Νοστιμότατη και αρκετά εύκολη μηλόπιτα, με βουτυράτα, καραμελωμένα μήλα και σφολιάτα !!!
Υλικά: { για 6 μερίδες }
•► 1 φύλλο Σφολιάτα
•► 1 μικρό Χτυπημένο αυγό
•► 4 μικρά Μήλα
•► ¼ κούπας Ζάχαρη καστανή
•► 3 κουταλιές Ζάχαρη άσπρη
•► 1 κουταλάκι Κανέλα
•► 1/3 κουταλάκι Τριμμένο μοσχοκάρυδο
•► ¼ κουταλάκι Αλάτι
•► 1 κουταλιά σούπας Χυμό λεμονιού
•► 3 κουταλιές σούπας Βούτυρο
•► 1 λοβός Βανίλια
Εκτέλεση:
Λιώνετε σε μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα, το βούτυρο και το σιγοβράζετε για ένα λεπτό. Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε μέσα τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας. Το αφήνετε κατά μέρος.
Ανακατεύετε σε μπολ την καστανή ζάχαρη, την άσπρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε 8 κομμάτια. Καθαρίζετε και τα σπόρια και τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Τα βάζετε στο μπολ με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε να τυλιχτούν καλά.
Ρίχνετε τα μήλα και όλη τη ζάχαρη στο βούτυρο, τα απλώνετε σε μια σειρά και τα βάζετε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Γυρίζετε με προσοχή τις φέτες του μήλου από την άλλη και βράζετε για άλλα 5 λεπτά. Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνετε το φύλλο σφολιάτας σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο ή μεμβράνη και την κόβετε στη μέση.
Βάζετε το μισό φύλλο σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Με πινέλο, περνάτε ολόγυρα το φύλλο, σε φάρδος 2 εκ. με το χτυπημένο αυγό. Στρώνετε πάνω τα μήλα και περιχύνετε με 4 - 5 κουταλιές από το σιρόπι τους.
Διπλώνετε το άλλο μισό φύλλο στη μέση και το κόβετε σε ίσα διαστήματα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Ανοίγετε το διπλωμένο φύλλο και το βάζετε πάνω από το φύλλο με την γέμιση. Το πατάτε ολόγυρα που έχει το αυγό και διπλώνετε προς τα πάνω τα φύλλα, να κλείσουν καλά. Περνάτε όλη την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνετε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά, να ροδίσει καλά. Στη μέση του ψησίματος, στριφογυρίζετε το λαδόχαρτο 180 μοίρες, για να φουσκώσει ομοιόμορφα η σφολιάτα. Βγάζετε από το φούρνο και βάζετε την μηλόπιτα σε σχάρα να κρυώσει. Αν θέλετε την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή σαντιγί.
Προετοιμασία: 30 λεπτά και 30 λεπτά αναμονή | Μαγείρεμα: 30 λεπτά | Σύνολο: 60 λεπτά και 30 λεπτά αναμονή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
radicio.com
•► 1 φύλλο Σφολιάτα
•► 1 μικρό Χτυπημένο αυγό
•► 4 μικρά Μήλα
•► ¼ κούπας Ζάχαρη καστανή
•► 3 κουταλιές Ζάχαρη άσπρη
•► 1 κουταλάκι Κανέλα
•► 1/3 κουταλάκι Τριμμένο μοσχοκάρυδο
•► ¼ κουταλάκι Αλάτι
•► 1 κουταλιά σούπας Χυμό λεμονιού
•► 3 κουταλιές σούπας Βούτυρο
•► 1 λοβός Βανίλια
Εκτέλεση:
Λιώνετε σε μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα, το βούτυρο και το σιγοβράζετε για ένα λεπτό. Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε μέσα τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας. Το αφήνετε κατά μέρος.
Ανακατεύετε σε μπολ την καστανή ζάχαρη, την άσπρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε 8 κομμάτια. Καθαρίζετε και τα σπόρια και τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Τα βάζετε στο μπολ με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε να τυλιχτούν καλά.
Ρίχνετε τα μήλα και όλη τη ζάχαρη στο βούτυρο, τα απλώνετε σε μια σειρά και τα βάζετε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Γυρίζετε με προσοχή τις φέτες του μήλου από την άλλη και βράζετε για άλλα 5 λεπτά. Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνετε το φύλλο σφολιάτας σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο ή μεμβράνη και την κόβετε στη μέση.
Βάζετε το μισό φύλλο σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Με πινέλο, περνάτε ολόγυρα το φύλλο, σε φάρδος 2 εκ. με το χτυπημένο αυγό. Στρώνετε πάνω τα μήλα και περιχύνετε με 4 - 5 κουταλιές από το σιρόπι τους.
Διπλώνετε το άλλο μισό φύλλο στη μέση και το κόβετε σε ίσα διαστήματα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Ανοίγετε το διπλωμένο φύλλο και το βάζετε πάνω από το φύλλο με την γέμιση. Το πατάτε ολόγυρα που έχει το αυγό και διπλώνετε προς τα πάνω τα φύλλα, να κλείσουν καλά. Περνάτε όλη την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνετε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά, να ροδίσει καλά. Στη μέση του ψησίματος, στριφογυρίζετε το λαδόχαρτο 180 μοίρες, για να φουσκώσει ομοιόμορφα η σφολιάτα. Βγάζετε από το φούρνο και βάζετε την μηλόπιτα σε σχάρα να κρυώσει. Αν θέλετε την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή σαντιγί.
Προετοιμασία: 30 λεπτά και 30 λεπτά αναμονή | Μαγείρεμα: 30 λεπτά | Σύνολο: 60 λεπτά και 30 λεπτά αναμονή
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτη να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
radicio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου