Ο ύπνος επηρεάζει κάθε πλευρά της υγείας μας. Ευτυχώς, ορισμένες τροφές και ροφήματα περιέχουν ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο μερών του κύκλου ύπνου μας, που σημαίνει ότι μπορεί να μας βοηθήσουν τόσο να αποκοιμηθούμε, όσο και να κοιμηθούμε χωρίς νυχτερινές αφυπνίσεις.
Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει πολλές παθήσεις, όπως την υπέρταση, την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές νόσους. Όμως, στους σημερινούς ρυθμούς ο επαρκής ύπνος αποδεικνύεται πολύ δύσκολος ορισμένες φορές.
Ορισμένες χημικές ουσίες, αμινοξέα, ένζυμα, θρεπτικά συστατικά και ορμόνες δουλεύουν συνεργατικά για να ενισχύσουν τον καλό ύπνο και να ελέγξουν τον κύκλο του.
Αυτά περιλαμβάνουν: την τρυπτοφάνη, τη μελατονίνη, το γάμα-αμινοβουτυρικό οξύ, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, η σεροτονίνη, η πυριδοξίνη, η ισταμίνη, το φολικό οξύ, οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, η βιταμίνη D, τα αντιοξειδωτικά κ.α.
Αν και πολλές τροφές περιέχουν χαμηλά επίπεδα αυτών των ουσιών, ορισμένες διαθέτουν υψηλές συγκεντρώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο ύπνου ενός ατόμου.
7 τροφές που μας εξασφαλίζουν
καλύτερη ποιότητα ύπνου… …
Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλές δόσεις μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Περιέχει επίσης μαγνήσιο και ασβέστιο, δύο μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση της μυϊκής χαλάρωσης και του ύπνου.
Ζεστό γάλα: Το ζεστό γάλα είναι μια συνηθισμένη σπιτική «θεραπεία» για την αυπνία. Το γάλα περιέχει τέσσερις ουσίες, την τρυπτοφάνη, το ασβέστιο, τη βιταμίνη D και τη μελατονίνη. Ωστόσο, η παιδική συσχέτιση που πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει ανάμεσα στο ζεστό γάλα και στον γλυκό ύπνο αποδεικνύεται πιο ισχυρή από τις ουσίες του.
Ακτινίδιο: Ορισμένες έρευνες έχουν μελετήσει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση ακτινιδίου και στον ύπνο. Σε μια μικρή μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν δύο ακτινίδια 1 ώρα πριν τον ύπνο για 4 εβδομάδες ανέφεραν καλύτερο χρόνο ύπνου και χρειάζονταν λιγότερο χρόνο για ν’ αποκοιμηθούν. Αυτό το φρούτο είναι αποτελεσματικό επειδή περιλαμβάνει μελατονίνη, ανθοκυανίνες, φλαβονειδή, καροτενοειδή, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για την αυπνία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα είδος φλαβονοειδών που ονομάζεται απιγενίνη είναι υπεύθυνο για τις ιδιότητες ενίσχυσης και έλευσης του ύπνου.
Καρύδια: Τα καρύδια περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ και ασβέστιο. Όμως είναι εφοδιασμένα και με μελατονίνη, αν και οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμα ξεκάθαρα σημάδια της σχέσης ανάμεσα σε αυτά και στον βελτιωμένο ύπνο.
Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια θεωρείται ότι βελτιώνουν τον ύπνο, επειδή αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, δύο θρεπτικών συστατικών που ρυθμίζουν τη σεροτονίνη. Η τελευταία είναι κατά ένα μεγάλο μέρος υπεύθυνη για την εγκαθίδρυση ενός σταθερού κύκλου ύπνου- εγρήγορσης.
Κεράσια: Τα κεράσια είναι πλούσια σε τέσσερις διαφορετικές ουσίες που ενισχύουν τη ρύθμιση του ύπνου: μελατονίνη, τρυπτοφάνη, κάλιο και σεροτονίνη. Οι ερευνητές επίσης υποψιάζονται ότι ένα αντιοξειδωτικό, συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες, βοηθούν επίσης στη ρύθμιση του ύπνου.
Πηγές … … ← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
thesecretrealtruth , enallaktikidrasi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου