Μία μαύρη τρύπα με ρυθμό περιστροφής ο οποίος βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο δυνατό όριο εντόπισε ο ινδικός AstroSat- ο πρώτος εξειδικευμένος αστρονομικός δορυφόρος της Ινδίας- σε συνεργασία με το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra της NASA. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Hindustan Times, η εν λόγω μαύρη τρύπα βρίσκεται στο δυαδικό αστρικό σύστημα 4U 1630-47.
Γενικότερα μιλώντας, η μελέτη μαύρων τρυπών με υψηλούς βαθμούς περιστροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη δοκιμή και απόδειξη των θεμελιωδών νόμων και θεωριών που διέπουν τη λειτουργία του σύμπαντος, μεταξύ των οποίων και η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Ο λόγος για αυτό είναι πως οι μαύρες τρύπες παράγουν τη μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη στο σύμπαν. Μαύρη τρύπα δημιουργείται όταν ένα μεγάλο άστρο «πεθαίνει» και η ύλη του συμπιέζεται σε έναν πολύ μικρό χώρο, υπό τεράστια δύναμη βαρύτητας, παγιδεύοντας ακόμα και το φως.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα AstroSat και Chandra, διεθνής ομάδα αστρονόμων από πολλαπλά ερευνητικά ιδρύματα διαπίστωσε πως ο ρυθμός περιστροφής ήταν περίπου 0,9, τη στιγμή που η μέγιστη τιμή είναι 1.
Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό επειδή, μέχρι τώρα, έχουν μετρηθεί με ακρίβεια οι ρυθμοί περιστροφής μόλις πέντε μαύρων τρυπών, από ένα σύνολο 20 που έχουν ανακαλυφθεί στον γαλαξία μας. Η καθεμιά τους έχει μάζα περίπου δεκαπλάσια αυτής του Ήλιου. «Καθώς δημιουργούνται οι μαύρες τρύπες, η μάζα και ο ρυθμός περιστροφής είναι δύο ιδιότητες που τις χαρακτηρίζουν.
Η μάζα μπορεί να μετρηθεί ευκολότερα, καθώς έχει επίδραση σε μεγάλη απόσταση, εξαιτίας της βαρύτητας, καθώς δημιουργείται η μαύρη τρύπα» είπε ο Σουντίπ Μπατατσαράγια του TIFR (Tata Institute of Fundamental Research). Ωστόσο, ο υπολογισμός του ρυθμού περιστροφής είναι πολύ δύσκολος, και μπορεί να γίνει μόνο μέσω υψηλής ακριβείας παρατηρήσεων ακτίνων Χ.
Σύμφωνα με τη NASA, οι μαύρες τρύπες με τους υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής «πιάνουν» ταχύτητες κοντά στο όριο που έχει θέσει η γενική θεωρία της σχετικότητας- που δεν είναι άλλο από την ταχύτητα του φωτός, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρασύρουν υλικό γύρω τους σε ταχύτητα που πλησιάζει αυτήν του φωτός.
Επίσης, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, η γενική θεωρία της σχετικότητας αφήνει να εννοηθεί πως, αν μια μαύρη τρύπα περιστρέφεται τόσο γρήγορα, τότε μπορεί να κάνει το ίδιο το Διάστημα να περιστρέφεται.
Επίσης, αν οι συνθήκες που επικρατούν γύρω από τις μαύρες τρύπες αποδειχθεί πως είναι όντως αυτές που εκτιμάται πως είναι, τότε ο υψηλός ρυθμός περιστροφής, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που εισέρχονται στις μαύρες τρύπες και τις υψηλές θερμοκρασίες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κλειδιά» για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται οι γαλαξίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου