Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, μπορεί να μοιάζει περισσότερο με τον Εγκέλαδο, ένα άλλο φεγγάρι του Κρόνου, από ό,τι οι πίστευαν μέχρι τώρα οι αστρονόμοι. Νέα δεδομένα φαίνεται να αποδεικνύουν ότι ο Τιτάνας έχει κι αυτός ένα υγρό ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του. Και αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ο Τιτάνας θα γίνει επίσημα το πιο περίεργο φεγγάρι που είδαμε ποτέ.
Ορισμένες από τις ιδιαιτερότητες αυτού του φεγγαριού δείχνουν ένα αντικείμενο που περιέχει μια ατμόσφαιρα με μεθάνιο, με έναν πλήρη ατμοσφαιρικό κύκλο σαν της δικής μας, με καταιγίδες, αστραπές, λίμνες και ποτάμια. Ο υγρός υδρογονάνθρακας, είναι παντού, σχηματίζοντας τεράστιες συσσωρεύσεις τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο του φεγγαριού.
Μια πυκνή ατμόσφαιρα περιβάλλει τον Τιτάνα, αυτό το καταπληκτικό αντικείμενο, και το πιο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με αυτό το κλίμα είναι ότι έχει πολλά στρώματα, παρόμοια με της Γης. Γι αυτό και ο Τιτάνας έγινε ένας αγαπημένος στόχος για τις θεωρίες που επιδιώκουν να αποδείξουν την ύπαρξη ζωής σε άλλα μέρη του ηλιακού συστήματος.
Αλλά τώρα, το φεγγάρι αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον, καθώς μελέτες δείχνουν να μπορεί να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του. Κι ενώ ο υπόγειος ωκεανός κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου είχε νόημα, η ανακάλυψη μιας τέτοιας πιθανότητας στον Τιτάνα πραγματικά έφερε έκπληξη στους αστρονόμους.
Αστρονόμοι στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη περιστροφική αδράνεια στο φεγγάρι Τιτάνας. Η ομάδα μελετούσε τα δεδομένα σχετικά με την περιστροφή και την τροχιά του Τιτάνα, τα οποία έχουν προέλθει από το σκάφος Cassini της NASA που στρέφεται γύρω από τον Κρόνο. Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται εκεί από την 1 Ιουλίου 2004.
Τι σημαίνει όμως η ανακάλυψη ότι ο Τιτάνας δεν είναι απολύτως ένα στερεό σώμα. Η σημαντικότερη επίπτωση εδώ είναι ότι το φεγγάρι είναι είτε γεμάτη με υγρό, ή ότι έχει ένα τεράστιο ωκεανό θαμμένο κάτω από την επιφάνειά του.
Η βέλγική ομάδα αναφέρει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το βάθος του τυχόν ωκεανού, ή πόσο κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού βρίσκεται. Για τη διεξαγωγή αυτών των υπολογισμών, οι επιστήμονες θα πρέπει να προσεγγίσουν τη μελέτη του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου με έναν εντελώς νέο τρόπο.
«Εμείς προτείνουμε ένα νέο μοντέλο για την κατάσταση του Τιτάνα, στον οποίο υποθέτουμε την παρουσία ωκεανού με υγρό νερό κάτω από ένα περίβλημα πάγου», λένε οι ερευνητές που καθοδηγήθηκε από τον αστρονόμο Rose-Marie Baland.
«Με το νέο μοντέλο, βρίσκουμε μια στενότερη συμφωνία μεταξύ της ροπής αδράνειας του και της στροφικής κατάστασης που έχει, από ό,τι αν ήταν εξ’ ολοκλήρου στερεό σώμα, ενισχύοντας έτσι την πιθανότητα ότι ο Τιτάνας έχει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνεια», προσθέτει η ομάδα.
Το μοντέλο αυτό είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στο να εξηγήσει γιατί τούτο το φεγγάρι καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από μια παχιά, ομιχλώδης ατμόσφαιρα. Οι ενώσεις που αυτή περιέχει παράγονται από την διάσπαση του μεθανίου, αλλά η προέλευση του αερίου είχε μέχρι στιγμής παραμείνει ένα μυστήριο.
Αν ο Τιτάνας έχει ένα υγρό εσωτερικό κέλυφος, τότε το μεθάνιο θα μπορούσε να προέρχεται από το εσωτερικό του, παρόμοια με τον τρόπο που οι υδρατμοί ξεφεύγουν από το νότιο πόλο του Εγκέλαδου, τροφοδοτώντας έτσι τον δακτύλιο E του Κρόνου.
santosight
Δευτέρα 25 Απριλίου 2011
Ο Τιτάνας μπορεί να έχει έναν υπόγειο υγρό ωκεανό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου