Όταν μαγειρεύουμε τις πατάτες για τα νιόκι, προσέχουμε να τις κρατήσουμε όσο πιο στεγνές γίνεται - αν είναι πολύ υγρές, η ζύμη θα βγει βαριά. Γίνονται πιο στεγνές αν τις ψήσουμε με τη φλούδα τους παρά αν τις βράσουμε.
Υλικά:
Για τα νιόκι
•► 1 κιλό πατάτες, πλυμένες, µε τη φλούδα τους
•► 2 κρόκοι αυγών
•► 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
•► 130-180 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
•► αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
•► 1 κουτ. σούπας βούτυρο
•► 75 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
•► 8 πολύ μικρά φύλλα φασκόμηλου ή βασιλικού ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, τριμμένα
•► 130 ml κρέμα γάλακτος
•► 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
•► αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι). Τρυπάμε τις πατάτες παντού και τις ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά, στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε στον μύλο λαχανικών ή µε πρες πουρέ (δεν χρησιμοποιούμε μπλέντερ ούτε πολυκόφτη, γιατί ο πουρές θα γίνει λαστιχωτός).
Αναμειγνύουμε τους κρόκους των αυγών και την παρμεζάνα, και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν το µείγμα γίνει πολύ στεγνό για να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι, το δουλεύουμε µε τα χέρια µας.
Μόλις σχηματιστεί µια ρευστή ζύμη, τη μεταφέρουμε σε µια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε απαλά. Προσθέτουμε αρκετό επιπλέον αλεύρι έτσι ώστε να δημιουργηθεί µια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι ισομεγέθη κομμάτια. ∆ουλεύοντας ένα κομμάτι τη φορά, ανοίγουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1,5 εκατοστού. Κόβουμε το μπαστουνάκι σε τμήματα μήκους 1,5 εκατοστού.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και πιέζουμε το δάχτυλό µας σε αυτό έτσι ώστε να γίνει κοίλο και στη συνέχεια πιέζουμε την εξωτερική επιφάνεια στα δόντια ενός πιρουνιού για να φτιάξουμε βαθιές αυλακιές. ∆ιπλώνουμε τα εξωτερικά χείλη προς τα μέσα για να σχηματιστεί ένα βαθούλωμα στη μέση. Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε νιόκι µε την υπόλοιπη ζύμη.
Σε µια βαθιά κατσαρόλα µε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα νιόκι, λίγα-λίγα, περίπου 20 τη φορά, για 1-2 λεπτά ή µέχρι τα νιόκι να αναδυθούν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε µε µια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (σκάλα 6 στο γκάζι). Απλώνουμε τα νιόκι στο ταψί.
Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τα φύλλα μυρωδικού, την κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Περιχύνουμε τα νιόκι µε τη ζεστή σάλτσα, ανακατεύουμε απαλά και πασπαλίζουμε µε την παρμεζάνα. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και να χρυσίσει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου