Ποιος δεν λατρεύει το παστίτσιο ??? Το γνωστό παραδοσιακό αγαπημένο φαγητό, μικρών και μεγάλων σε χορτοφαγική ή νηστίσιμη εκδοχή. Το φαγητό που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας, μπορούμε να το απολαμβάνουμε και στην χορτοφαγική του εκδοχή γιατί είναι το ίδιο πλούσιο, γευστικό και χορταστικό.
Η διαδικασία ακριβώς ίδια με το παραδοσιακό παστίτσιο απλά αλλάζουν τα υλικά. Αντί για κιμά χρησιμοποιούμε κιμά σόγιας ή αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε κιμά από μανιτάρια και για την μπεσαμέλ χρησιμοποιούμε ένα ελαφρυ γάλα { η’’ φυτικό γάλα }.
Υλικά:
•► 1 συσκευασία μακαρόνια ολικής άλεσης
•► 100 γρ. σόγια ( για κιμά )
•► 2 φλ. τσ. βραστό νερό
•► 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι
•► 3 σκελίδες σκόρδο
•► 2 κ.σ. πελντέ ντομάτας
•► 1 κύβο λαχανικών
•► 1 ποτ. κρ. κρασί
•► αλάτι - πιπέρι - κανέλα - γαρίφαλο - κουρκουμά
Για την Μπεσαμέλ Βρώμης
•► 800 γρ. γάλα ελαφρύ
•► 4 γεμάτες κ.σ. αλεύρι βρώμης ( νιφάδες περασμένες στο μούλτι)
•► 2 γεμάτες κ.σ. τυρί τριμμένο με 1% λιπαρά ( Ζεμύθα)
•► 2 αυγά
•► 1 πρέζα αλάτι
•► λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ την σόγια με 1/2 κ. γλ. αλάτι και τα 2 φλ. τσ. βραστό νερό. Το αφήνουμε 1/2 ώρα.
Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια ολικής ( δεν τα λαδώνουμε)
Στρώνουμε τα μισά σε ενα ταψί και ξεκινάμε να φτιάξουμε τον κιμά σόγιας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο να σωταριστή καλά
Σουρώνουμε την σόγια ( θα έχει πιεί σχεδόν όλο το νερό απλά με το κουτάλι το πατάμε στο τρυπητό) και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σωταριστούν όλα μαζί
Προσθέτουμε αλάτι - πιπέρι - κανέλα - γαρίφαλο - κουρκουμά - κύβο λαχανικών και τον πελντέ μαζί με 2 ποτήρια νερό
Ανακατεύουμε πολύ καλά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράση για 15 λεπτά
Αφαιρούμε το καπάκι της κατσαρόλας , ρίχνουμε το κρασί , ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά
Όταν είναι έτοιμο χωρίς υγρά το απλώνουμε πάνω στο ταψί με τα μακαρόνια
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και πάμε να φτιάξουμε την μπεσαμέλ μας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το αλεύρι βρώμης , μια πρέζα αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα περιμένουμε να βράσει και να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το τυράκι.
Ρίχνουμε την μπεσαμέλ βρώμης στο ταψί πάνω από τα μακαρόνια και τελειώνουμε με λίγο τυρί ( ζεμύθα) από πάνω.
Ψήνουμε στους 190 για 20 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απολαμβάνουμε το πιο υγιεινό παστίτσιο και κυρίως πεντανόστιμο !!!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
syntagesgiadiabitikoys
•► 1 συσκευασία μακαρόνια ολικής άλεσης
•► 100 γρ. σόγια ( για κιμά )
•► 2 φλ. τσ. βραστό νερό
•► 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι
•► 3 σκελίδες σκόρδο
•► 2 κ.σ. πελντέ ντομάτας
•► 1 κύβο λαχανικών
•► 1 ποτ. κρ. κρασί
•► αλάτι - πιπέρι - κανέλα - γαρίφαλο - κουρκουμά
Για την Μπεσαμέλ Βρώμης
•► 800 γρ. γάλα ελαφρύ
•► 4 γεμάτες κ.σ. αλεύρι βρώμης ( νιφάδες περασμένες στο μούλτι)
•► 2 γεμάτες κ.σ. τυρί τριμμένο με 1% λιπαρά ( Ζεμύθα)
•► 2 αυγά
•► 1 πρέζα αλάτι
•► λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ την σόγια με 1/2 κ. γλ. αλάτι και τα 2 φλ. τσ. βραστό νερό. Το αφήνουμε 1/2 ώρα.
Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια ολικής ( δεν τα λαδώνουμε)
Στρώνουμε τα μισά σε ενα ταψί και ξεκινάμε να φτιάξουμε τον κιμά σόγιας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο να σωταριστή καλά
Σουρώνουμε την σόγια ( θα έχει πιεί σχεδόν όλο το νερό απλά με το κουτάλι το πατάμε στο τρυπητό) και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σωταριστούν όλα μαζί
Προσθέτουμε αλάτι - πιπέρι - κανέλα - γαρίφαλο - κουρκουμά - κύβο λαχανικών και τον πελντέ μαζί με 2 ποτήρια νερό
Ανακατεύουμε πολύ καλά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράση για 15 λεπτά
Αφαιρούμε το καπάκι της κατσαρόλας , ρίχνουμε το κρασί , ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά
Όταν είναι έτοιμο χωρίς υγρά το απλώνουμε πάνω στο ταψί με τα μακαρόνια
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και πάμε να φτιάξουμε την μπεσαμέλ μας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το αλεύρι βρώμης , μια πρέζα αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα περιμένουμε να βράσει και να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το τυράκι.
Ρίχνουμε την μπεσαμέλ βρώμης στο ταψί πάνω από τα μακαρόνια και τελειώνουμε με λίγο τυρί ( ζεμύθα) από πάνω.
Ψήνουμε στους 190 για 20 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απολαμβάνουμε το πιο υγιεινό παστίτσιο και κυρίως πεντανόστιμο !!!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
syntagesgiadiabitikoys
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου