Το πληθωρικό γαλλικό σάντουιτς αποκτά ελληνική ιθαγένεια με το προζυμένιο ψωμί, τη φέτα και τη γέμιση της κλασικής πίτας.
Ωραία ιδέα για ένα περιποιημένο κυριακάτικο πρωινό !!!
Υλικά:
•► 6-8 φέτες χωριάτικο προζυμένιο ψωμί
•► 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•► 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Για τη γέμιση
•► 200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού (έτοιμα καθαρισμένα, σε σακούλα στα σούπερ μάρκετ)
•► 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
•► 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
•► 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
•► 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
•► 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
•► 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
•► 40 ml ελαιόλαδο
•► αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
•► 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 40 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
•► 500 ml φρέσκο γάλα
•► 1 αυγό
•► 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς το με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς σφιχτή κρέμα χωρίς σβόλους. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Αλείφουμε με το λάδι τις φέτες του ψωμιού και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αποσύρουμε από τον φούρνο, απλώνουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με αυγά ποσέ.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
boro.gr , gastronomos.gr
•► 6-8 φέτες χωριάτικο προζυμένιο ψωμί
•► 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•► 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Για τη γέμιση
•► 200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού (έτοιμα καθαρισμένα, σε σακούλα στα σούπερ μάρκετ)
•► 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
•► 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
•► 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
•► 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
•► 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
•► 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
•► 40 ml ελαιόλαδο
•► αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
•► 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 40 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
•► 500 ml φρέσκο γάλα
•► 1 αυγό
•► 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς το με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς σφιχτή κρέμα χωρίς σβόλους. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Αλείφουμε με το λάδι τις φέτες του ψωμιού και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αποσύρουμε από τον φούρνο, απλώνουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με αυγά ποσέ.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από τον σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
boro.gr , gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου