Από τις εκατοντάδες χιλιάδες ειδήσεις που κυκλοφορούν κάθε μέρα στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός από αυτές είναι καθαρή παραπληροφόρηση.
Καθημερινά το e-mail μας και το προφίλ μας στο Facebook γεμίζει από hoaxes, scams και urban legends, ψεύτικες ειδήσεις και ιστορίες δηλαδή που έχουν σαν στόχο να τρομοκρατήσουν, να δώσουν ψεύτικες ελπίδες, ακόμα και να επικαλεστούν την ανθρωπιά μας για λόγους κέρδους.
Με δεδομένο πως τέτοιες ειδήσεις δημοσιεύονται και προωθούνται κατά χιλιάδες κάθε μέρα ,πως μπορείτε να είστε σίγουροι πως μια είδηση αληθεύει προτού την δημοσιεύσετε στο προφίλ σας ή την στείλετε στους φίλους σας;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει μια ιστοσελίδα που αναλαμβάνει τον ρόλο του «mythbuster» του διαδικτύου.
Το Snopes.com παραθέτει πληθώρα μύθων, scam και ιστοριών που συνήθως διαδίδονται μέσω chain letters ή μέσω κοινωνικών δικτύων.
Ο όγκος δεδομένων που περιέχει είναι πραγματικά τεράστιος, καλύπτοντας από περιβόητα scams του τύπου «με κάθε like το άρρωστο παιδάκι παίρνει ένα δολάριο», chain letters του στυλ «πώς να μειώσουμε την τιμή τις βενζίνης» μέχρι και αστικούς μύθους όπως στοιχεία για το αναψυκτικό της Coca Cola.
Η κάθε ιστορία κατατάσσεται σε πέντε κατηγορίες, «αληθινή», «ψεύτικη», «ψεύτικη με δόσεις αλήθειας», «απροσδιόριστη» και «αδιευκρίνιστη ακρίβεια».
Για κάθε μια μάλιστα η ιστοσελίδα παρουσιάζει στοιχεία για την προέλευση, τις αρχικές εκδόσεις, την εξέλιξη και την αληθινή ιστορία (αν υπάρχει) που κρύβεται πίσω από κάθε ιστορία.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε κάποια ιστορία που σας φαίνεται ύποπτη, ξέρετε ακριβώς που να ψάξετε.
secnews.gr , newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου