Ο περίφημος άνεμος Βαρδάρης (ή Αξιώτης) φυσάει, φυσικά, από τον Βαρδάρη. Και για ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:
Ο Βαρδάρης είναι βορειοδυτικός άνεμος – και ως εκ τούτου ξηρός και ψυχρός – που φυσάει κατά μήκος της κοιλάδας του Αξιού ποταμού (γνωστός και ως Βαρδάρης) καταλήγοντας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου και εξασθενεί. Προκαλείται όταν δημιουργούνται οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή με ατμοσφαιρική πίεση υψηλότερη στη νότια Βαλκανική από την περιοχή του Αιγαίου.
Από τον ποταμό Αξιό ή Βαρδάρη πήρε λοιπόν το όνομά του ο άνεμος που δροσίζει τη Θεσσαλονίκη και έγινε τραγούδι.
Ένας Άξιος ποταμός
Ο Αξιός ή Βαρδάρης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο). Πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στον Θερμαϊκό κόλπο.
Στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Άξιος ή Αξειός και Ναξειός. Η λέξη Αξιός έχει μακεδονική ρίζα από το αξός που σημαίνει δάσος ή ύλη – και πραγματικά οι όχθες του Αξιού είναι δασώδεις.
Το όνομα Βαρδάρης είναι μεσαιωνικό και προέρχεται από τη μογγολική φυλή των Βαρδάρων, που μετά από επιδρομές – κατά τον 7ο αιώνα – συνθηκολόγησε με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου και έτσι εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Αξιού καλλιεργώντας εδάφη που της παραχωρήθηκαν.
Οι Βαρδάροι αφομοιώθηκαν γρήγορα από τους ντόπιους ελληνικούς πληθυσμούς και εξαφανίστηκαν από την ιστορία. Το όνομα Βαρδάρης για τον Αξιό όμως έμεινε ως και σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου