Στρογγυλά ψωμάκια εβραϊκής καταγωγής, που πρώτα βράζονται για λίγο πριν ψηθούν στον φούρνο.
Σερβίρονται κομμένα στη μέση, αλειμμένα με βούτυρο ή συνηθέστερα με τυρί κρέμα και σερβιρισμένα με ποικιλία από γεμίσεις.
Υλικά:
•► 500 γρ. αλεύρι
•► ½ κύβο φρέσκια μαγιά
•► 1 ½ κ.γ. αλάτι
•► 1 κρόκο αβγού
•► 80 γρ. έμενταλ τριμμένο
•► 40 γρ. λιόσπορους
•► αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Ανοίγουμε Ι στη μέση ένα βαθούλωμα, θρυμματίζουμε τη μαγιά και την περιχύνουμε με 340 ml χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί και αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε, ώστε η ζύμη να γίνει λεία και ομοιογενής.
Τη σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά. Προθερμαίν. τον φούρνο στους 225 °C και βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 8 μπάλες και φτιάχνουμε μια μεγάλη τρύπα στη μέση της καθεμιάς. Πιέζουμε λίγο τα μπάγκελ για να γίνουν κάπως επίπεδα και τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά.
Βουτάμε τα μπάγκελ στο βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Χτυπάμε τον κρόκο και αλείφουμε τα μπάγκελ. Τα πασπαλίζουμε με τ τους λιόσπορους και τα ψήνουμε στη με σχάρα του φούρνου για 25 λεπτά περίπου
Χρόνος παρασκευής: 40 λεπτά ( +χρόνος ανάπαυσης )
Θερμίδες: 573 θερμ./2.405 kJ ανά κομμάτι
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
radicio.com
•► 500 γρ. αλεύρι
•► ½ κύβο φρέσκια μαγιά
•► 1 ½ κ.γ. αλάτι
•► 1 κρόκο αβγού
•► 80 γρ. έμενταλ τριμμένο
•► 40 γρ. λιόσπορους
•► αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Ανοίγουμε Ι στη μέση ένα βαθούλωμα, θρυμματίζουμε τη μαγιά και την περιχύνουμε με 340 ml χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί και αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε, ώστε η ζύμη να γίνει λεία και ομοιογενής.
Τη σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά. Προθερμαίν. τον φούρνο στους 225 °C και βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 8 μπάλες και φτιάχνουμε μια μεγάλη τρύπα στη μέση της καθεμιάς. Πιέζουμε λίγο τα μπάγκελ για να γίνουν κάπως επίπεδα και τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά.
Βουτάμε τα μπάγκελ στο βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Χτυπάμε τον κρόκο και αλείφουμε τα μπάγκελ. Τα πασπαλίζουμε με τ τους λιόσπορους και τα ψήνουμε στη με σχάρα του φούρνου για 25 λεπτά περίπου
Χρόνος παρασκευής: 40 λεπτά ( +χρόνος ανάπαυσης )
Θερμίδες: 573 θερμ./2.405 kJ ανά κομμάτι
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
radicio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου