Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα αγαπημένο μου μεζέ. Μαντί λοιπόν, που είναι ένα συνονθύλευμα από μικρά ντελικάτα χειροποίητα ζυμαρικά, τα οποία φέρουν στο εσωτερικό τους κιμά.
Ανάλογα τα γούστα πάει και το είδος του κιμά (μοσχάρι, χοιρινό, αρνίσιο) και αφού τα πλάσετε, τους δίνετε σχήμα, επίσης ανάλογα τα γούστα.
Άλλοι τα πλάθουν σε μορφή πουγκιού και άλλοι τους δίνουν τη μορφή βαρκούλας, τύπου μίνι-πεϊνιρλί.
Η καταγωγή των Μαντί χάνεται στα βάθη της Άπω Ανατολής, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Μογγολία.
Ωστόσο, τέτοια νοστιμιά δεν μπορούσε παρά να εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς, από τα παράλια στην Πόλη, στον Πόντο, παντού !!!!!!
Υλικά:   { Για 6 άτομα }
Για τη ζύμη
•► 1 νεροπότηρο αλεύρι
•► 2 αβγά
•► Αλάτι
Για τη γέμιση
•► 350 γραμ. κιμά
•► 2 κρεμμυδάκια
•► μαιντανό
•► μαύρο πιπέρι
•► Πάπρικα
•► Αλάτι
Για τη σάλτσα ντομάτας
•► 1 πιπεριά
•► 1 τομάτα
•► 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
•► 6 σκελίδες σκόρδου
•► 2 φλιτζάνια αγελαδινό γιαούρτι
•► Σος γιαουρτιού
•► αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, 2 αβγά, αλάτι, λίγο νερό και ετοιμάζετε τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα μιας χοντρής μπαγκέτας. Τη μοιράζετε σε δυο κομμάτια, τη ξαναζυμώνετε και τη πλάθετε σε δυο μπαλάκια.
Ρίχνετε μέσα στον ωμό κιμά 2 μικρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι και τον ζυμώνετε.
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγετε φύλλο τα δύο μπαλάκια. Τυλίγετε το φύλλο και το κόβετε σε λωρίδες, στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κομματάκια στα οποία βάζετε λίγη από τη γέμιση και τα κλείνετε σαν πουγκάκια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, ψιλοκόβετε μια πιπεριά και τη σοτάρετε. Όσο σοτάρεται ψιλοκόβετε μια ντομάτα την οποία ρίχνετε στο τηγάνι να τσιγαριστεί με την πιπεριά.
Προσθέτετε αλάτι, ανακατεύετε και στη συνέχεια ρίχνετε 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας. Ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνετε να βράσει.
Βάζετε τα μαντί να βράσουν μέσα σε λίγο ζεματιστό νερό για περίπου 10 λεπτά .και μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρετε στα πιάτα μαζί με λίγο ζουμάκι.
Ρίχνετε σε κάθε πιάτο 3,4 κουταλιές από τη σάλτσα τομάτας πιπεριάς.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα γουδί, ρίχνετε αλάτι, 5-6 σκελίδες σκόρδο και τα κοπανάτε. Σε μπολάκι βάζετε γιαούρτι, προσθέτετε το μείγμα από το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο από δύο κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού κα το σερβίρετε στο τραπέζι.
Συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη από την ιστοσελίδα του Πέραν { peran.gr }.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
constantinoupoli.com , peran.gr , eliasmamalakis.gr
Για τη ζύμη
•► 1 νεροπότηρο αλεύρι
•► 2 αβγά
•► Αλάτι
Για τη γέμιση
•► 350 γραμ. κιμά
•► 2 κρεμμυδάκια
•► μαιντανό
•► μαύρο πιπέρι
•► Πάπρικα
•► Αλάτι
Για τη σάλτσα ντομάτας
•► 1 πιπεριά
•► 1 τομάτα
•► 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
•► 6 σκελίδες σκόρδου
•► 2 φλιτζάνια αγελαδινό γιαούρτι
•► Σος γιαουρτιού
•► αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, 2 αβγά, αλάτι, λίγο νερό και ετοιμάζετε τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα μιας χοντρής μπαγκέτας. Τη μοιράζετε σε δυο κομμάτια, τη ξαναζυμώνετε και τη πλάθετε σε δυο μπαλάκια.
Ρίχνετε μέσα στον ωμό κιμά 2 μικρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι και τον ζυμώνετε.
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγετε φύλλο τα δύο μπαλάκια. Τυλίγετε το φύλλο και το κόβετε σε λωρίδες, στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κομματάκια στα οποία βάζετε λίγη από τη γέμιση και τα κλείνετε σαν πουγκάκια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, ψιλοκόβετε μια πιπεριά και τη σοτάρετε. Όσο σοτάρεται ψιλοκόβετε μια ντομάτα την οποία ρίχνετε στο τηγάνι να τσιγαριστεί με την πιπεριά.
Προσθέτετε αλάτι, ανακατεύετε και στη συνέχεια ρίχνετε 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας. Ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνετε να βράσει.
Βάζετε τα μαντί να βράσουν μέσα σε λίγο ζεματιστό νερό για περίπου 10 λεπτά .και μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρετε στα πιάτα μαζί με λίγο ζουμάκι.
Ρίχνετε σε κάθε πιάτο 3,4 κουταλιές από τη σάλτσα τομάτας πιπεριάς.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα γουδί, ρίχνετε αλάτι, 5-6 σκελίδες σκόρδο και τα κοπανάτε. Σε μπολάκι βάζετε γιαούρτι, προσθέτετε το μείγμα από το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο από δύο κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού κα το σερβίρετε στο τραπέζι.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη από την ιστοσελίδα του Πέραν { peran.gr }.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
constantinoupoli.com , peran.gr , eliasmamalakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου