Η καταλληλότητα του εδάφους είναι το κυριότερο στάδιο για τη σωστή καλλιέργεια του κήπου. Τα καλλιεργήσιμα χωράφια πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά, ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να υπάρχει πλήρης βλάστηση και ανθοφορία.
Όταν αγοράζουμε φυτόχωμα για τις γλάστρες ή τον κήπο, φροντίζουμε πάντοτε να επιλέγουμε τα κατάλληλα χώματα διαβάζοντας τις πληροφορίες στις ετικέτες. Είναι απαραίτητο, να εμπεριέχουν στοιχεία με πλούσιες θρεπτικές ουσίες, όπως περλίτη που απορροφά την υγρασία, ελάχιστη ποσότητα άμμου και μικρή ποσότητα λιπάσματος, καθώς επίσης φυλλόχωμα και τύρφη.
Η τελευταία ουσία περνά απαρατήρητη στους περισσότερους, αφού είναι ένα άγνωστο συστατικό για πολλούς. Η τύρφη δημιουργείται από την αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων σε εδάφη με εύκρατο και υγρό περιβάλλον.
Πρόκειται για ορυκτό άνθρακα που έχει ινώδη και σπογγώδη υφή και ξανθό ή καφέ σκούρο χρώμα. Είναι απαραίτητο να υπάρχει στο έδαφος αφού καλύπτει μεγάλη γκάμα κηπουρικών εργασιών.
Η τύρφη και η χρήση της στην κηπουρική
Η χρήση της ξανθιάς τύρφης είναι διαδεδομένη στη φύτευση του γκαζόν. Είναι κατάλληλη για ελάφρυνση του χώματος ώστε να αποκτήσει καλύτερη δυνατότητα στράγγισης και συγκράτηση επαρκής ποσότητας νερού, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά. Έχει ινώδη υφή και πιο σταθερή δομή σε σχέση με την σκούρα, καθώς είναι μικρότερη σε ηλικία και έχει δεχτεί λιγότερη επεξεργασία (χουμοποίηση).
Η σκούρα χρησιμοποιείται συχνά στη φύτευση κωνοφόρων δέντρων και γενικά σε μεταφύτευση φυτών που έχουν αρκετά χρόνια βλάστησης. Δημιουργεί την κατάλληλη υγρασία στο χώμα, αφού μπορεί και συγκρατεί το νερό αποδεσμεύοντας το σταδιακά. Έχει όμως μικρότερη ικανότητα συγκράτησης νερού σε σχέση με την ξανθιά. Είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει σταθερή δομή.
Συνδυάστε τα δύο είδη με μικρή προσθήκη λιπάσματος, για να αποκτήσετε καλύτερο μείγμα χώματος για φύτευση. Χρησιμοποιήστε τύρφη στους κήπους, στα παρτέρια και τις γλάστρες και θα έχετε σημαντικά αποτελέσματα στη βλάστηση και ανθοφορία των φυτών.
Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για τη δημιουργία νίτρου. Σημαντική ποσότητα κοιτασμάτων βρίσκονται στη Γερμάνια και την Ιρλανδία.
Χωρίς βέβαια, να αποκλείουμε τα αξιόλογα κοιτάσματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, με τα μεγαλύτερα από αυτά να υπάρχουν στη λίμνη Χειμαδίτιδα, την Κωπαΐδα και τους Φιλίππους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου