Το σφουγγαράκι για τα πιάτα είναι μια μεγάλη εστία μικροβίων ενώ κάποια από αυτά είναι στενοί συγγενείς των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.
Οι επιστήμονες συνιστούν να αλλάζουμε συχνά το σφουγγαράκι, καθώς ακόμη κι αν προσπαθήσει κανείς να το αποστειρώσει, π.χ. με βράσιμο, τα μικρόβια δεν θα εξαλειφθούν.
Πιο συγκεκριμένα, για να είμαστε ασφαλείς καλό είναι να αλλάζουμε το σφουγγαράκι ακόμη και κάθε εβδομάδα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, σύμφωνα με το Science, ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που υπήρχαν σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας.
Διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν επιχείρησαν να αποστειρώσουν τα σφουγγαράκια σε βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων, δεν σκοτώθηκαν αρκετά από τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια,
...όπως το Chryseobacterium hominis και το Moraxella osloensis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσάρεστη μυρωδιά (και στο ίδιο το σφουγγαράκι).
Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, τα σφουγγαράκια που καθαρίζονταν τακτικά περιείχαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών σε σχέση με τα σφουγγαράκια που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ.
Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι τα παθογόνα βακτήρια είναι πιο ανθεκτικά και γρήγορα καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν τα πιο «καλά» μικρόβια –κάτι ανάλογο με την επίδραση που έχουν τα αντιβιοτικά στο έντερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου