Είναι κατά κοινή ομολογία ένα από τα πιο ωραία γλυκά κουταλιού με μοναδικό άρωμα και εκπληκτική επίγευση.
Το γλυκό περγαμόντο φτιάχνεται αυτή την εποχή, που τα φρούτα του είναι σε φάση συγκομιδής και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στη λαϊκή ή σε φρουταγορές.
Μάλιστα μπορείτε, εφόσον το περγαμόντο χρειάζεται πριν γίνει γλυκό τρίψιμο στον τρίφτη, να χρησιμοποιήσετε τα τρίματα της φλούδας του για να φτιάξετε και λικέρ.
Υλικά:
•► 7 περγαμόντα αρκετά μεγάλα, υπολογίστε η φλούδα που θα προκύψει να είναι πάνω από 600 γραμμάρια
•► 1 κιλό ζάχαρη
•► 1 & ½ κούπα νερό
•► Χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλύνετε καλά τα φρούτα και στη συνέχεια με λεπτό τρίφτη αφαιρέστε επάνω επάνω το κίτρινο μέρος της φλούδας τους.
Αν σας δυσκολεύει το τρίψιμο μπορείτε να το κάνετε και με μαχαίρι αρκεί να μην προχωρήσετε βαθιά και αφαιρέσετε το τμήμα που χρειαζόμαστε για το γλυκό.
Στη συνέχεια όπως αφαιρούμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια, κάνουμε το ίδιο και στα περγαμόντα χαράσσοντας όλη την επιφάνεια τους σε 3-4 λωρίδες.
Ακολούθως προσθέτουμε νερό να καλύπτει τις φλούδες σε μια κατσαρόλα και βάζουμε στο μάτι αφήνοντας περίπου 10 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Σουρώνουμε και γεμίζουμε με κρύο νερό την κατσαρόλα αφήνοντας τις φλούδες να κρυώσουν ώστε μετά να τις κόψουμε σε μικρότερα, μακρόστενα, κομμάτια
Όταν ολοκληρώσουμε, βάζουμε πάλι στο μάτι να βράσουν για να ξεπικρίσουν ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία για τουλάχιστον 2 ακόμα φορές, χωρίς να είναι απαραίτητο να αφήνουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα βράσει. Αρκούν 5-6 λεπτά κάθε φορά.
Μετά τον τρίτο βρασμό δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει φύγει η πικράδα τους κι αν διαπιστώσουμε πως είναι όπως θέλουμε στραγγίζουμε καλά (αν όχι αφήνουμε τις φλούδες σε κρύο νερό όλο το βράδυ ή τις βράζουμε μια ακόμα φορά).
Βάζουμε να βράσει η ζάχαρη με 1,5 κούπα νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Όταν το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε ένα ολόκληρο βράδυ τις φλούδες μέσα στο σιρόπι.
Την επόμενη μέρα ολοκληρώνουμε το ψήσιμο μέχρι να δούμε το σιρόπι να έχει δέσει. Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε και το λεμόνι.
Τοποθετούμε το γλυκό όπως είναι ζεστό σε ζεστά-αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα να φύγει ο αέρας τους.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
e-storieskritis.gr
•► 7 περγαμόντα αρκετά μεγάλα, υπολογίστε η φλούδα που θα προκύψει να είναι πάνω από 600 γραμμάρια
•► 1 κιλό ζάχαρη
•► 1 & ½ κούπα νερό
•► Χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλύνετε καλά τα φρούτα και στη συνέχεια με λεπτό τρίφτη αφαιρέστε επάνω επάνω το κίτρινο μέρος της φλούδας τους.
Αν σας δυσκολεύει το τρίψιμο μπορείτε να το κάνετε και με μαχαίρι αρκεί να μην προχωρήσετε βαθιά και αφαιρέσετε το τμήμα που χρειαζόμαστε για το γλυκό.
Στη συνέχεια όπως αφαιρούμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια, κάνουμε το ίδιο και στα περγαμόντα χαράσσοντας όλη την επιφάνεια τους σε 3-4 λωρίδες.
Ακολούθως προσθέτουμε νερό να καλύπτει τις φλούδες σε μια κατσαρόλα και βάζουμε στο μάτι αφήνοντας περίπου 10 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Σουρώνουμε και γεμίζουμε με κρύο νερό την κατσαρόλα αφήνοντας τις φλούδες να κρυώσουν ώστε μετά να τις κόψουμε σε μικρότερα, μακρόστενα, κομμάτια
Όταν ολοκληρώσουμε, βάζουμε πάλι στο μάτι να βράσουν για να ξεπικρίσουν ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία για τουλάχιστον 2 ακόμα φορές, χωρίς να είναι απαραίτητο να αφήνουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα βράσει. Αρκούν 5-6 λεπτά κάθε φορά.
Μετά τον τρίτο βρασμό δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει φύγει η πικράδα τους κι αν διαπιστώσουμε πως είναι όπως θέλουμε στραγγίζουμε καλά (αν όχι αφήνουμε τις φλούδες σε κρύο νερό όλο το βράδυ ή τις βράζουμε μια ακόμα φορά).
Βάζουμε να βράσει η ζάχαρη με 1,5 κούπα νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Όταν το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε ένα ολόκληρο βράδυ τις φλούδες μέσα στο σιρόπι.
Την επόμενη μέρα ολοκληρώνουμε το ψήσιμο μέχρι να δούμε το σιρόπι να έχει δέσει. Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε και το λεμόνι.
Τοποθετούμε το γλυκό όπως είναι ζεστό σε ζεστά-αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα να φύγει ο αέρας τους.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτο να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
e-storieskritis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου