Οι πλακόπιτες δεν είναι άλλο από τις παραδοσιακές τυρόπιτες της Μήλου, που θυμίζουν στην όψη και τις σφακιανές πίτες.
Τις γεμίζετε με λαδοτύρι Μήλου ή αν δεν βρείτε με κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Υλικά:   { Μερίδες: για 16-20 πίτες }
Για τη ζύμη
•► 500 γρ. αλεύρι σκληρό
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή ξίδι
•► 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► 1 & ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
•► κορνφλάουρ για το άνοιγμα των πιτών
•► λάδι για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
•► 300 γρ. λαδοτύρι (Μήλου ή Μυτιλήνης) τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
•► 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη και στραγγισμένο από υγρά
•► 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•► πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε το αλεύρι σε μέτριο μπολ και ανοίγετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτετε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το λάδι.
Ανακατεύετε και προσθέτετε τμηματικά όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 16 ή 20 ίσια μπαλάκια (ανάλογα το μέγεθος που προτιμάτε) και τα βάζετε στην άκρη.
Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια, τα πιέζετε και τα ανοίγετε στο χέρι στο μέγεθος της παλάμης σας.
Τοποθετείτε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να την κλείνει μέσα του. Πασπαλίζετε τα γεμισμένα μπαλάκια με λίγο κορνφλάουρ.
Πασπαλίζετε και τον πάγκο εργασίας με λίγο κορνφλάουρ και ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε λεπτή πίτα πάχους 0,5εκ περίπου. Προσέχετε να μην πιέζετε το ζυμάρι πολύ για να μην ανοίξει και φύγει η γέμιση.
Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι και, μόλις κάψει, τηγανίζετε μία μία τις πλακόπιτες και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή σπάτουλα και τις τοποθετείτε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστές.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Για τη ζύμη
•► 500 γρ. αλεύρι σκληρό
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή ξίδι
•► 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•► 1 & ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
•► κορνφλάουρ για το άνοιγμα των πιτών
•► λάδι για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
•► 300 γρ. λαδοτύρι (Μήλου ή Μυτιλήνης) τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
•► 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη και στραγγισμένο από υγρά
•► 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•► πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε το αλεύρι σε μέτριο μπολ και ανοίγετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτετε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το λάδι.
Ανακατεύετε και προσθέτετε τμηματικά όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 16 ή 20 ίσια μπαλάκια (ανάλογα το μέγεθος που προτιμάτε) και τα βάζετε στην άκρη.
Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια, τα πιέζετε και τα ανοίγετε στο χέρι στο μέγεθος της παλάμης σας.
Τοποθετείτε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να την κλείνει μέσα του. Πασπαλίζετε τα γεμισμένα μπαλάκια με λίγο κορνφλάουρ.
Πασπαλίζετε και τον πάγκο εργασίας με λίγο κορνφλάουρ και ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε λεπτή πίτα πάχους 0,5εκ περίπου. Προσέχετε να μην πιέζετε το ζυμάρι πολύ για να μην ανοίξει και φύγει η γέμιση.
Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι και, μόλις κάψει, τηγανίζετε μία μία τις πλακόπιτες και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή σπάτουλα και τις τοποθετείτε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστές.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Γεωργία Κοφινά ~ Food styling: Τina Webb
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ντίνα Νικολάου !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τάρτες !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τυροπιτάκια !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για μασκαρπόνε
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου