Disqus


***
SEARCHING THE BLOG

Loading




SEARCHING


Τελευταίες ... Αναρτήσεις

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ … ΣΕ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ !!!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

...Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος. ...Ζούμε Μόνοι, Πεθαίνουμε Μόνοι, Το Ενδιάμεσο Φωτεινό Σημείο Το Λέμε Ζωή. ...Ελευτεριά Θα Πει Να Μάχεσαι Στη Γης Χωρίς Ελπίδα. ...Θεός Θα Πει Να Κυνηγάς Θεό Στον Αδειανόν Αγέρα. ...Ολάνθιστος Γκρεμός Της Γυναικός Το Σώμα. ...Πιο Δυνατή Η Ψυχή Από Την Ανάγκη, Και Δε Συχωρνάει. ...Τι Θα Πει Λεύτερος; Αυτός Που Δεν Φοβάται Το Θάνατο. ...Ότι Δεν Συνέβη Ποτέ, Είναι Ότι Δεν Ποθήσαμε Αρκετά. ...Αλίμονο Σε Όποιον Ζει Στην Έρημο Και Θυμάται Του Κόσμου. ...Αγωνιζόμαστε Για Τα Άφταστα, Και Γι' Αυτό Ο Άνθρωπος Έπαψε Να Είναι Ζώο. ...Ο Αληθινός Χριστός Περιπατάει Και Αγωνίζεται Μαζί Με Τους Ανθρώπους. ...Τα Τετραθέμελα Του Κόσμου Τούτου: Ψωμί, Κρασί, Φωτιά, Γυναίκα. ...Έχεις Τα Πινέλα, Έχεις Τα Χρώματα, Ζωγράφισε Τον Παράδεισο Και Μπες Μέσα. ...Η Πετρά, Το Σίδερο, Το Ατσάλι Δεν Αντέχουν. Ο Άνθρωπος Αντέχει. ...Αν Μια Γυναίκα Κοιμηθεί Μόνη, Ντροπιάζει Όλους Τους Άντρες. ...Ω Πολυφίλητο Κορμί, Το Πιο Κρυφό ‘Σαι Μονοπάτι. ...Η Στερνή Η Πιο Ιερή Μορφή Της Θεωρίας Είναι Η Πράξη.

*

Έλληνες γρηγορείτε ~ Εάλω η πατρίδα μας .!!!

*

ΥΠ' ΟΨIΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!


«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.

Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.

Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».

"Μίλαν Κούντερα" (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

*

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Bore out: Όταν στο γραφείο δήθεν πνίγεσαι στη δουλειά!



Άλλοι παίρνουν ράντζο στο γραφείο για να προλάβουν τη δουλειά ή κάνουν «καρόσι» –χαρακίρι στην Ιαπωνία από υπερβολική δόση εργασίας– κι άλλοι υποφέρουν από το σύνδρομο bore out, δείχνοντας πολυάσχολοι χωρίς να έχουν τι να κάνουν! Δεν είναι όσο ανώδυνο ακούγεται…

Στο γραφείο η Αλίκη δείχνει να είναι σε ένταση. Κρατώντας ένα ντοσιέ και από κάτω μισοκρυμμένο το βιβλίο «Το στρες των στελεχών», καμιά φορά και το «Η κούραση της ελίτ», κυκλοφορεί ανάμεσα στους συναδέλφους με ύφος οσιομάρτυρα!

«Μα καλά, μόνο εγώ θα δουλεύω εδώ μέσα;» μονολογεί με δυσαρέσκεια. «Για άλλη μια φορά δηλαδή είμαι η ηλίθια του γραφείου. Πάλι θα ξενυχτήσω, ενώ εσείς θα κωλοβαράτε. Παιδιά, πώς να το πω, τα έχω φτύσει. Δεν αντέχω να βγάζω εγώ συνέχεια το φίδι από την τρύπα!»

Η μουρμούρα συνεχίζεται, αδιάφορα αν η Αλίκη είναι από νωρίς το πρωί στη δουλειά (44 ώρες τη βδομάδα) χωρίς σε όλο αυτό το διάστημα να κάνει τίποτα. Για λίγο πάντως ησυχάζει, καθώς έχει στρογγυλοκαθίσει στο γραφείο της και σερφάρει στο Ίντερνετ με στόχο να γνωρίσει καλύτερα διαδικτυακά έναν τύπο που γνώρισε το προηγούμενο βράδυ.

Λίγες ώρες αργότερα, μέσα από το my space, θα εξομολογηθεί τα προβλήματα και τα άγχη της σε ένα άλλο στέλεχος μεγάλης επιχείρησης. «Μα κουράζομαι χωρίς να κάνω τίποτα, δεν έχω κάτι στα χέρια μου πάνω στο οποίο να δουλέψω. Όλο μου λένε: περίμενε, θα σε φωνάξουμε. Απηύδησα.

Πόσω μάλλον όταν προσπαθώ παράλληλα να δείχνω απασχολημένη, να μη με απολύσουν κιόλας! Εντάξει, δεν έχω το χάλι του Μπραντ Πιτ, που στην ηλικία μας ως delivery boy ντυνόταν κοτόπουλο, ούτε είμαι ταμίας σε σούπερ μάρκετ σαν τη Μισέλ Φάιφερ, αν και συναισθηματικά θα ένιωθα καλύτερα έστω και στη θέση τους.»

«Να βοηθήσω;» προθυμοποιείται μια συνάδελφος «Πες μου μονάχα τι ακριβώς να κάνω». Η σούπερ busy Αλίκη ταράζεται. «Θα χάσω χρόνο να σου εξηγώ» λέει και βυθίζεται στις σημειώσεις της, που το επόμενο λεπτό παραμερίζει για να συνεχίσει τη διαδικτυακή κουβεντούλα της.

Σε λιγάκι όμως την πιάνει πονοκέφαλος, ακολουθούν ταχυπαλμίες, η ώρα δεν περνάει, κι αυτή δεν έχει απολύτως τίποτα άλλο να κάνει παρά τα… προσωπικά της. Βαριέται, αγχώνεται, νιώθει δυστυχισμένη και κουρασμένη συναισθηματικά, αλλά συνεχίζει να προσποιείται πως δουλεύει πυρετωδώς, περισσότερο μάλιστα απ’ όλους τους υπόλοιπους στο γραφείο!

«Μα για όνομα!» φωνάζει που και που, δήθεν απεγνωσμένη από την πολλή δουλειά. «Νιώθω άρρωστη» εμπιστεύεται αργότερα σε κολλητή της συνάδελφο. Και όντως είναι, αφού το ένα τέταρτο της ημέρας –συχνά και περισσότερο– υποκρίνεται.

Απλά δεν ξέρει το είδος της αρρώστιας της, καθώς κανείς δεν της έχει πει πως πάσχει από…bore out, από το σύνδρομο δηλαδή προσποίησης έντονου στρες και απασχόλησης. Το αντίθετο δηλαδή του συνδρόμου burn out όπου μιλάμε για πραγματικό στρες στη δουλειά, συγκεκριμένα για κανονικό κάψιμο.

Το να μην έχεις δουλειά και να προσποιείσαι ότι πνίγεσαι ίσως ακούγεται ευχάριστο, αλλά δεν είναι. Υπονομεύει την ψυχολογία σου με πολύ ύπουλο τρόπο…

Εμείς δεν πάσχουμε!

Το bore out είναι ένα σύνδρομο που ανακάλυψαν δύο γερμανοί σύμβουλοι επιχειρήσεων, ο Φίλιπ Ρόθλιν και ο Πέτερ Βέρντερ. «Προς Θεού!», υπογραμμίζουν όταν μιλάνε με γνωστούς για την ανακάλυψή τους, «Μη σκεφτείτε πως εμείς πάσχουμε από αυτήν την ασθένεια.

Σίγουρα όμως είναι μεγάλο το ποσοστό εκείνων που υποκρίνονται ότι λιώνουν στη δουλειά από φόβο μην τους δει ο εργοδότης τους να κάθονται και πάρουν πόδι!».

Βέβαια ακούγεται απίθανο στην εποχή μας, όπου όλοι τρέχουμε αλλόφρονες να προλάβουμε πράγματα, κάποιοι να νιώθουν φρικτά δυστυχισμένοι επειδή η δουλειά τους δεν απαιτεί από αυτούς όσα θα μπορούσαν να δώσουν κι έτσι αναγκάζονται είτε να χάνονται εν ώρα εργασίας στα πιο βαθιά χασμουρητά, καθώς βαριούνται να κάνουν κάτι για το προς το ζην που δεν τους αφορά, είτε να προσποιούνται πως δουλεύουν συνεχώς και μάλιστα πάντα υπό καθεστώς άγχους!

The big lie.

Το bore out είναι ένα καινούριο φαινόμενο, που κυρίως παρατηρείται στο χώρο του ιδιωτικού τομέα σε προηγμένες μεταβιομηχανικές χώρες και βέβαια ποτέ σε χειρονακτικές δουλειές, καθώς ένας εργαζόμενος π.χ. σε οικοδομή δεν μπορεί να προσποιείται πως ρίχνει μπετά!

Οι προϋποθέσεις του συνδρόμου διακρίνονται με την πρώτη. Εσύ βαριέσαι με τη δουλειά σου, γιατί περισσότερο σε ενδιαφέρει πώς φτιάχνεται η σπανακόπιτα παρά το αντικείμενο της εργασίας σου. Με την προσποίηση όμως προστατεύεσαι από ενδεχόμενες συνέπειες, με χειρότερη την απόλυση και πιο soft συνέπεια την περισσότερη δουλειά.

Από τη δική του πλευρά ο εργοδότης δεν σου δίνει δουλειά να κάνεις, γιατί μπορεί να βαριέται που σε βλέπει ή να μην έχει πειστεί για τις δυνατότητές σου. Υπάρχει βέβαια και η… τραγική περίπτωση να μην θέλει να σε βγάλει από τα όρια σου, αν έχει επηρεαστεί από το παραμύθι σου πως είσαι πολύ φορτωμένη από δουλειά!

Πόσο άρρωστη είσαι;

Στο βιβλίο για το bore out υπάρχει ένα ψυχολογικό τεστ (τεστ ψυχολογίας) με το οποίο μπορείς να μάθεις αν υποφέρεις από bore out. Αρκεί να τσεκάρεις αν έχεις απαντήσει θετικά σε 4 το λιγότερο ερωτήσεις από τις 10 που σου θέτουν οι συγγραφείς του. Σε αυτήν την περίπτωση καίγεσαι! Ρίχνοντας μια ματιά στο τεστ ανίχνευσης της ασθένειας, τσεκάρετε τις δικές σας απαντήσεις και… περαστικά σας.

Τεστ ανίχνευσης του bore out.


1. Ασχολείσαι με προσωπικά σου στο χώρο της δουλειάς;

2. Βαριέσαι στη δουλειά σου ή πιστεύεις πως θα μπορούσες να δίνεις πολύ περισσότερα;

3. Συμβαίνει συχνά να μην έχεις τίποτα να κάνεις στο γραφείο και να παριστάνεις πως δουλεύεις;

4. Νιώθεις δυστυχισμένη και κουρασμένη στη δουλειά;

5. Νιώθεις το βράδυ σπίτι σου πτώμα και εξουθενωμένη ενώ δεν είχες καμιά πίεση στο γραφείο;

6. Αισθάνεσαι που και που πως η δουλειά σου δεν έχει κανένα νόημα;

7. Θα προτιμούσες να άλλαζες δουλειά, αλλά δεν το κάνεις γιατί φοβάσαι μήπως βγάζεις λιγότερα χρήματα;

8. Όταν είσαι στο γραφείο στέλνεις e-mails σε φίλους, γνωστούς και κολλητές;

9. Νιώθεις απαθής ή έστω κάπως αδιάφορη για τη δουλειά σου;

10. Θα μπορούσες να δουλεύεις με πιο σπιντάτο ρυθμό από τώρα;
-


Το μότο των bore out.

Είναι αλήθεια πως η σκληρή δουλειά δεν σκότωσε κανέναν, αλλά γιατί να το ρισκάρεις; (Ρόναλντ Ρίγκαν)

Τips.

Στην Ευρώπη το bore out κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια. Ότι έφτασε όμως και στην Ελλάδα είναι έκπληξη. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με έρευνες, εμείς δουλεύουμε 7 ώρες περισσότερο την εβδομάδα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, 1 στους 4 μάλιστα ξεπερνάει το οκτάωρο τουλάχιστον πέντε μέρες το μήνα.

Εκείνες που αντέχουν.

Δύο 29χρονες φίλες που μοιράζονται τα χασμουρητά τους στην ίδια δουλειά, η Ζίνα και η Άννα, δεν φεύγουν από την επιχείρηση γιατί «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Έτσι, αντί να πάθουν πανικό για τις ατέλειωτες κενές ώρες που έχουν να γεμίσουν στο γραφείο τους, οργανώθηκαν.

Η Ζίνα, που πιστεύει πως η πολλή δουλειά τρώει τη ζωή, πειραματίζεται με πατέντες πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα πιάσει την καλή. Η Άννα γράφει μυθιστορήματα που κυκλοφορούν με ψευδώνυμο, ελπίζοντας πως θα έχει την τύχη το αόρατου συγγραφέα Τόμας Πίντσον που γράφει ποταμούς χωρίς να εμφανίζεται πουθενά

Βρες τι σε γεμίζει.

«Όταν υποφέρεις από bore out», λέει ο ψυχολόγος Νίκος Πιντέρης, «νιώθεις ανικανοποίητη και εξουθενωμένη. Και να σκεφτεί κανείς… μόνο και μόνο γιατί δεν δουλεύεις αρκετά!

Κανονικά, για να μην περνάνε τα καλύτερα και πιο παραγωγικά σου χρόνια μέσα στη μιζέρια, την εξαπάτηση και τις στρατηγικές, πρέπει να αφήσεις στην άκρη την ανασφάλειά σου και να ψάξεις με υπευθυνότητα να βρεις τι θα σε γέμιζε να κάνεις επαγγελματικά νιώθοντας ελευθερία και δημιουργικότητα.

Βρίσκεσαι δηλαδή στη σωστή δουλειά και ομάδα ή μήπως σε λάθος θέση; Μήπως χρειάζεσαι μια αλλαγή για να ανθίσουν οι πρωτοβουλίες σου, καθώς μια εργασία γεμάτη προκλήσεις σε ενεργοποιεί φυσικά και ψυχολογικά και σε παρακινεί να μάθεις νέες δεξιότητες, να γίνεις καλύτερη;

Θυμήσου πως η καλύτερη θεραπεία για την ίωση του “bore out” είναι ο επαγγελματικός επαναπροσδιορισμός και βέβαια να μην είσαι της ατάκας πως η καλύτερη δουλειά είναι η κοπάνα! Επιπλέον, η καραμέλα “δεν έχω τίποτα να κάνω στο γραφείο, δεν μου δίνουν δουλειά” δεν είναι λόγος για να χάνεσαι στην εξαπάτηση.

Γιατί ακόμα κι αν είναι έτσι, μπορείς να καθίσεις και να σκεφτείς πώς π.χ. θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι στόχοι της εταιρίας σε θέματα όπου κι εσύ ίσως κατάφερνες να βάλεις το χεράκι σου. Aρκεί δηλαδή να κινητοποιηθείς καθώς, όσο προσποιείσαι τη στρεσαρισμένη, δύσκολα θα ξεπεραστεί το πρόβλημα»

Το άρθρο έγραψε η Κατερίνα Παπαγεωργίου.

psychology , Myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :