Αυτά τα γλυκά παξιμαδάκια εύκολα και γρήγορα, με υλικά που βρίσκονται πάντα στο σπίτι, ενώ διατηρούνται φρέσκα αν τα κλείσετε σε μεταλλικό κουτί.
Υλικά:   { Μερίδες: για 40-50 κομμάτια πε-ρίπου }
•► 1 ποτήρι ελαιόλαδο
•► ¾ ποτηριού ζάχαρη
•► 1 ποτήρι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
•► ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•► 1 κουτ. γλυκού σόδα
•► 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κιλό σχεδόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
•► 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα σε σκόνη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι μαζί με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το
κανελογαρίφαλο και το ξύσμα.
Κοσκινίζετε το μπέικιν με το αλεύρι και διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτετε εναλλάξ το χυμό με το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το γάντζο ζυμώματος, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να γίνεται μια μπάλα.
Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και μέτρια. Πιθανώς να μην πάρει όλο το αλεύρι. Σταματάτε το ανακάτεμα στο μίξερ και ζυμώ-νετε λίγο με τα χέρια.
Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και πλάθετε τρία φραντζολάκια. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
Χαράζετε την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες -πάχους 1εκ. περίπου- και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Βγάζετε τα φραντζολάκια από το φούρνο και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν για 5 λεπτά. Τα κόβετε σε φέτες στα σημεία που τα έχετε χαράξει και τα απλώνετε σε ταψιά.
Τα βάζετε ξανά στο φούρνο και ψήνετε στους 150οC μέχρι να ροδίσουν καλά.
Αφήνετε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς πριν τα τοποθετήσετε σε μεταλλικό κουτί.
Tips:
Πριν ψήσετε τις φραντζολίτσες, αν θέλετε, τις πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.
Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα ολόκληρα, ωμά φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια. Σ’ αυτή την περί-πτωση θα χρειαστείτε ηλεκτρικό μαχαίρι για να κόψετε τις φέτες.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 1 ποτήρι ελαιόλαδο
•► ¾ ποτηριού ζάχαρη
•► 1 ποτήρι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
•► ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•► 1 κουτ. γλυκού σόδα
•► 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κιλό σχεδόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•► 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
•► 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα σε σκόνη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι μαζί με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το
κανελογαρίφαλο και το ξύσμα.
Κοσκινίζετε το μπέικιν με το αλεύρι και διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτετε εναλλάξ το χυμό με το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το γάντζο ζυμώματος, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να γίνεται μια μπάλα.
Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και μέτρια. Πιθανώς να μην πάρει όλο το αλεύρι. Σταματάτε το ανακάτεμα στο μίξερ και ζυμώ-νετε λίγο με τα χέρια.
Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και πλάθετε τρία φραντζολάκια. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
Χαράζετε την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες -πάχους 1εκ. περίπου- και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Βγάζετε τα φραντζολάκια από το φούρνο και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν για 5 λεπτά. Τα κόβετε σε φέτες στα σημεία που τα έχετε χαράξει και τα απλώνετε σε ταψιά.
Τα βάζετε ξανά στο φούρνο και ψήνετε στους 150οC μέχρι να ροδίσουν καλά.
Αφήνετε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς πριν τα τοποθετήσετε σε μεταλλικό κουτί.
Tips:
Πριν ψήσετε τις φραντζολίτσες, αν θέλετε, τις πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.
Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα ολόκληρα, ωμά φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια. Σ’ αυτή την περί-πτωση θα χρειαστείτε ηλεκτρικό μαχαίρι για να κόψετε τις φέτες.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
Η Συνταγή από Σιμόνη Καφίρη/ Food styling: Elena Jeffrey
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου