Τα σκαλτσούνια λέγονται και «καλτσούνια» ανάλογα την περιοχή από την οποία προέρχονται.
Εδώ σας προτείνω μια νηστίσιμη εκδοχή που συναντάται σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων.
Υλικά:   { Μερίδες: Για 25-30 τεμάχια }
Για τη ζύμη
•► 3 φλιτζάνια αλεύρι
•► 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
•► 3/4 -1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
•► 3 κουτ. σούπας ρακί ή τσίπουρο
•► 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
•► 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
•► 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
•► 500 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
•► ½ φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
•► 1 κουτ. σούπας σουσάμι
•► ½ φλιτζάνι μέλι
•► χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•► 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
•► 1 κουτ. γλυκού κανέλα
•► ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
•► ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη: σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζεσταίνετε το μέλι με το μισό χυμό πορτοκαλιού μέχρι να λιώσει και προσθέτετε το ρακί.
Ρίχνετε αυτό το μίγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνετε προσθέτοντας όσο χρειάζεται από τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το μέλι της γέμισης με το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν και προσθέτετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
Σιγοβράζετε το μίγμα μέχρι να πήξει και το κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Χωρίζετε τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Κόβετε στρογγυλά κομμάτια με κουπ πατ στη διάμετρο ενός φλιτζανιού.
Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε κομματιού από μία κουταλιά σούπας γέμιση και διπλώνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Βουτάτε ένα πιρούνι σε νερό και πιέζετε τις άκρες για να κολλήσουν και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Αραδιάζετε τα σκαλτσούνια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (δεν πρέπει να γίνουν πολύ σκούρα).
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα πασπαλίζετε αμέσως με λίγη ζάχαρη άχνη. Όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε πάλι με ζάχαρη και μετά με λίγη κανέλα.
Χρόνος προετοιμασίας:35'
Χρόνος μαγειρέματος:35'
Έτοιμο σε:1:10'
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Για τη ζύμη
•► 3 φλιτζάνια αλεύρι
•► 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
•► 3/4 -1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
•► 3 κουτ. σούπας ρακί ή τσίπουρο
•► 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
•► 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
•► 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
•► 500 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
•► ½ φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
•► 1 κουτ. σούπας σουσάμι
•► ½ φλιτζάνι μέλι
•► χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•► 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
•► 1 κουτ. γλυκού κανέλα
•► ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
•► ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη: σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζεσταίνετε το μέλι με το μισό χυμό πορτοκαλιού μέχρι να λιώσει και προσθέτετε το ρακί.
Ρίχνετε αυτό το μίγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνετε προσθέτοντας όσο χρειάζεται από τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το μέλι της γέμισης με το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν και προσθέτετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
Σιγοβράζετε το μίγμα μέχρι να πήξει και το κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Χωρίζετε τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Κόβετε στρογγυλά κομμάτια με κουπ πατ στη διάμετρο ενός φλιτζανιού.
Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε κομματιού από μία κουταλιά σούπας γέμιση και διπλώνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Βουτάτε ένα πιρούνι σε νερό και πιέζετε τις άκρες για να κολλήσουν και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Αραδιάζετε τα σκαλτσούνια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (δεν πρέπει να γίνουν πολύ σκούρα).
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα πασπαλίζετε αμέσως με λίγη ζάχαρη άχνη. Όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε πάλι με ζάχαρη και μετά με λίγη κανέλα.
Χρόνος προετοιμασίας:35'
Χρόνος μαγειρέματος:35'
Έτοιμο σε:1:10'
Καλή Επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
Η Συνταγή από Γεωργία Κοφινά/ Food Styling: Elena Jeffrey
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
← ← ← { Πατήστε αυτό το κομβίο }
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου