Πλούσιος, τραγανός και βουτυρένιος, ο μπακλαβάς είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα σιροπιαστά.
Υλικά:   { Μερίδες: για 1 ταψί 30 εκ. }
•► 30 φύλλα κρούστας
•► 300 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
Για τη γέμιση
•► 600 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
•► 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•► 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
Για το σιρόπι
•► 500 ml νερό
•► 850 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•► 200 γρ. γλυκόζη
•► ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεσαία θερμοκρασία. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.
Στη συνέχεια, σε βουτυρωμένο ταψί τοποθετείτε πέντε φύλλα μπακλαβά, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Απλώνετε γέμιση σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζετε με 7-8 φύλλα ακόμα. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία άλλη μία φορά.
Βουτυρώνετε και απλώνετε άλλη μια στρώση γέμισης και σκεπάζετε με άλλα πέντε φύλλα, τα οποία βουτυρώνετε πολύ καλά.
Αφήνετε τον μπακλαβά στην συντήρηση για περίπου 2 ώρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί το βούτυρο και να κοπεί ευκολότερα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Κόβετε τα κομμάτια, βουτυρώνετε πάλι και ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο στους 140° για περίπου 4 ώρες.
Αφού ψηθεί τον σιροπιάζετε αμέσως με κρύο σιρόπι και τον αφήνετε να κρυώσει. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο το σιρόπι, εξαρτάται από το ψήσιμο και το φύλλο που έχετε χρησιμοποιήσει.
Tips:
•► Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε καθώς και τον φούρνο.
•► Εάν επιθυμείτε συντομότερο χρόνο ψησίματος, μπορείτε να τον ψήσετε στους 170° για περίπου 1 ώρα.
•► Ο λόγος που πρέπει να ψήνεται ο μπακλαβάς σε χαμηλή θερμοκρασία είναι για καβουρδιστεί ο ξηρός καρπός σωστά χωρίς να χάσει την γεύση του και τα φύλλα να παραμείνουν τραγανά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
•► Σε περίπτωση που επιθυμείτε ο μπακλαβάς να γίνει πιο ελαφρύς γευστικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο γάλακτος με αγελαδινό.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 30 φύλλα κρούστας
•► 300 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
Για τη γέμιση
•► 600 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
•► 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•► 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
Για το σιρόπι
•► 500 ml νερό
•► 850 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•► 200 γρ. γλυκόζη
•► ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεσαία θερμοκρασία. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.
Στη συνέχεια, σε βουτυρωμένο ταψί τοποθετείτε πέντε φύλλα μπακλαβά, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Απλώνετε γέμιση σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζετε με 7-8 φύλλα ακόμα. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία άλλη μία φορά.
Βουτυρώνετε και απλώνετε άλλη μια στρώση γέμισης και σκεπάζετε με άλλα πέντε φύλλα, τα οποία βουτυρώνετε πολύ καλά.
Αφήνετε τον μπακλαβά στην συντήρηση για περίπου 2 ώρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί το βούτυρο και να κοπεί ευκολότερα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Κόβετε τα κομμάτια, βουτυρώνετε πάλι και ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο στους 140° για περίπου 4 ώρες.
Αφού ψηθεί τον σιροπιάζετε αμέσως με κρύο σιρόπι και τον αφήνετε να κρυώσει. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλο το σιρόπι, εξαρτάται από το ψήσιμο και το φύλλο που έχετε χρησιμοποιήσει.
Tips:
•► Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε καθώς και τον φούρνο.
•► Εάν επιθυμείτε συντομότερο χρόνο ψησίματος, μπορείτε να τον ψήσετε στους 170° για περίπου 1 ώρα.
•► Ο λόγος που πρέπει να ψήνεται ο μπακλαβάς σε χαμηλή θερμοκρασία είναι για καβουρδιστεί ο ξηρός καρπός σωστά χωρίς να χάσει την γεύση του και τα φύλλα να παραμείνουν τραγανά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
•► Σε περίπτωση που επιθυμείτε ο μπακλαβάς να γίνει πιο ελαφρύς γευστικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο γάλακτος με αγελαδινό.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η Συνταγή από Δημήτρης Χρονόπουλος
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ελένη Ψυχούλη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Σκαρμούτσος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Ντίνα Νικολάου !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ανδρέας Λαγός !!!
•► 6 παγωμένες συνταγές που θα σε δροσίσουν !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τάρτες !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τυροπιτάκια !!!
•► Συνταγές και άρθρα για πεϊνιρλί !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για μασκαρπόνε
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου