Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από την Ήρα, σύζυγο του Δία, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno.
Εμείς όμως εδώ στην Ελλάδα τον έχουμε βαφτίσει με πιο ευφάνταστα ονόματα, που έχουν πραγματικά νόημα και ουσία.
Κερασάρης και Θεριστής
Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο Ιούνιος έχει τη δική του ξεχωριστή ονομασία. Για παράδειγμα, στα Γρεβενά αναφέρεται ως Κερασάρης και στον Πόντο Κερασινός, καθώς κατά τη διάρκειά του ωριμάζουν τα κεράσια.
Στην Άνδρο τον ονομάζουν Ορνιαστή λόγω του «ερινασμού» ή «ορνιασμού» (τεχνητή γονιμοποίηση με ορνούς ή καρπούς άγριας συκιάς) των ήμερων σύκων, στην Πάρο Ρινιστή, σε άλλα μέρη Απαρνιαστή. Κυρίως όμως είναι γνωστός ως Θεριστής, αφού συνδέεται άμεσα με την ωρίμανση και τον θερισμό των δημητριακών.
Επίσης, επειδή στο τρίτο δεκαήμερό του συμβαίνει το θερινό ηλιοστάσιο ή η θερινή τροπή του ήλιου (21/6), το επονομαζόμενο από τον λαό μας «λιοτρόπι», λέγεται και Λιοτρόπης.
Αγιογιαννίτης και Ριγανάς
Στις 24 του μήνα είναι η γενέθλια γιορτή του Αϊ-Γιάννη του Πρόδρομου: «Τ’ Αϊ-Γιαννιού του Λαμπαδάρη», γι΄ αυτό τον αποκαλούμε και Αϊ-γιαννίτη ή Αγιογιαννίτη.
Η συγκεκριμένη γιορτή είναι ταυτισμένη με δύο έθιμα: με τον Κλήδονα και με τις φωτιές που ανάβονται την παραμονή της γιορτής, απ΄ όπου προέρχονται και οι προσωνυμίες Φανιστής και Ριζικάρης, αλλά και Ριγανάς – επειδή εκείνη την ημέρα μάζευαν ρίγανη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου