Ζουμερό κοτόπουλο και γλυκά κρεμμύδια, ένα στιφάδο όνειρο για το γιορτινό και κυριακάτικο τραπέζι!
Η μαυροδάφνη δεν δίνει μόνο γεύση στο φαγητό αλλά σερβίρεται και στα ποτήρια δίπλα συνοδεύοντάς το άψογα.
Υλικά:   { 5-6 Μερίδες }
•► 1 κιλό κοκκάρια (κρεμμυδάκια για στιφάδο)
•► 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•► 1200 γρ. κοτόπουλο, ολόκληρο ή σε μερίδες
•► 300 ml μαυροδάφνη
•► 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
•► 5-6 κόκκους μπαχάρι
•► 2-3 γαρίφαλα
•► 1 σκελίδα σκόρδο
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι
•► 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
•► 1 φύλλο δάφνης
•► 500 ml ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή ψυγείου
•► 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
•► 2 καρότα χοντροκομμένα
•► 20 ml ξίδι βαλσάμικο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα κοκκάρια και τα αφήνετε σε κρύο νερό για 1 ώρα περίπου. Τα στραγγίζετε και τα στεγνώνετε καλά.
Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και προσθέτετε τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το σκόρδο ολόκληρο, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
Μόλις εξατμιστεί η μαυροδάφνη χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον ζωμό, κλείνετε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ελέγχοντας τα υγρά του ανά διαστήματα και συμπληρώνοντας ζωμό ή νερό ανάλογα.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κοκκάρια και τα καρότα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Σβήνουμε με το ξίδι, ανακατεύετε καλά και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο.
Αν χρειάζεται προσθέτετε επιπλέον ζωμό ή νερό, αλατίζετε, κλείνετε με καπάκι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να μελώσει το φαγητό και να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
Tips:
Δοκιμάστε να φτιάξετε το στιφάδο και με χωριάτικο κόκορα, θα βγει εξίσου νόστιμο, αλλά ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τον χρόνο μαγειρέματος γιατί ο κόκορας είναι πιο σκληρός από το κοτόπουλο.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 1 κιλό κοκκάρια (κρεμμυδάκια για στιφάδο)
•► 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•► 1200 γρ. κοτόπουλο, ολόκληρο ή σε μερίδες
•► 300 ml μαυροδάφνη
•► 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
•► 5-6 κόκκους μπαχάρι
•► 2-3 γαρίφαλα
•► 1 σκελίδα σκόρδο
•► 1 μεγάλο κρεμμύδι
•► 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
•► 1 φύλλο δάφνης
•► 500 ml ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή ψυγείου
•► 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
•► 2 καρότα χοντροκομμένα
•► 20 ml ξίδι βαλσάμικο
•► αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα κοκκάρια και τα αφήνετε σε κρύο νερό για 1 ώρα περίπου. Τα στραγγίζετε και τα στεγνώνετε καλά.
Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με τη μαυροδάφνη και προσθέτετε τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το σκόρδο ολόκληρο, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
Μόλις εξατμιστεί η μαυροδάφνη χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον ζωμό, κλείνετε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ελέγχοντας τα υγρά του ανά διαστήματα και συμπληρώνοντας ζωμό ή νερό ανάλογα.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κοκκάρια και τα καρότα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Σβήνουμε με το ξίδι, ανακατεύετε καλά και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο.
Αν χρειάζεται προσθέτετε επιπλέον ζωμό ή νερό, αλατίζετε, κλείνετε με καπάκι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να μελώσει το φαγητό και να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
Tips:
Δοκιμάστε να φτιάξετε το στιφάδο και με χωριάτικο κόκορα, θα βγει εξίσου νόστιμο, αλλά ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τον χρόνο μαγειρέματος γιατί ο κόκορας είναι πιο σκληρός από το κοτόπουλο.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή/ Φωτογραφία/ Food Styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου