Το μαύρο πιπέρι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οφείλονται στην πιπερίνη (ένα αλκαλοειδές, που του δίνει την καυτερή γεύση του) αλλά και σε ένα φυτοχημικό συστατικό του, την κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες συμβάλλοντας στη διατήρηση της καλής υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.
Όπως τα περισσότερα μπαχαρικά, έτσι και το μαύρο πιπέρι σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Επίσης το μαύρο πιπέρι αποτελεί εξαιρετική πηγή…
•► Μαγγανίου – ένα κουταλάκι του γλυκού δίνει περίπου το 8% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας.
Τέλειος ο συνδυασμός του με κρέας
Το μαύρο πιπέρι ερεθίζει συγκεκριμένους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στο στομάχι να προετοιμαστεί για να δεχτεί την τροφή εκκρίνοντας υδροχλωρικό οξύ.
Παράλληλα βοηθά στην αύξηση παραγωγής των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων και κυρίως της χυμοθρυψίνης (ένζυμο απαραίτητο για την πέψη των πρωτεϊνών) και της λιπάσης, καθώς και των χολικών οξέων (απαραίτητα για την πέψη τους λίπους). Μάλιστα σχετική έρευνα έδειξε αύξηση κατά περίπου 40% των ενζύμων αυτών μετά από κατανάλωση μαύρου πιπεριού.
Σε περίπτωση που το υδροχλωρικό οξύ δεν εκκρίνεται σε αρκετές ποσότητες στο στομάχι μας η τροφή δεν μπορεί να διασπασθεί, με αποτέλεσμα να παραμένει για πολλή ώρα εκεί και να γίνεται το υπόβαθρο για την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών.
Αυτοί οι μικροοργανισμοί δημιουργούν αέρια κατά τη διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση, με συνέπεια να νιώθουμε έντονο φούσκωμα, δυσφορία και πολλές φορές καούρες. Έτσι ο κλασικός συνδυασμός του κρέατος με το μαύρο πιπέρι είναι ενδεδειγμένος, καθώς διευκολύνεται η πέψη του λίπους και των πρωτεϊνών του.
Προσοχή: Η κατανάλωσή του πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από στομαχικό έλκος, αιμορροΐδες (προκαλεί επιδείνωση και στις δύο ασθένειες), ουρική αρθρίτιδα και χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε οξαλικό οξύ.
bimag.gr
Όπως τα περισσότερα μπαχαρικά, έτσι και το μαύρο πιπέρι σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Επίσης το μαύρο πιπέρι αποτελεί εξαιρετική πηγή…
•► Σιδήρου– ένα κουταλάκι του γλυκού δίνει περίπου το 5% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως.
•► Μαγγανίου – ένα κουταλάκι του γλυκού δίνει περίπου το 8% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας.
Τέλειος ο συνδυασμός του με κρέας
Το μαύρο πιπέρι ερεθίζει συγκεκριμένους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στο στομάχι να προετοιμαστεί για να δεχτεί την τροφή εκκρίνοντας υδροχλωρικό οξύ.
Παράλληλα βοηθά στην αύξηση παραγωγής των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων και κυρίως της χυμοθρυψίνης (ένζυμο απαραίτητο για την πέψη των πρωτεϊνών) και της λιπάσης, καθώς και των χολικών οξέων (απαραίτητα για την πέψη τους λίπους). Μάλιστα σχετική έρευνα έδειξε αύξηση κατά περίπου 40% των ενζύμων αυτών μετά από κατανάλωση μαύρου πιπεριού.
Σε περίπτωση που το υδροχλωρικό οξύ δεν εκκρίνεται σε αρκετές ποσότητες στο στομάχι μας η τροφή δεν μπορεί να διασπασθεί, με αποτέλεσμα να παραμένει για πολλή ώρα εκεί και να γίνεται το υπόβαθρο για την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών.
Αυτοί οι μικροοργανισμοί δημιουργούν αέρια κατά τη διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση, με συνέπεια να νιώθουμε έντονο φούσκωμα, δυσφορία και πολλές φορές καούρες. Έτσι ο κλασικός συνδυασμός του κρέατος με το μαύρο πιπέρι είναι ενδεδειγμένος, καθώς διευκολύνεται η πέψη του λίπους και των πρωτεϊνών του.
Προσοχή: Η κατανάλωσή του πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από στομαχικό έλκος, αιμορροΐδες (προκαλεί επιδείνωση και στις δύο ασθένειες), ουρική αρθρίτιδα και χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε οξαλικό οξύ.
bimag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου