Μια καλή συνταγή - για παραδοσιακή γαλατόπιτα - με μαύρη ζάχαρη και σιμιγδάλι.
Σερβίρεται μετά το φαγητό σαν γλυκό αλλά και σαν απογευματινό σνακ.
Τα παιδιά σίγουρα θα την λατρέψουν αλλά και οι καλεσμένοι σας.
Δεν θέλει πολύ κόπο και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Καλή επιτυχία !!!!!
Υλικά:   [ για 16 τεμάχια ]
•► 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
•► 500 ml αριάνη (ξινόγαλο) *[ στο τέλος του άρθρου ]
•► 6 αυγά
•► 350 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
•► 400 γρ. μαύρη ζάχαρη
•► 200 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, χτυπάμε τα αυγά με την μαύρη ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο.
Μόλις ανακατευθούν όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε το γάλα, το αριάνη και τα φέρνουμε σε βράση.
Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα μας να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Θερμίδες ανά τεμάχιο: περίπου 360 Kcal
* Σημείωση 1: Το παραδοσιακό ξινόγαλο εμπεριέχει μια ποικιλία θετικών για τον οργανισμό βακτηρίων, γνωστών ως λακτοβάκιλλοι. Οι λακτοβάκιλλοι αυτοί (Lactococcus lactis subsp lactis, L. Lactis subsp cremoris, Lactobacillus plantarum, L.casei-tolerans, L.murinus, L. Maltaromicus, κ.άλλοι) μετατρέπουν τη λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) σε γαλακτικό οξύ, δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο η καζεΐνη (βασική πρωτεΐνη του γάλακτος) προκαλεί πήγμα, εξού και η παχύρρευστη υφή του ξινόγαλου. Η πληθώρα αυτών των λακτοβάκιλλων συμβάλλει στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου σε ισορροπία, ενώ μελέτες αναδεικνύουν πιθανές αντιμικροβιακές ιδιότητες καθώς και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τελευταία μελετάται η θετική δράση πεπτιδίων που εμπεριέχονται σε διάφορα είδη ξινόγαλου, στην αντιμετώπιση της υπέρτασης!
Σημείωση 2: Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
eid.org.gr , diettv.gr
•► 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
•► 500 ml αριάνη (ξινόγαλο) *[ στο τέλος του άρθρου ]
•► 6 αυγά
•► 350 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
•► 400 γρ. μαύρη ζάχαρη
•► 200 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, χτυπάμε τα αυγά με την μαύρη ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο.
Μόλις ανακατευθούν όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε το γάλα, το αριάνη και τα φέρνουμε σε βράση.
Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα μας να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Θερμίδες ανά τεμάχιο: περίπου 360 Kcal
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτη να σας είναι !!!
* Σημείωση 1: Το παραδοσιακό ξινόγαλο εμπεριέχει μια ποικιλία θετικών για τον οργανισμό βακτηρίων, γνωστών ως λακτοβάκιλλοι. Οι λακτοβάκιλλοι αυτοί (Lactococcus lactis subsp lactis, L. Lactis subsp cremoris, Lactobacillus plantarum, L.casei-tolerans, L.murinus, L. Maltaromicus, κ.άλλοι) μετατρέπουν τη λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) σε γαλακτικό οξύ, δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο η καζεΐνη (βασική πρωτεΐνη του γάλακτος) προκαλεί πήγμα, εξού και η παχύρρευστη υφή του ξινόγαλου. Η πληθώρα αυτών των λακτοβάκιλλων συμβάλλει στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου σε ισορροπία, ενώ μελέτες αναδεικνύουν πιθανές αντιμικροβιακές ιδιότητες καθώς και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τελευταία μελετάται η θετική δράση πεπτιδίων που εμπεριέχονται σε διάφορα είδη ξινόγαλου, στην αντιμετώπιση της υπέρτασης!
Σημείωση 2: Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
eid.org.gr , diettv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου