Η επεξεργασία βίντεο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας λήψης μέσω φωτογραφικών μηχανών, βιντεοκαμερών και smartphones και απαραίτητη λόγω της ανάγκης σωστής εμφάνισης των αυξανόμενων βίντεο που δημοσιεύονται στο ίντερνετ.
Παλαιότερα αυτή η εργασία ήταν πολύ απαιτητική, απαιτούσε μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, ειδικές πρόσθετες κάρτες, ακριβά και δύσκολα προγράμματα και εξειδικευμένους χρήστες.
Όμως και σήμερα δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει σε χαμηλών προδιαγραφών – και τιμής – υπολογιστή αν και υπάρχουν δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο με επαγγελματικού επιπέδου δυνατότητες και εκπληκτικά εύκολα στη χρήση, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθέναν.
Με αυτά μπορούν να γίνουν σε αξιοπρεπή επίπεδα•► Μη γραμμική επεξεργασία (non-linear video edit) δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετούμε και να επεξεργαζόμαστε τις σκηνές της ταινίας με όποια σειρά θέλουμε και όχι μόνο με τη σειρά που έχουν τραβηχτεί.
οι κυριότερες εργασίες επεξεργασίας βίντεο
οι οποίες είναι… …
•► Αφαίρεση ανεπιθύμητων τμημάτων της ταινίας (κουνημένες σκηνές, ενοχλητικές σκηνές, μείωση χρονικής διάρκειας)
•► Αφαίρεση και ένθεση ηχητικών σημείων στην ταινία.
•► Περιστροφή λήψεων (κυρίως από κινητά ή τάμπλετ) κατά 90ο.
•► Ένωση διαφορετικών σκηνών σε ένα ενιαίο βίντεο.
•► Υπέρθεση τίτλων για πληροφορίες και συντελεστές ταινίας καθώς και διάφορων άλλων γραφικών.
•► Φίλτρα διαφόρων ειδών για διόρθωση ακουστικών και οπτικών ατελειών και διαφόρων ειδών εφέ (χαμηλοί ήχοι, χρωματικές διορθώσεις, τροποποίηση αντικειμένων, θολώματα περιοχών, φωτισμοί κ.α.)
•► Εφέ μετάβασης από τη μία σκηνή στην άλλη (transitions) όπως το γνωστό fade που η μία σκηνή σβήνει ομαλά και εμφανίζεται ταυτόχρονα η άλλη.
•► Υποστήριξη των κυριότερων μορφών βίντεο, ήχου και εικόνας για εισαγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή.
•► Αυτόματη δημιουργία (χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις) βίντεο για συσκευές (κινητά, τάμπλετ, παιχνιδομηχανές κ.α.) και ανέβασμα στις ίντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού (YouTube, Facebook).
•► Δε θα ήταν άσχημο να υπάρχει και λειτουργία κατευθείαν εγγραφής σε DVD, αν και το συγκεκριμένο μέσο δε χρησιμοποιείται τώρα πια αρκετά.
Τα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο είναι στην πραγματικότητα «κομμένες» εκδόσεις των αντίστοι-χων εμπορικών, δηλαδή τους λείπουν κάποιες δυνατότητες, για να εξαναγκαστεί ο χρήστης στην αγορά του πιο πλήρους προγράμματος.
Δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο
Lightworks: Το Lightworks είναι η δωρεάν έκδοση του επαγγελματικού προγράμματος επεξεργασίας βίντεο Lightworks Pro, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μεγάλων ταινιών. Είναι το καλύτερο και πιο ισχυρό δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, όμως θέλει αρκετό χρόνο η εκμάθησή του για να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητές του.
VideoPad Video Editor: Απλό στη χρήση ακόμα και για αρχάριους και ισχυρό στα χαρακτηριστικά. Με μια πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας εικόνας και ήχου (εφέ, μεταβάσεις κα.)
VSDC Video Editor: Εντυπωσιακό σε δυνατότητες και σε συνεχή ανάπτυξη παρέχει μια τεράστια ποικιλία εφέ μεταβάσεων και φίλτρων και με επιλογές που ταιριάζουν σε αρχάριους ή σε πιο προχωρημένους χρήστες. Μπορεί να χειριστεί πολλαπλά βίντεο με διάφορα εφέ, τίτλους κα. και να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας ταινίες.
Avidemux: Ελαφρύ και ιδανικό για μικρές εργασίες επεξεργασίας και βελτίωσης βίντεο κλιπ, κοψίματα, μετατροπές αρχείων βίντεο κλπ. Επεκτάσιμο μέσω plugins. Το μόνο δωρεάν (GNU GPL license) χωρίς εμπορική έκδοση.
Windows Movie Maker: Όσοι έχουν ασχοληθεί παλαιότερα με την επεξεργασία βίντεο θα έχουν ακούσει το Windows Movie Maker, το οποίο περιλαμβανόταν στις παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Ήταν ένα πρόγραμμα περιορισμένων δυνατοτήτων, με το οποίο πολλοί χρήστες είχαν την πρώτη επαφή τους με την επεξεργασία βίντεο. Η Microsoft έχει σταματήσει να το προσφέρει από τον Ιανουάριο, χωρίς να το αντικαταστήσει προς το παρόν με κάποιο άλλο. …
Σημείωση: Ως συνήθως το ανωτέρω πρόγραμμα πάει πακέτο με το Λειτουργικό. Εάν για κάποιο λόγο ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ, σας δίνω παρα_πάνω το LINK για να το κατεβάσετε !!!!
Προγράμματα επεξεργασίας βίντεο με πληρωμή
Επεξεργασία βίντεο PremiereΌποιος χρησιμοποιήσει κάποια από τα παραπάνω προγράμματα και δεν καλύπτεται από τις δυνατότητές τους, μπορεί να κοιτάξει άλλα πολύ καλά προγράμματα τα οποία κοστίζουν ως 100€ περίπου όπως τα CyberLink PowerDirector, Corel VideoStudio, Pinnacle Studio, MAGIX Movie Edit κ.α.
Υπάρχουν βέβαια και τα απολύτως επαγγελματικά τα οποία για να μαθευτούν χρειάζονται πολλή ενασχόληση, διάβασμα βιβλίων ή και παρακολούθηση μαθημάτων και κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ, όπως τα Sony Vegas Pro, Final Cut Pro, Lightworks Pro και το πιο γνωστό και κορυφαίο Adobe Premier Pro.
Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε όλη αυτή τη διαδικασία και θέλετε μια γρήγορη επεξεργασία στο κινητό ή στο τάμπλετ που τραβήξατε το βίντεο , δείτε εφαρμογές για Επεξεργασία βίντεο στο Android.
techteacher.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου