Η μηλόπιτα που θα απολαύσουμε είναι βελτιωμένη έκδοση μίας από τις πρώτες – πρώτες συνταγές μου , πριν 5 χρόνια !!!
Η εκδοχή αυτή είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη από την αρχική, έχει πιο ομοιόμορφα γλυκιά βάση και νομίζω περισσότερη ένταση.
Σε γενικές γραμμές βέβαια, οι διαφορές είναι μικρές, αλλά άξιζε τον κόπο να την χαρώ και να την παρουσιάσω ξανά 🙂
Υλικά:
•► 4-5 περίπου γλυκά κόκκινα μήλα
•► 1 μικρό ξινόμηλο (προαιρετικά)
•► 100 ml χυμό πορτοκαλιού
•► 2 κουταλιές μέλι
•► 3 αυγά
•► 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
•► 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (όχι παραπάνω)
•► 180 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας)
•► 3 κουταλάκια baking powder
•► 5 γεμάτες κουταλιές σταφίδες + λίγες ακόμα για στολισμό
•► 3 κουταλιές καρύδια (ψίχα)
•► λεπτοκομμένο ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
•► Ανοξείδωτο τσέρκι ή ταψάκι διαμέτρου 24 εκ.
Για το σιρόπι:
•► 4 κουταλιές μέλι
•► 1-2 κουταλιές νερό
Για το πασπάλισμα:
•► κανέλα
Εκτέλεση:
Αρχικά χρειαζόμαστε 240 γρ καθαρισμένο μήλο (από τα κόκκινα). Το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι και πολτοποιούμε. Στην συνέχεια εισάγουμε τα αυγά, την κανέλα και το γαρύφαλλο και δουλεύουμε για ένα λεπτό (το πολύ) μέχρι το μείγμα μας λίγο να αφρατεύει.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, στο οποίο έχουμε προηγουμένως ενσωματώσει το baking powder.
Ανακατεύουμε απαλά και τελευταία ρίχνουμε το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια φροντίζοντας να απλωθούν παντού. Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα απλωμένη. Με μία σπάτουλα ισιώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μία επίπεδη επιφάνεια.
Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα κόκκινα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Τα τοποθετούμε (σχηματίζουμε κύκλους) το ένα πολύ κοντά στο άλλο μιας και μαζεύουν μόλις ψηθούν.
Αφού καλύψουμε καλά όλη την επιφάνεια, κόβουμε λίγες (7-8) πολύ λεπτές και μικρές φέτες από το ξινόμηλο και τις σφη-νώνουμε ανάμεσα στις ήδη τοποθετημένες φέτες του γλυκού μήλου. Δεν βάζουμε πολλές από το ξινόμηλο, λίγες μόνο για να δυναμώσει η γεύση. Αν θέλουμε στολίζουμε και με μερικές σταφίδες.
Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, περίπου για μία ώρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Πολύ απλά, σε ένα μπρίκι, πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, αναμιγνύουμε για λίγα λεπτά το μέλι με το νερό μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Μόλις βγάλουμε την μηλόπιτα, όσο είναι ζεστή μέσα στο τσέρκι, λίγο λίγο με ένα κουτάλι περιχύνουμε το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλα και απολαμβάνουμε !!!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
neanikon.gr
•► 4-5 περίπου γλυκά κόκκινα μήλα
•► 1 μικρό ξινόμηλο (προαιρετικά)
•► 100 ml χυμό πορτοκαλιού
•► 2 κουταλιές μέλι
•► 3 αυγά
•► 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
•► 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (όχι παραπάνω)
•► 180 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας)
•► 3 κουταλάκια baking powder
•► 5 γεμάτες κουταλιές σταφίδες + λίγες ακόμα για στολισμό
•► 3 κουταλιές καρύδια (ψίχα)
•► λεπτοκομμένο ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
•► Ανοξείδωτο τσέρκι ή ταψάκι διαμέτρου 24 εκ.
Για το σιρόπι:
•► 4 κουταλιές μέλι
•► 1-2 κουταλιές νερό
Για το πασπάλισμα:
•► κανέλα
Εκτέλεση:
Αρχικά χρειαζόμαστε 240 γρ καθαρισμένο μήλο (από τα κόκκινα). Το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι και πολτοποιούμε. Στην συνέχεια εισάγουμε τα αυγά, την κανέλα και το γαρύφαλλο και δουλεύουμε για ένα λεπτό (το πολύ) μέχρι το μείγμα μας λίγο να αφρατεύει.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, στο οποίο έχουμε προηγουμένως ενσωματώσει το baking powder.
Ανακατεύουμε απαλά και τελευταία ρίχνουμε το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια φροντίζοντας να απλωθούν παντού. Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα απλωμένη. Με μία σπάτουλα ισιώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μία επίπεδη επιφάνεια.
Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα κόκκινα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Τα τοποθετούμε (σχηματίζουμε κύκλους) το ένα πολύ κοντά στο άλλο μιας και μαζεύουν μόλις ψηθούν.
Αφού καλύψουμε καλά όλη την επιφάνεια, κόβουμε λίγες (7-8) πολύ λεπτές και μικρές φέτες από το ξινόμηλο και τις σφη-νώνουμε ανάμεσα στις ήδη τοποθετημένες φέτες του γλυκού μήλου. Δεν βάζουμε πολλές από το ξινόμηλο, λίγες μόνο για να δυναμώσει η γεύση. Αν θέλουμε στολίζουμε και με μερικές σταφίδες.
Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, περίπου για μία ώρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Πολύ απλά, σε ένα μπρίκι, πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, αναμιγνύουμε για λίγα λεπτά το μέλι με το νερό μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Μόλις βγάλουμε την μηλόπιτα, όσο είναι ζεστή μέσα στο τσέρκι, λίγο λίγο με ένα κουτάλι περιχύνουμε το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλα και απολαμβάνουμε !!!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
neanikon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου