Εκμεταλλευόμαστε το απόλυτο λαχανικό του καλοκαιριού και φτιάχνουμε πεντανόστιμα παπουτσάκια.
Υλικά:   { Γιά 4 Μερίδες }
•► 5 μελιτζάνες φλάσκες
Για τον κιμά
•► 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
•► 30 γρ. ελαιόλαδο
•► 250 γρ. ντομάτες, τριμμένες
•► 120 γρ. νερό ή ζωμό
•► 2 γρ. κανέλα
•► 2 φύλλα δάφνης
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
•► 30 γρ. ελαιόλαδο
•► 350 γρ. κρεμμύδια
•► 1 πρέζα αλάτι
•► 15 γρ. ζάχαρη καστανή
•► 30 γρ. ξίδι βαλσάμικο κρέμα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
•► 500 γρ. γιαούρτι
•► ξύσμα λεμονιού
•► αλάτι, πιπέρι
Για τη σύνθεση
•► 30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση:
Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα. Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος και χαράζετε την εσωτερική πλευρά με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Λαδώνετε ελαφρώς, αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Για τον κιμά: Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο.
Περιχύνετε τον κιμά με το ελαιόλαδο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα.
Προσθέτετε τότε την ντομάτα, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει αρκετά ο κιμάς.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν). Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 1 λεπτό. Πασπαλίζετε με αλάτι και ζάχαρη, προσθέτετε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύετε καλά.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια για 30 λεπτά. Τα ανακατεύετε κάθε 5 λεπτά και προσέχετε να μην καούν.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Για τη σύνθεση: Με ένα κουτάλι «σκάβετε» την ψίχα της μελιτζάνα και αφαιρείτε τόση σάρκα ώστε να δημιουργήσετε μια φωλιά, την οποία θα γεμίσετε με τον κιμά.
Στην κατσαρόλα με τον κιμά προσθέτετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, 50γρ. από τη γραβιέρα και ανακατεύετε καλά.
Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα του κιμά, προσθέτετε 1/3 κούπας νερό στο ταψί και κλείνετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και μοιράζετε την υπόλοιπη γραβιέρα σε όλες τις μελιτζάνες και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
Μοιράζετε τις μελιτζάνες σε πιάτα, γαρνίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρετε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
•► 5 μελιτζάνες φλάσκες
Για τον κιμά
•► 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
•► 30 γρ. ελαιόλαδο
•► 250 γρ. ντομάτες, τριμμένες
•► 120 γρ. νερό ή ζωμό
•► 2 γρ. κανέλα
•► 2 φύλλα δάφνης
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
•► 30 γρ. ελαιόλαδο
•► 350 γρ. κρεμμύδια
•► 1 πρέζα αλάτι
•► 15 γρ. ζάχαρη καστανή
•► 30 γρ. ξίδι βαλσάμικο κρέμα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
•► 500 γρ. γιαούρτι
•► ξύσμα λεμονιού
•► αλάτι, πιπέρι
Για τη σύνθεση
•► 30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
•► 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση:
Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα. Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος και χαράζετε την εσωτερική πλευρά με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Λαδώνετε ελαφρώς, αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Για τον κιμά: Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο.
Περιχύνετε τον κιμά με το ελαιόλαδο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα.
Προσθέτετε τότε την ντομάτα, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει αρκετά ο κιμάς.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν). Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 1 λεπτό. Πασπαλίζετε με αλάτι και ζάχαρη, προσθέτετε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύετε καλά.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια για 30 λεπτά. Τα ανακατεύετε κάθε 5 λεπτά και προσέχετε να μην καούν.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Για τη σύνθεση: Με ένα κουτάλι «σκάβετε» την ψίχα της μελιτζάνα και αφαιρείτε τόση σάρκα ώστε να δημιουργήσετε μια φωλιά, την οποία θα γεμίσετε με τον κιμά.
Στην κατσαρόλα με τον κιμά προσθέτετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, 50γρ. από τη γραβιέρα και ανακατεύετε καλά.
Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα του κιμά, προσθέτετε 1/3 κούπας νερό στο ταψί και κλείνετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και μοιράζετε την υπόλοιπη γραβιέρα σε όλες τις μελιτζάνες και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
Μοιράζετε τις μελιτζάνες σε πιάτα, γαρνίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Η Συνταγή από Λάμπρος Βακιάρος
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr , lambrosvakiaros.comYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου