Υπέροχα, αρωματικά, μελένια αμυγδαλωτά, ιδανικά για αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις.
Υλικά:
•► 1 κιλό ψίχα αμυγδάλου με τη φλούδα
•► 3 κρόκους αυγών
•► 2 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
•► 1 φλιτζάνι τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
•► 125 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
•► 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι
•► 3 πιατελάκια του Ελληνικού καφέ σιμιγδάλι ψιλό
•► 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο λιωμένο
•► 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
•► 4 βανίλιες
•► 2 σακούλες άχνη ζάχαρη για το τύλιγμα
•► 1 μπουκάλι ροδόνερο
Εκτέλεση:
Ζεματάμε τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει, λίγα, λίγα και όσο είναι ζεστά τα ξεφλουδίζουμε.
Τα αλέθουμε στο μπλέντερ πάρα πολύ καλά να γίνει στην υφή σαν αλεύρι.
Σε λεκανάκι βάζουμε το αμύγδαλο, το σιμιγδάλι, τις ζάχαρες, το ροδόνερο και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε και τα ασπράδια και τα ενσωματώνουμε στο μίγμα. Αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα και μετά πλάθουμε μικρά αμυγδαλωτά, στρογγυλά ή όπως συνηθίζεται στην περιοχή μας σε σχήμα αχλαδιού!
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα καλά λαδωμένη και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 βαθμούς φούρνο για 20 περίπου λεπτά.
Παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και μόλις αρχίσουν οι κορυφούλες να ροδίζουν τα βγάζουμε από το φούρνο!
Αφήνουμε να χλιάνουν και τα ραντίζουμε με το ροδόνερο. Σε λεκανάκι με την άχνη τα βουτάμε ένα ένα μέσα και τα τοποθετούμε σε σειρές σε πιατέλα. Τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη από πάνω.
Αν θέλουμε τα τυλίγουμε σε σελοφάν και μετά τα βάζουμε σε τούλι σαν μπομπονιερίτσες με φιογκάκια!
Η συνταγή είναι παραδοσιακή και μου την έδωσε η Κα Ευαγγελία Αθανασούλα από το Κρανίδι. Αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
lilaspurplethoughts
•► 1 κιλό ψίχα αμυγδάλου με τη φλούδα
•► 3 κρόκους αυγών
•► 2 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
•► 1 φλιτζάνι τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
•► 125 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
•► 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι
•► 3 πιατελάκια του Ελληνικού καφέ σιμιγδάλι ψιλό
•► 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο λιωμένο
•► 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
•► 4 βανίλιες
•► 2 σακούλες άχνη ζάχαρη για το τύλιγμα
•► 1 μπουκάλι ροδόνερο
Εκτέλεση:
Ζεματάμε τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει, λίγα, λίγα και όσο είναι ζεστά τα ξεφλουδίζουμε.
Τα αλέθουμε στο μπλέντερ πάρα πολύ καλά να γίνει στην υφή σαν αλεύρι.
Σε λεκανάκι βάζουμε το αμύγδαλο, το σιμιγδάλι, τις ζάχαρες, το ροδόνερο και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε και τα ασπράδια και τα ενσωματώνουμε στο μίγμα. Αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα και μετά πλάθουμε μικρά αμυγδαλωτά, στρογγυλά ή όπως συνηθίζεται στην περιοχή μας σε σχήμα αχλαδιού!
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα καλά λαδωμένη και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 βαθμούς φούρνο για 20 περίπου λεπτά.
Παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και μόλις αρχίσουν οι κορυφούλες να ροδίζουν τα βγάζουμε από το φούρνο!
Αφήνουμε να χλιάνουν και τα ραντίζουμε με το ροδόνερο. Σε λεκανάκι με την άχνη τα βουτάμε ένα ένα μέσα και τα τοποθετούμε σε σειρές σε πιατέλα. Τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη από πάνω.
Αν θέλουμε τα τυλίγουμε σε σελοφάν και μετά τα βάζουμε σε τούλι σαν μπομπονιερίτσες με φιογκάκια!
Η συνταγή είναι παραδοσιακή και μου την έδωσε η Κα Ευαγγελία Αθανασούλα από το Κρανίδι. Αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
lilaspurplethoughts
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου