Αφράτο σουφλέ τυριών κατευθείαν απο το Παρίσι στο πιάτο σου! Η παρακάτω συνταγή είναι σκέτη αμαρτία και αν είσαι λάτρης των τυριών, μόλις τη δοκιμάσεις… θα κολλήσεις!
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο πιάτο έχει αρκετές θερμίδες, μπορείς όμως να τις περιορίσεις εάν επιλέξεις τυριά και γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Εξάλλου, η λανθασμένη εντύπωση που έχουμε στην Ελλάδα ο,τι σουφλέ σημαίνει ζυμαρικά, τυριά και αλλαντικά είναι πολύ πιο παχυντική και λιγότερο νόστιμη απο την αυθεντική γαλλική συνταγή!
Υλικά:   { για 4-6 μερίδες }
•► 2 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο
•► 3 κουτ. σούπας αλεύρι για ολες τις χρήσεις
•► 1 κούπα φρέσκο γάλα πλήρες
•► 4 κρόκους αβγών
•► 5 ασπράδια αβγών
•► 2 κούπες τριμμένο τυρί έμενταλ
•► 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•► 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
•► Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Αφού λιώσει, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατέβουμε συνεχώς με ένα σύρμα.
Μόλις χρυσαφίσει το μίγμα, ρίχνουμε το γάλα χτυπώντας συνεχώς ώστε να γίνει μπεσαμέλ.
Μόλις πάρει μια βράση και αρχίσει να φουσκώνει η μπεσαμέλ, το βγάζουμε απ’ τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ, ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών και κρατάμε στην άκρη τα ασπράδια.
Ανακατέβουμε τους κρόκους με τη μπεσαμέλ και προσθέτουμε το τριμμένο έμενταλ.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατέβουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Σε ένα άλλο μπολ ή σε ένα μίξερ, χτυπάμε καλά όλα τα ασπράδια με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μαρέγκα.
Ρίχνουμε σταδιακά τη μαρέγκα στη μπεσαμέλ και ανακατέβουμε με μια κουτάλα.
Βουτυρώνουμε τα ατομικά σκεύη ή το ταψάκι που πρόκειται να ψήσουμε το σουφλέ μας και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Χύνουμε το μίγμα στο σκεύος μέχρι τη μέση ώστε να μη μας ξεχειλίσει το σουφλέ στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30′ και μόλις φουσκώσει το σουφλέ, βγάζουμε απο τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.
Ιδανικά, συνοδεύουμε το σουφλέ με πράσινη σαλάτα !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
melbeing.gr
•► 2 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο
•► 3 κουτ. σούπας αλεύρι για ολες τις χρήσεις
•► 1 κούπα φρέσκο γάλα πλήρες
•► 4 κρόκους αβγών
•► 5 ασπράδια αβγών
•► 2 κούπες τριμμένο τυρί έμενταλ
•► 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•► 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
•► Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Αφού λιώσει, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατέβουμε συνεχώς με ένα σύρμα.
Μόλις χρυσαφίσει το μίγμα, ρίχνουμε το γάλα χτυπώντας συνεχώς ώστε να γίνει μπεσαμέλ.
Μόλις πάρει μια βράση και αρχίσει να φουσκώνει η μπεσαμέλ, το βγάζουμε απ’ τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ, ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών και κρατάμε στην άκρη τα ασπράδια.
Ανακατέβουμε τους κρόκους με τη μπεσαμέλ και προσθέτουμε το τριμμένο έμενταλ.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατέβουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Σε ένα άλλο μπολ ή σε ένα μίξερ, χτυπάμε καλά όλα τα ασπράδια με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μαρέγκα.
Ρίχνουμε σταδιακά τη μαρέγκα στη μπεσαμέλ και ανακατέβουμε με μια κουτάλα.
Βουτυρώνουμε τα ατομικά σκεύη ή το ταψάκι που πρόκειται να ψήσουμε το σουφλέ μας και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Χύνουμε το μίγμα στο σκεύος μέχρι τη μέση ώστε να μη μας ξεχειλίσει το σουφλέ στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30′ και μόλις φουσκώσει το σουφλέ, βγάζουμε απο τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.
Ιδανικά, συνοδεύουμε το σουφλέ με πράσινη σαλάτα !!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
melbeing.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου