Η παραδοσιακή συνταγή για ντολμάδες, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Ένα καταπληκτικό φαγητό, νηστίσιμο ,που θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας !!!!!!
Υλικά:
•► 30 τρυφερά αμπελόφυλλα ή σε βάζο
•► 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι
•► 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
•► 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
•► 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
•► 5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
•► 2 φλ. καφέ ελαιόλαδο
•► 2 λεμόνια τον χυμό τους
•► 1 κομμάτι σακούλα για το εύκολο τύλιγμα
•► αλάτι – πιπέρι { κατά βούληση }
Εκτέλεση:
Αν βάλουμε φρέσκα αμπελόφυλλα τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε βραστό αλατισμένο νερό για 3 λεπτά.
Αν βάλουμε φύλλα που είναι σε βάζο απλώς τα ανοίγουμε προσεκτικά και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 φλ.κ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια φρέσκο και ξερό να σοταριστούν... μετά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά για 1-2 λεπτά στη συνέχεια βάζουμε όλα τα μυρωδικά πλυμένα και ψιλοκομμένα μετά αλάτι - πιπέρι κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10 λεπτά ( δεν βάζουμε καθόλου νερό σε αυτή τη φάση). Aδιάζουμε την γέμιση σε ενα μπόλ να κρυώσει.
Βάζουμε πάνω στην σακούλα το φύλλο λίγο γέμιση κλείνουμε δεξιά-αριστερά και με την βοήθεια μιας πλαστικής σακούλας τυλίγουμε το ντολμαδάκι μας..( θα βρείτε τα σχετικά βιντεάκια στα παρακάτω Link’s )
•► Link 1
•► Link 2
Στην κατσαρόλα καλύπτουμε όλο το πάτο με μικρά αμπελόφυλλα που δεν χρησιμοποιήσαμε και από πάνω αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια μας σε κυκλικά σειρά.
Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε το άλλο 1 φλ.κ. ελαιόλαδο λίγο αλάτι και 2 μεγάλα ποτήρια νερό ( στα 250 γρ. ρύζι 500 γρ νερό) και ένα πιάτο από πάνω να τα κρατήσει σταθερά.
Όταν πάρει βράσει με κλειστή την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία ( από το 9 στο 5 ) και περιμένουμε 35-40 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το καπάκι...
Μετά ( και αφού δοκιμάσουμε ένα να δούμε αν έχει βράση) ρίχνουμε από πάνω το χυμό από 2 λεμόνια αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε !!!! … Συνοδεύουμε με σως γιαουρτιού !!!!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
syntagesgiadiabitikoys
•► 30 τρυφερά αμπελόφυλλα ή σε βάζο
•► 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι
•► 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
•► 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
•► 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
•► 5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
•► 2 φλ. καφέ ελαιόλαδο
•► 2 λεμόνια τον χυμό τους
•► 1 κομμάτι σακούλα για το εύκολο τύλιγμα
•► αλάτι – πιπέρι { κατά βούληση }
Εκτέλεση:
Αν βάλουμε φρέσκα αμπελόφυλλα τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε βραστό αλατισμένο νερό για 3 λεπτά.
Αν βάλουμε φύλλα που είναι σε βάζο απλώς τα ανοίγουμε προσεκτικά και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 φλ.κ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια φρέσκο και ξερό να σοταριστούν... μετά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά για 1-2 λεπτά στη συνέχεια βάζουμε όλα τα μυρωδικά πλυμένα και ψιλοκομμένα μετά αλάτι - πιπέρι κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10 λεπτά ( δεν βάζουμε καθόλου νερό σε αυτή τη φάση). Aδιάζουμε την γέμιση σε ενα μπόλ να κρυώσει.
Βάζουμε πάνω στην σακούλα το φύλλο λίγο γέμιση κλείνουμε δεξιά-αριστερά και με την βοήθεια μιας πλαστικής σακούλας τυλίγουμε το ντολμαδάκι μας..( θα βρείτε τα σχετικά βιντεάκια στα παρακάτω Link’s )
•► Link 1
•► Link 2
Στην κατσαρόλα καλύπτουμε όλο το πάτο με μικρά αμπελόφυλλα που δεν χρησιμοποιήσαμε και από πάνω αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια μας σε κυκλικά σειρά.
Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε το άλλο 1 φλ.κ. ελαιόλαδο λίγο αλάτι και 2 μεγάλα ποτήρια νερό ( στα 250 γρ. ρύζι 500 γρ νερό) και ένα πιάτο από πάνω να τα κρατήσει σταθερά.
Όταν πάρει βράσει με κλειστή την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία ( από το 9 στο 5 ) και περιμένουμε 35-40 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το καπάκι...
Μετά ( και αφού δοκιμάσουμε ένα να δούμε αν έχει βράση) ρίχνουμε από πάνω το χυμό από 2 λεμόνια αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε !!!! … Συνοδεύουμε με σως γιαουρτιού !!!!!
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
syntagesgiadiabitikoys
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου