Μια πανεύκολη συνταγή για μπαμπά με ρούμι (σαβαρέν), σας έχω εδώ σήμερα. Μπορεί να γίνει σκέτο ή με σαντιγί, με σταφίδες ή και κόντιτα. *
Υλικά:   { για: 10 μερίδες }
για τη ζύμη
•► ½ κούπα Χλιαρό γάλα
•► 3 μεγάλα Αυγά
•► ½ κουταλάκι τσαγιού Αλάτι
•► ¼ κούπας Ζάχαρη:
•► 60 γρ. Βούτυρο:
•► 2 κούπες (240 γρ.) Αλεύρι
•► 2 κουταλάκια τσαγιού Ξερή μαγιά
•► ½ κούπα Ξανθές σταφίδες **
για το σιρόπι
•► 1 κούπα Ζάχαρη
•► ½ κούπα Νερό
•► 4 κουταλιές σούπας Ρούμι
Εκτέλεση:
Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του. Βάζετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα να αναμειχτούν.
Στη συνέχεια τα χτυπάτε για 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε απαλά. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
Βουτυρώνετε μια φόρμα με τρύπα και αδειάζετε μέσα την ζύμη. Σκεπάζετε τη φόρμα και την βάζετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα. Όσο περιμένετε, προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Ψήνετε το γλυκό για 35 περίπου λεπτά. Όσο ψήνεται, ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, για 2 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε το ρούμι. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το τρυπάτε στην επιφάνειά του με πιρούνι ή οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία. Ρίχνετε κουταλιά - κουταλιά το σιρόπι και αφήνετε το γλυκό περίπου 20 λεπτά, να το ρουφήξει καλά.
Στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει.
Σερβίρετε το γλυκό ως έχει ή γεμίζετε το κέντρο του με σαντιγί !!!
Σημειώσεις:
* Τα κόντιτα είναι … ψιλοκομμένα φρουί γλασέ. Μπορούν ν΄ αναμιχθούν μέσα σε ζύμες κέικ ή τσουρεκιών ή ν΄ αποτελέσουν μέρος γέμισης διαφόρων παρασκευασμάτων
** Μπορείτε να βάλετε μισά - μισά με κόντιτα ή να τις αφαιρέσετε εντελώς.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
radicio.com
για τη ζύμη
•► ½ κούπα Χλιαρό γάλα
•► 3 μεγάλα Αυγά
•► ½ κουταλάκι τσαγιού Αλάτι
•► ¼ κούπας Ζάχαρη:
•► 60 γρ. Βούτυρο:
•► 2 κούπες (240 γρ.) Αλεύρι
•► 2 κουταλάκια τσαγιού Ξερή μαγιά
•► ½ κούπα Ξανθές σταφίδες **
για το σιρόπι
•► 1 κούπα Ζάχαρη
•► ½ κούπα Νερό
•► 4 κουταλιές σούπας Ρούμι
Εκτέλεση:
Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του. Βάζετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα να αναμειχτούν.
Στη συνέχεια τα χτυπάτε για 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε απαλά. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
Βουτυρώνετε μια φόρμα με τρύπα και αδειάζετε μέσα την ζύμη. Σκεπάζετε τη φόρμα και την βάζετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα. Όσο περιμένετε, προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Ψήνετε το γλυκό για 35 περίπου λεπτά. Όσο ψήνεται, ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, για 2 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε το ρούμι. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το τρυπάτε στην επιφάνειά του με πιρούνι ή οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία. Ρίχνετε κουταλιά - κουταλιά το σιρόπι και αφήνετε το γλυκό περίπου 20 λεπτά, να το ρουφήξει καλά.
Στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει.
Σερβίρετε το γλυκό ως έχει ή γεμίζετε το κέντρο του με σαντιγί !!!
Σημειώσεις:
Προετοιμασία: 15 λεπτά και ο χρόνος για το φούσκωμα | Μαγείρεμα: 35 λεπτά | Σύνολο: 50 λεπτά και ο χρόνος για το φούσκωμα
Συνταγή για: 10 μερίδες
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 294 θερμίδες | Λιπαρά: 7 γρ.
* Τα κόντιτα είναι … ψιλοκομμένα φρουί γλασέ. Μπορούν ν΄ αναμιχθούν μέσα σε ζύμες κέικ ή τσουρεκιών ή ν΄ αποτελέσουν μέρος γέμισης διαφόρων παρασκευασμάτων
** Μπορείτε να βάλετε μισά - μισά με κόντιτα ή να τις αφαιρέσετε εντελώς.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτο να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
radicio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου