Ένα “αλλιώτικος” απ” τους άλλους αλλά υπέροχος μουσακάς με στρώσεις μελιτζάνας και ψητού κοτόπουλου με κόκκινη σάλτσα και μπεσαμέλ κλασική ή εναλλακτική με γιαούρτι και τυρί.
Μια εύκολη συνταγή ( την βρήκα εδώ ) για αξιοποιήσετε το κοτόπουλο που σας περίσσεψε δημιουργώντας ένα υπέροχο πιάτο. Δοκιμάστε το…
Υλικά:
•► 1 & ½ φλ. τσαγιού μαδημένο με τα χέρια, σε μακρόστενα κομμάτια, ψημένο κοτόπουλο
•► 2-3 φλάσκες μελιτζάνες (900 γρ. σύνολο) κομμένες σε στρογγυλές φέτες 1 εκ.
•► ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•► 1 κ.σ. αλάτι
•► 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομματάκια
•► 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
•► 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη (κανέλα, γαρύφαλλο, πάπρικα, μοσοκάρυδο)
•► 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
•► 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
•► 1 δόση μπεσαμέλ ( βλέπε συνταγή εδώ ) … ή εναλλακτικά αντί για μπεσαμέλ: 1 & ½ φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες λιπαρών.
•► 2/3 φλ. τσαγιού κίτρινο τυρί που λιώνει (γκούντα, τσένταρ κ.λ.π.) τριμμένα
•► αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψάκι με διαστάσεις βάσεις 20×26 εκ. περίπου και βάθους 6 εκ. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες 1 εκ., τις πασπαλίζετε με τη 1 κ.σ. αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ. να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν.
Μετά τα 20 λ, ξεπλένετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερό και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφετε τις φέτες μελιτζάνας με το ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και τις αλατοπιπερώνετε.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή-θερμοκρασία και μόλις κάψει τηγανίζετε τις λαδωμένες μελιτζάνες για 3-4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα.
Για τη σάλτσα με το κοτόπουλο: Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ζεστό τηγάνι, μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 3 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ ακόμα. Προσθέτετε το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για 2-3 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Προσθέτετε το “μαδημένο” ψητό κοτόπουλο και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για τη μπεσαμέλ: Αν προτιμήσετε τη γνήσια μπεσαμέλ τη φτιάχνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Αν όχι ανακατεύετε σε ένα μπολ, ζωηρά το 1 ½ φλ. γιαούρτι.
Για τη συναρμολόγηση: Στρώνετε στο λαδωμένο ταψάκι τις μισές φέτες μελιτζάνας και από πάνω στρώνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Απλώνετε πάνω από το κοτόπουλο τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας και τελειώνετε στρώνοντας στο τέλος τη μπεσαμέλ ή το γιαούρτι.
Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ άν βάλετε το γιαούρτι ή για 30-35 λ αν βάλετε τη μπεσαμέλ ή (και στις 2 περιπτώσει μέχρι να ροδίσει καλά). Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά σερβίρετε !!!!!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
sintayes.gr , taste.com.au
•► 1 & ½ φλ. τσαγιού μαδημένο με τα χέρια, σε μακρόστενα κομμάτια, ψημένο κοτόπουλο
•► 2-3 φλάσκες μελιτζάνες (900 γρ. σύνολο) κομμένες σε στρογγυλές φέτες 1 εκ.
•► ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•► 1 κ.σ. αλάτι
•► 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομματάκια
•► 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
•► 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη (κανέλα, γαρύφαλλο, πάπρικα, μοσοκάρυδο)
•► 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
•► 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
•► 1 δόση μπεσαμέλ ( βλέπε συνταγή εδώ ) … ή εναλλακτικά αντί για μπεσαμέλ: 1 & ½ φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες λιπαρών.
•► 2/3 φλ. τσαγιού κίτρινο τυρί που λιώνει (γκούντα, τσένταρ κ.λ.π.) τριμμένα
•► αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψάκι με διαστάσεις βάσεις 20×26 εκ. περίπου και βάθους 6 εκ. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες 1 εκ., τις πασπαλίζετε με τη 1 κ.σ. αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ. να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν.
Μετά τα 20 λ, ξεπλένετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερό και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφετε τις φέτες μελιτζάνας με το ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και τις αλατοπιπερώνετε.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή-θερμοκρασία και μόλις κάψει τηγανίζετε τις λαδωμένες μελιτζάνες για 3-4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα.
Για τη σάλτσα με το κοτόπουλο: Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ζεστό τηγάνι, μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 3 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ ακόμα. Προσθέτετε το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για 2-3 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Προσθέτετε το “μαδημένο” ψητό κοτόπουλο και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για τη μπεσαμέλ: Αν προτιμήσετε τη γνήσια μπεσαμέλ τη φτιάχνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Αν όχι ανακατεύετε σε ένα μπολ, ζωηρά το 1 ½ φλ. γιαούρτι.
Για τη συναρμολόγηση: Στρώνετε στο λαδωμένο ταψάκι τις μισές φέτες μελιτζάνας και από πάνω στρώνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Απλώνετε πάνω από το κοτόπουλο τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας και τελειώνετε στρώνοντας στο τέλος τη μπεσαμέλ ή το γιαούρτι.
Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ άν βάλετε το γιαούρτι ή για 30-35 λ αν βάλετε τη μπεσαμέλ ή (και στις 2 περιπτώσει μέχρι να ροδίσει καλά). Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά σερβίρετε !!!!!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
sintayes.gr , taste.com.au
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου