Σοκολατένιος κορμός σεμιφρέντο [*] με φουντούκια !!!
Τέλειο επιδόρπιο μετά το γεύμα ή δείπνο στο οικογενειακό ή επίσημο τραπέζι σας αλλά και για όλες τις περιστάσεις !!!
Μια εύκολη συνταγή ( την βρήκα εδώ ) για ένα γλύκισμα που σίγουρα θα απολαύσετε με καβουρδισμένα φουντούκια ή με καραμελωμένα που σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Δοκιμάστε το !!!
Υλικά:
•► 1 & ¼ φλ. τσαγιού (275 γρ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
•► 3 αυγά + 2 κρόκους αυγών
•► 200 γρ. μαύρη κουβερτούρα (70% κακάο), ψιλοκομμένη, λιωμένη
•► 410 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 36% , χτυπημένη σε σαντιγί
•► 1 & ¼ φλ. τσαγιού (175 γρ.) φουντούκια
•► 10 γρ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας και ταψιού
•► ¾ κ.γ. νιφάδες αλατιού ή χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα του κέικ μια διάμετρο 12,5 x 23 εκ. και τη στρώνετε καλά με πλαστική μεμβράνη στη βάση και τα τοιχώματά της, φροντίζοντας να προεξέχει περιμετρικά. Το βάζετε στη κατάψυξη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα 3/4 φλ. (165 γρ.) από τη ζάχαρη, τα αυγά και τους κρόκους αυγών και τα χτυπάτε ελαφρώς να ενσωματωθούν.
Βάζετε το μπολ σε μπεν μαρί, σε νερό που σιγοβράζει και τα χτυπάτε με αυγοδάρτη διαρκώς για 8 λ περίπου ή μέχρι να ασπρίσει το μείγμα, διπλασιαστεί σε όγκο οπότε θα έχει ψηθεί και το αυγό. Το αποσύρετε από το μπεν μαρί και συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λ ή μέχρι το μείγμα έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Εν τω μεταξύ, έχετε λιώσει σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας. Στο μπολ με το μείγμα αυγών ρίχνετε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε με μια μαρίζ σιλικόνης, απαλά για να μη ξεφουσκώσει το μείγμα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Ρίχνετε το μείγμα μέσα στη παγωμένη (από τη κατάψυξη) φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά της, καλύπτετε το μείγμα με τη μεμβράνη που προεξέχει και το βάζετε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
Για τα φουντούκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C στις αντιστάσεις. Ρίχνετε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ ή μέχρι να ροδίσουν και φουσκώσουν οι φλούδες τους.
Τα βγάζετε από το φούρνο, τα τυλίγετε αμέσως σε μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνετε μέσα στη πετσέτα τυλιγμένα για 1 λ να δημιουργηθεί ατμός. Στη συνέχεια τα τρίβετε ελαφρώς μέσα στη πετσέτα να φύγει μέρος της φλούδας τους. Δεν χρειάζεται να φύγουν όλες οι φλούδες.
Για το καραμέλωμα των φουντουκιών: Με ένα πινέλο αλείφετε με λίγο βούτυρο ένα ταψάκι. Σε μια κατσαρολίτσα με βαρύ πάτο βάζετε το υπόλοιπο 1/2 φλ. (110 γρ.) ζάχαρη μαζί με 2 κ.σ. νερό και τα ανακατεύετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 6 λ περίπου ή μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ελαφρύ καραμελένιο χρώμα.
Προσθέτετε στη κατσαρόλα τα καβουρδισμένα φουντούκια, το βούτυρο και το αλάτι (προαιρετικά) ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνετε προσεκτικά το μείγμα φουντουκιών στο ταψάκι και το στρώνετε στη βάση του ταψιού σε ένα ενιαίο στρώμα. Τα αφήνετε να κρυώσει καλά η καραμέλα και μετά τα κόβετε σε κομματάκια.
Δέκα λεπτά πριν σερβίρετε βγάζετε το παγωμένο κορμό από τη κατάψυξη και το βάζετε στο ψυγείο. Μετά το αναποδογυρίσετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρείτε τη πλαστική μεμβράνη και απλώνετε στη κορυφή τα καραμελωμένα φουντούκια. Κόβετε το κορμό σας σε φέτες και σερβίρετε.
Σημείωση: [*] Σεμιφρέντο, σημαίνει ημιπαγωμένο καιι ανήκει στην κατηγορία των παγωτών τα οποία είναι σαν μους στην υφή τους. Είναι παγωμένο σαν τα παγωτά αλλά έχει μια κρεμώδη και βελούδινη υφή. Περιέχει λιγότερα υγρά σε σχέση με το παγωτό και ετσι δεν εχει τους κρυστάλλους και ουτε χρειάζεται να το χτυπάμε ανα 2 -3 ωρες ξανά. Μπορεί είτε να σερβιριστεί σε κομμάτια σαν τούρτα είτε σε μπάλες όπως τα παγωτά
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου