Οι δίπλες είναι ένα από τα πιο κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, που ενθουσιάζουν τους πάντες με την πλούσια γεύση τους.
Υλικά:   { Μερίδες: για 60 δίπλες περίπου }
•► 5 αβγά
•► 1 καψουλάκι βανιλίνη
•► 60 ml ούζο ή τσίπουρο
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► 350 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
•► 50 γρ. γάλα
•► 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων
•► άφθονο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
•► 500 γρ. ζάχαρη
•► 500 ml νερό
•► 1 ξυλάκι κανέλα
Για το στόλισμα
•► 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
•► κανέλα σε σκόνη
•► 2-3 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Για τις δίπλες: Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, το ούζο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάτε με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, αφράτη κρέμα.
Σταματάτε το μίξερ και βάζετε τον γάντζο που είναι ειδικό για ζύμες. Ξαναβάζετε σε λειτουργία το μίξερ στη χαμηλή τα-χύτητα και με ένα κουτάλι αρχίζετε να ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι. Χτυπάτε μέχρι να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σταματάτε το μίξερ και βγάζετε τον κάδο. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Κόβετε την ζύμη σε μικρά κομμάτια. Αλευρώνετε το τραπέζι ή τον πάγκο και τοποθετείτε ένα κομμάτι ζύμης. Με τον λεπτό πλάστη (βέργα) ανοίγετε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείτε (2-3χιλ). Κόβετε το φύλλο σε κομμάτια 5x10εκ. και τα αφήνετε σκεπασμένα με πετσέτα μέχρι να κάνετε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε άφθονο ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το πρώτο κομμάτι ζύμης και μόλις δείτε ότι αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες (σε 15 δευτ.) με δύο πιρούνια στο χέρι, γυρίζετε σε ρολό.
Δηλαδή, πιάνετε ανάμεσα στα δόντια του πρώτου πιρουνιού την άκρη της δίπλας και με τη βοήθεια του δεύτερου πιρουνιού γυρίζετε τη ζύμη γύρω από το πρώτο πιρούνι.
Μόλις πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα η δίπλα τη βγάζετε και την αφήνετε σε πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με όλες τις δίπλες.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και βράζετε το σιρόπι για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Αφήνετε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
Βουτάτε τις δίπλες στο σιρόπι και τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνετε με το μέλι και πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 5 αβγά
•► 1 καψουλάκι βανιλίνη
•► 60 ml ούζο ή τσίπουρο
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► 350 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
•► 50 γρ. γάλα
•► 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων
•► άφθονο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
•► 500 γρ. ζάχαρη
•► 500 ml νερό
•► 1 ξυλάκι κανέλα
Για το στόλισμα
•► 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
•► κανέλα σε σκόνη
•► 2-3 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Για τις δίπλες: Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, το ούζο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάτε με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, αφράτη κρέμα.
Σταματάτε το μίξερ και βάζετε τον γάντζο που είναι ειδικό για ζύμες. Ξαναβάζετε σε λειτουργία το μίξερ στη χαμηλή τα-χύτητα και με ένα κουτάλι αρχίζετε να ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι. Χτυπάτε μέχρι να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σταματάτε το μίξερ και βγάζετε τον κάδο. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Κόβετε την ζύμη σε μικρά κομμάτια. Αλευρώνετε το τραπέζι ή τον πάγκο και τοποθετείτε ένα κομμάτι ζύμης. Με τον λεπτό πλάστη (βέργα) ανοίγετε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείτε (2-3χιλ). Κόβετε το φύλλο σε κομμάτια 5x10εκ. και τα αφήνετε σκεπασμένα με πετσέτα μέχρι να κάνετε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε άφθονο ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το πρώτο κομμάτι ζύμης και μόλις δείτε ότι αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες (σε 15 δευτ.) με δύο πιρούνια στο χέρι, γυρίζετε σε ρολό.
Δηλαδή, πιάνετε ανάμεσα στα δόντια του πρώτου πιρουνιού την άκρη της δίπλας και με τη βοήθεια του δεύτερου πιρουνιού γυρίζετε τη ζύμη γύρω από το πρώτο πιρούνι.
Μόλις πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα η δίπλα τη βγάζετε και την αφήνετε σε πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με όλες τις δίπλες.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και βράζετε το σιρόπι για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Αφήνετε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
Βουτάτε τις δίπλες στο σιρόπι και τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνετε με το μέλι και πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή απο Ντίνα Νικολάου/ Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου