Μας έχει τύχει αρκετές φορές να αγοράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, από αυτήν που έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Το αποτέλεσμα; Η προθεσμία λήξης πέρασε και το γάλα πλέον πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια. Όχι βέβαια !!!
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους που θα βοηθήσουν να διατηρήσουμε το γάλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η λύση στο «πρόβλημα» μας είναι η κατάψυξη. Βάλτε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αυτό θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.
Πως να καταψύξετε το γάλα
Πρέπει να θυμάστε 3 σημαντικά βήματα:
► 1 ► Όταν τοποθετείται στο μπουκάλι, αφήστε περιθώρια για τον αέρα. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα κάνουν το γάλα να πήξει και σαν αποτέλεσμα θα έχει τη διόγκωση του. Αν δεν υπάρχει χώρος για να γίνει η διόγκωση μέσα στο μπουκάλι, τότε σίγουρα θα σπάσει. Γιαυτό, δεν γεμίζουμε μέχρι επάνω και αφήνουμε περιθώρια για τον αέρα.
► 2 ► Αφού το έχετε τοποθετήσει μερικές ώρες ή ακόμα και μέρες μέσα στο ψυγείο ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να περιμένετε να ξεπαγώσει. Προσέξτε όταν το κάνετε, να γίνει με ασφάλεια. Πρέπει να ξεπαγώσει μέσα στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Ίσως αυτό απαιτεί λίγη υπομονή από μέρους σας και μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες, έως και μια ημέρα. Αφαιρέστε λοιπόν από την κατάψυξη και τοποθετήστε στη συντήρηση. Με λίγη υπομονή σε μερικές ώρες θα είναι έτοιμο προς χρήση.
► 3 ► Με το πάγωμα, μπορεί αποκτήσει περίεργη υφή. Μην ανησυχήσετε είναι κάτι που συμβαίνει, απλώς ανακινήστε καλά και είναι έτοιμο.
Μια ακόμη καλή επιλογή, είναι να γεμίσετε τις παγοθήκες και να έχετε έτοιμα παγάκια γάλακτος για τον καφέ.
Μετά την κατάψυξη, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παρά για να το πιείτε. Φτιάξτε με αυτό, σούπες με λαχανικά, ψάρι και ρύζι, ή μια αφράτη ομελέτα. Από γλυκά μπορείτε να φτιάξετε ένα νόστιμο ρυζόγαλο, γαλατόπιτα, γαλακτομπούρεκο και από χυμούς milkshake και smoothie με φρούτα εποχής.
Tip
Αν δεν είστε σίγουροι πως το γάλα που έχετε στο ψυγείο είναι κατάλληλο για κατανάλωση ή έχουν περάσει 2 -3 ημέρες από την προτεινόμενη ημερομηνία λήξης. Μπορείτε να τσεκάρετε χύνοντας μια μικρή ποσότητα στο νεροχύτη. Αν διαπιστώσετε πως ρέει κανονικά και δε μυρίζει, τότε πιείτε άφοβα.
votanonkipos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου