλλά αυτό δεν μας πειράζει γιατί έτσι κι αλλιώς προσθέτουμε το νερό.
•► Προσωπικά, το συγκεκριμένο γλυκό το θέλω μόνον με χυμό λεμονιού, λίγο κονιάκ και καθόλου βανίλια ή άλλο αρωματικό. Εάν όμως θέλουμε και κάποιο άλλο αρωματικό μπορούμε να το προσθέσουμε κατά το βράσιμο.
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων της Μαγειρικής ,Συντομογραφίες κ. α. …
μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
tantekiki
•► 500 γρ. φράουλες όχι παραώριμες και "σφιχτοδεμένες"
•► 500 γρ. ζάχαρη
•► Χυμό από 1/2 λεμόνι
•► 3 κ.σ. κονιάκ
•► 200 ml νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα που θα κάνουμε τη μαρμελάδα τις φράουλες, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
Αφήνουμε για 2-3 ώρες να βγάλουν λίγα υγρά (προαιρετικά)*
Προσθέτουμε 200 ml νερό και αφήνουμε το γλυκό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά.
Προσοχή: Δεν ξαφρίζουμε γιατί έτσι αφαιρούμε πολύτιμο σιρόπι.
Μόλις σταματήσει ο βρασμός, ο αφρός διαλύεται από μόνος του και μόνον τότε εάν έχει μείνει αφρός τον αφαιρούμε.
Δοκιμάζουμε μια φράουλα, που θα πρέπει να έχει μαλακώσει.
Εάν δεν έχει μαλακώσει βράζουμε για 5-6 λεπτά ακόμη.
Ελέγχουμε το σιρόπι εάν έχει δέσει και εφόσον το δούμε δεμένο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό να πάρει ακόμη μια βράση.
Εάν το σιρόπι δεν έχει δέσει και οι φράουλες έχουν μαλακώσει θα πρέπει να τις βγάλουμε από την κατσαρόλα για να μην λιώσουν και να δέσουμε το σιρόπι μόνο του. Αφού δέσει το σιρόπι προσθέτουμε και πάλι τις φράουλες και το χυμό λεμονιού.
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα με το ζεστό γλυκό.
Κλείνουμε καλά το καπάκι και αφήνουμε ανάποδα, επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Tips:
•► Εάν οι φράουλες δεν είναι ιδιαίτερα ώριμες δεν βγάζουν υγρά αλλά αυτό δεν μας πειράζει γιατί έτσι κι αλλιώς προσθέτουμε το νερό.
•► Προσωπικά, το συγκεκριμένο γλυκό το θέλω μόνον με χυμό λεμονιού, λίγο κονιάκ και καθόλου βανίλια ή άλλο αρωματικό. Εάν όμως θέλουμε και κάποιο άλλο αρωματικό μπορούμε να το προσθέσουμε κατά το βράσιμο.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Σημείωση : Μετατροπές μονάδων της Μαγειρικής ,Συντομογραφίες κ. α. …
μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
tantekiki
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου