Μάθε πώς θα καθαρίσεις αποτελεσματικά, χωρίς χημικά και μεγάλο κόπο τον φούρνο της κουζίνας σου.
Υπάρχουν κάποιες δουλειές του σπιτιού που αποφεύγουμε να κάνουμε επειδή είτε είναι χρονοβόρες είτε δεν ξέρουμε πώς να τις κάνουμε.
Ας το ομολογήσουμε: μία από αυτές είναι το καθάρισμα του φούρνου. Εκεί, μαζεύονται λεκέδες από λίπη και όσο τους αφήνουμε, τόσο πιο επίμονοι γίνονται. Γι’ αυτό, φρόντισε να μην περνάνε μήνες για να τον καθαρίσεις.
Και τώρα που το αποφάσισες να ανοίξεις την πόρτα του φούρνου και να αντιμετωπίσεις τον μεγαλύτερο σου φόβο (ε, τώρα, υπερβάλλουμε), θα σου πούμε τα μυστικά για να τον κάνεις λαμπίκο και μάλιστα, χωρίς χημικά και μεγάλο κόπο, αλλά με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα.
Πριν ξεκινήσεις την όλη διαδικασία, θυμήσου να κατεβάσεις τον γενικό διακόπτη της κουζίνας για να είσαι 100% ασφαλής. Βγάλε από τα ντουλάπια σου μόνο μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι και ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι. Α, και τα γάντια σου.
Πρώτα, λοιπόν, αφαίρεσε τις σχάρες και καθάρισε τις ξεχωριστά. Βάλε τις σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον νιπτήρα με καυτό νερό και ρίξε μέσα απορρυπαντικό πιάτων. Άφησε τις να μουλιάσουν και μετά, με ένα σφουγγαράκι πιάτων, καθάρισε τις. Πάει αυτό!
Τώρα, ήρθε η ώρα να καθαρίσεις το εσωτερικό του φούρνου. Με ένα νωπό σφουγγαράκι «πέρασε» το εσωτερικό του (όσο φτάνεις). Μετά, ρίξε μαγειρική σόδα σε όλη την επιφάνεια. Αν στο πίσω μέρος του φούρνου δεν φτάνεις, μπορείς να τη φυσήξεις ελαφρώς, για να φθάσει στα πίσω τοιχώματα. Αν οι λεκέδες είναι αρκετά «δύσκολοι», δοκίμασε να ρίξεις λίγο χοντρό αλάτι πάνω τους.
Στη συνέχεια, γέμισε το μπουκάλι με την αντλία σπρέι με το λευκό ξύδι και ρίξε σε όλο το εσωτερικό του φούρνου, αλλά, προσοχή, όχι στις τρύπες εξαερισμού. Το ξύδι θα αντιδράσει με τη μαγειρική σόδα και θα δεις να αρχίζει να αφρίζει. Άσε το μείγμα που έφτιαξες να κάνει το «θαύμα» του όσο περισσότερο μπορείς (ακόμα και όλο το βράδυ).
Αν οι λεκέδες δεν είναι πολύ έντονοι, μπορείς να το αφήσεις για μία ώρα. Μετά, με μία σπάτουλα, ξύσε ελαφρώς τους σκληρούς λεκέδες. Πρόσεξε να μη βάλεις πολύ δύναμη και χαράξεις κάποιο σημείο.
Τέλος, με ένα υγρό σφουγγάρι ή πετσέτα, αφαίρεσε ό,τι έχει απομείνει και άσε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή να στεγνώσει. Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά αυτό ήταν. Τελείωσες!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου