Οι σαμουσάδες –ή αλλιώς σαμσάδες κατά τη Λημνιακή διάλεκτο– θυμίζουν μπακλαβά και είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά του νησιού.
Είναι σίγουρο ότι θα τους λατρέψετε πλάι στον καφέ και το τσάι σας, ενώ θεωρούνται και ιδανικοί για κέρασμα.
Υλικά:   { Μερίδες: Για 30-35 κομμάτια }
•► ½ κιλό φύλλο κρούστας
•► 300 γρ. βούτυρο γάλακτος
Για τη γέμιση
•► 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
•► 2 φλιτζάνια σουσάμι καβουρδισμένο ελαφρά
•► 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
•► άρωμα πικραμύγδαλου ή ανθόνερο
Για το σιρόπι
•► 1 & ½ φλιτζάνι ζάχαρη
•► 1 & ½ φλιτζάνι νερό
•► 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
•► 2 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και το σουσάμι και τα ραντίζετε με άρωμα πικραμύγδαλου ή ανθόνερο.
Λιώνετε το βούτυρο γάλακτος σε χαμηλή φωτιά. Απλώνετε τρία τρία φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά με πινέλο. Πασπαλίζετε με αρκετό από το μίγμα των αμυγδάλων.
Βάζετε στη μακριά άκρη των βουτυρωμένων φύλλων μια ξύλινη βέργα με την οποία ανοίγετε φύλλο και τυλίγετε τα φύλλα μαζί με τη βέργα σχηματίζοντας ρολό, βουτυρώνοντας το φύλλο κατά το τύλιγμα.
Όταν τελειώσετε με το πρώτο ρολό, πιέζετε με τα δύο χέρια τις άκρες του για να σουρωθεί προς το κέντρο και να μείνει το μισό σχεδόν σε μήκος.
Τραβάτε τη βέργα και κόβετε διαγώνια το σουρωμένο ρολό σε κομμάτια πλάτους 3 εκ. μέχρι κάτω. Χωρίς να χωρίσετε τα κομμάτια τα μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνοντας σουρωμένα ρολά κομμένα σε κομμάτια.
Τα τοποθετείτε δίπλα δίπλα σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφετε ξανά με όσο βούτυρο έχει περισσέψει. Ψήνετε τους σαμουσάδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 30-35 λεπτά ακόμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού και το μέλι και το βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.
Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνετε το γλυκό μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Όταν απορροφήσει εντελώς το σιρόπι, χωρίζετε τους σαμουσάδες και τους σερβίρετε σε πιατέλα.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► ½ κιλό φύλλο κρούστας
•► 300 γρ. βούτυρο γάλακτος
Για τη γέμιση
•► 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
•► 2 φλιτζάνια σουσάμι καβουρδισμένο ελαφρά
•► 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
•► άρωμα πικραμύγδαλου ή ανθόνερο
Για το σιρόπι
•► 1 & ½ φλιτζάνι ζάχαρη
•► 1 & ½ φλιτζάνι νερό
•► 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
•► 2 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και το σουσάμι και τα ραντίζετε με άρωμα πικραμύγδαλου ή ανθόνερο.
Λιώνετε το βούτυρο γάλακτος σε χαμηλή φωτιά. Απλώνετε τρία τρία φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά με πινέλο. Πασπαλίζετε με αρκετό από το μίγμα των αμυγδάλων.
Βάζετε στη μακριά άκρη των βουτυρωμένων φύλλων μια ξύλινη βέργα με την οποία ανοίγετε φύλλο και τυλίγετε τα φύλλα μαζί με τη βέργα σχηματίζοντας ρολό, βουτυρώνοντας το φύλλο κατά το τύλιγμα.
Όταν τελειώσετε με το πρώτο ρολό, πιέζετε με τα δύο χέρια τις άκρες του για να σουρωθεί προς το κέντρο και να μείνει το μισό σχεδόν σε μήκος.
Τραβάτε τη βέργα και κόβετε διαγώνια το σουρωμένο ρολό σε κομμάτια πλάτους 3 εκ. μέχρι κάτω. Χωρίς να χωρίσετε τα κομμάτια τα μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνοντας σουρωμένα ρολά κομμένα σε κομμάτια.
Τα τοποθετείτε δίπλα δίπλα σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφετε ξανά με όσο βούτυρο έχει περισσέψει. Ψήνετε τους σαμουσάδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 30-35 λεπτά ακόμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού και το μέλι και το βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.
Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνετε το γλυκό μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Όταν απορροφήσει εντελώς το σιρόπι, χωρίζετε τους σαμουσάδες και τους σερβίρετε σε πιατέλα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Σιμόνη Καφίρη
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου