Αυτή η ξεχωριστή παραδοσιακή πίτα έχει καταγωγή από την Κεφαλλονιά και είναι πλούσια σε αρώματα και γεύση. Θα τη σερβίρετε σαν ορεκτικό στα γιορτινά καλέσματα, αλλά τρώγεται και ως κυρίως πιάτο μαζί με μία πράσινη σαλάτα.
Υλικά:   { Μερίδες: για 1 μέτριο ταψί }
Για τη γέμιση
•► ½ κιλό αρνάκι γάλακτος σε κομματάκια
•► ½ κιλό χοιρινό σε κομματάκια
•► 4-5 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
•► 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•► 1 αβγό
•► 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
•► 1 πατάτα μέτρια σε κύβους
•► ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
•► 1 κουτ. γλυκού μέντα
•► 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό
•► ½ κουτ. γλυκού μαντζουράνα
•► 1 φλιτζάνι νερό
•► αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
•► 1 κιλό αλεύρι
•► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 ποτηράκι κρασί
•► χλιαρό νερό (όσο πάρει)
•► λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε νερό και -προαιρετικά- λίγο κρασί και αφήνετε το κρέας να βράσει.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε το κρέας και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι και α-νακατεύοντας πολύ καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 – 250 βαθμούς.
Ετοιμάζετε το φύλλο: Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυ-μώνετε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες και σε αλευρω-μένη επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.
Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Για τη γέμιση
•► ½ κιλό αρνάκι γάλακτος σε κομματάκια
•► ½ κιλό χοιρινό σε κομματάκια
•► 4-5 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
•► 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•► 1 αβγό
•► 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
•► 1 πατάτα μέτρια σε κύβους
•► ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
•► 1 κουτ. γλυκού μέντα
•► 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό
•► ½ κουτ. γλυκού μαντζουράνα
•► 1 φλιτζάνι νερό
•► αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
•► 1 κιλό αλεύρι
•► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 ποτηράκι κρασί
•► χλιαρό νερό (όσο πάρει)
•► λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε νερό και -προαιρετικά- λίγο κρασί και αφήνετε το κρέας να βράσει.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε το κρέας και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι και α-νακατεύοντας πολύ καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 – 250 βαθμούς.
Ετοιμάζετε το φύλλο: Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυ-μώνετε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες και σε αλευρω-μένη επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.
Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Δημήτρης Σκαρμούτσος
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου