Ολόκληρα μήλα πασπαλίζονται με μίγμα ζάχαρης και κανέλας, ψήνονται στο φούρνο με βούτυρο και σερβίρονται με βελούδινη crème anglaise.
Υλικά:   { Για 6 Μερίδες }
•► 6 μήλα golden ή ξινόμηλα
•► 250 γρ. ζάχαρη ξανθή
•► ½ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
•► 100 γρ. βούτυρο 82%
Για την crème anglaise
•► 250 ml γάλα πλήρες
•► 250 ml κρέμα γάλακτος
•► 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•► 5 κρόκους αβγών
•► 1 λοβό βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα σκεύος ανακατεύετε τη ζάχαρη με τη κανέλα.
Ετοιμάζετε τα μήλα: Καθαρίζετε τα μήλα και αφαιρείτε από το κέντρο τα κουκούτσια, χωρίς να τα κόψετε. Τα βρέχετε και τα πασπαλίζετε ένα προς ένα με το μίγμα ζάχαρης-κανέλας.
Στη συνέχεια βάζετε περίπου 15γρ. βούτυρο στο κέντρο του κάθε μήλου και τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο.
Τα τοποθετείτε σε ταψί, στο οποίο έχετε βάλει νερό σε ύψος 1εκ. (μπεν-μαρί).
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να απορροφήσουν το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Ετοιμάζετε την crème anglaise: Σε ένα σκεύος ανακατεύετε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το λοβό της βανίλιας σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να πάρει μία βράση.
Στη συνέχεια το προσθέτετε στο μπολ με τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με μαρίζ.
Βάζετε ξανά όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά για να παστεριωθεί το αβγό και να δημιουργηθεί μία παχύρευστη κρέμα.
Εάν διαθέτετε θερμόμετρο η θερμοκρασία της κρέμας θα πρέπει να είναι στους 82-84°C.
Προσοχή, η κρέμα δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει.
Κατεβάζετε την crème anglaise από τη φωτιά και σουρώνετε αμέσως για να αφαιρέσετε τη φρέσκια βανίλια.
Σκεπάζετε την κρέμα με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια της, και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εάν δεν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε ζεστή.
Σερβίρετε τα μήλα και τα περιχύνετε με 100 γρ. crème anglaise ανά τεμάχιο.
Tips:
►► Μην παραψήσετε τα μήλα γιατί θα λιώσουν !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 6 μήλα golden ή ξινόμηλα
•► 250 γρ. ζάχαρη ξανθή
•► ½ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
•► 100 γρ. βούτυρο 82%
Για την crème anglaise
•► 250 ml γάλα πλήρες
•► 250 ml κρέμα γάλακτος
•► 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•► 5 κρόκους αβγών
•► 1 λοβό βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα σκεύος ανακατεύετε τη ζάχαρη με τη κανέλα.
Ετοιμάζετε τα μήλα: Καθαρίζετε τα μήλα και αφαιρείτε από το κέντρο τα κουκούτσια, χωρίς να τα κόψετε. Τα βρέχετε και τα πασπαλίζετε ένα προς ένα με το μίγμα ζάχαρης-κανέλας.
Στη συνέχεια βάζετε περίπου 15γρ. βούτυρο στο κέντρο του κάθε μήλου και τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο.
Τα τοποθετείτε σε ταψί, στο οποίο έχετε βάλει νερό σε ύψος 1εκ. (μπεν-μαρί).
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να απορροφήσουν το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Ετοιμάζετε την crème anglaise: Σε ένα σκεύος ανακατεύετε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το λοβό της βανίλιας σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να πάρει μία βράση.
Στη συνέχεια το προσθέτετε στο μπολ με τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με μαρίζ.
Βάζετε ξανά όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά για να παστεριωθεί το αβγό και να δημιουργηθεί μία παχύρευστη κρέμα.
Εάν διαθέτετε θερμόμετρο η θερμοκρασία της κρέμας θα πρέπει να είναι στους 82-84°C.
Προσοχή, η κρέμα δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει.
Κατεβάζετε την crème anglaise από τη φωτιά και σουρώνετε αμέσως για να αφαιρέσετε τη φρέσκια βανίλια.
Σκεπάζετε την κρέμα με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια της, και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εάν δεν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε ζεστή.
Σερβίρετε τα μήλα και τα περιχύνετε με 100 γρ. crème anglaise ανά τεμάχιο.
Tips:
►► Μην παραψήσετε τα μήλα γιατί θα λιώσουν !!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Δημήτρης Χρονόπουλος ~ Food Styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου