Ο όρος «μούσλι» [ müesli – müsli – muesli ] – για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ορθογραφίες – προέρχεται από την Ελβετική λέξη mus που σημαίνει «μείγμα»
Και τι είναι; Μα ….
1)… το δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο, το πρωινό με βάση
α) τις νιφάδες βρώμης
β) τα φρούτα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
2)… το υγιεινότερο πρωινό στον κόσμο
3)… το πρωινό που επινόησε ο ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner το 1900 για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.
Ο γιατρός υποστήριζε ότι το μούσλι με μήλα έχει τη θρεπτική αξία που έχει και το μητρικό γάλα και ότι γιατρεύει σιγά αλλά σταθερά σχεδόν όλες τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής απαλλαγμένης από …
a) τα επεξεργασμένα τρόφιμα…
b) την ζάχαρη και
c) το κρέας σε συνδυασμό
d) με την άθληση και
e) την εναρμόνιση με την φύση
Tο μούσλι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ξεχάστηκε για να ξαναθυμηθεί εκεί γύρω στο 1960 με μιά σύγχρονη μορφή ως μέρος του αυξημένου ενδιαφέροντος για την υγιεινή διατροφή και τη χορτοφαγική διατροφή παραδοσιακά το μούσλι τρωγόταν με χυμό πορτοκαλιού και όχι με γάλα και
H αυθεντική συνταγή λέγεται ότι παρασκευάζονταν ως εξής:
1)… για ένα ολόκληρο βράδυ μουλιάζουμε 1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρώμης σε 3 κουταλιές νερό
2)… την επόμενη ημέρα το πρωί προσθέτουμε
α) μία (1) κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
β) δύο (2) κουταλιές της σούπας χυμό μήλου -σύμφωνα με κάποιους ερευνητές-μία (1) κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο γάλα -σύμφωνα με κάποιους άλλους ερευνητές-…και
γ) 200gr μήλο κατά προτίμηση ξινόμηλο τριμμένο με τη φλούδα του
δ) μιά (1) κουταλιά της σούπας αμύγδαλα ή φουντούκια
Tώρα ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας μούσλι που καλό είναι να έχουμε έτοιμα τα πρώτα συστατικά.
α) το δημητριακό που προτιμάμε-εγώ προτιμώ βρώμη ή κινόα
β) τα αποξηραμένα φρούτα και
γ) τους ξηρούς καρπούς τα οποία
Aφού τα ανακατέψουμε πολύ καλά τα φυλάμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα σε δροσερό ξηρό και σκοτεινό σημείο και κάθε φορά που χρειαζόμαστε ετοιμάζουμε -όπως θα δούμε παρακάτω-
Για να ετοιμάσουμε λοιπόν το δικό μας μούσλι αυτά που χρειαζόμαστε είναι:
Α)… νυφάδες των δημητριακών με πρώτες στην σειρά
α1) τις νυφάδες βρώμης που είναι και το δημητριακό της πρωτότυπης συνταγής του μούσλι αντί για τη βρώμη μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε
α2) κινόα-ένας καρπός με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (σε επόμενη ανάρτηση οι πληροφορίες για το θαυμάσιο αυτόν καρπό) ή
α3) ρύζι ή
α4) νυφάδες καλαμποκιού
Τα τρία αυτά προϊόντα είναι ιδανικά για όσα άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη
α5) κεχρί ή
α6) σιτάρι
Β)… αποξηραμένα φρούτα όπως
•►σύκα
•►μαύρη σταφίδα
•►σταφίδα ξανθή-σουλτανίνα
•►μπανάνες
•►βερίκοκα
•►δαμάσκηνα
Γ)… ξηρούς καρπούς όπως
•►κολοκυθόσποροι
•►ηλιόσποροι
•►φυστίκια
•►καρύδια
•►αμύγδαλα
•►φουντούκια
•►λιναρόσπορο
Δ)… φρέσκα φρούτα όπως
•►μήλα με τη φλούδα
•►αχλάδια με τη φλούδα
•►ανανά
•►γκρέιπφρουτ
•►ακτινίδια
•►κεράσια
•►βύσινα
•►φράουλες
•►πεπόνι
•►ροδάκινο
•►βερίκοκο
•►σταφύλια
Και βέβαια δεν χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα φρούτα μαζί αλλά επιλέγουμε από τα φρούτα της εποχής κάθε φορά προσέχοντας να είναι χωρίς φυτοφάρμακα τα πλένουμε πολύ καλά και τα προσθέσουμε σε μικρά-μικρά κομμάτια με τη φλούδα τους ή τριμμένα στον τρίφτη
Ε)… κάποιο υγρό για να αναμίξουμε όλα μας τα υλικά
με πρώτο-πρώτο
ε1) το νερό ή
ε2) χυμούς φρούτων - ή
ε3) αμυγδαλόγαλα- δύο υγρά για όσους από εμάς δεν τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα …ενώ όσοι τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα
ε1) γάλα ή γιαούρτι
Και βέβαια όσοι από εμάς θέλουν μπορούν να προσθέσουν στο μούσλι τους
α) μέλι
β) πετιμέζι
γ) στέβια σαν γλυκαντικά ή και
δ) κανέλα για τις ισχυρές της θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και για το άρωμά της
Όποια υλικά και αν επιλέξουμε τα ανακατεύουμε πολύ καλά και γευόμαστε το υγιεινότατο αυτό πρωινό και
εμείς αλλά -το βασικότερο-τα παιδιά μας…
proionta-tis-fisis , botanologia
1)… το δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο, το πρωινό με βάση
α) τις νιφάδες βρώμης
β) τα φρούτα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
2)… το υγιεινότερο πρωινό στον κόσμο
3)… το πρωινό που επινόησε ο ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner το 1900 για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.
Ο γιατρός υποστήριζε ότι το μούσλι με μήλα έχει τη θρεπτική αξία που έχει και το μητρικό γάλα και ότι γιατρεύει σιγά αλλά σταθερά σχεδόν όλες τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής απαλλαγμένης από …
a) τα επεξεργασμένα τρόφιμα…
b) την ζάχαρη και
c) το κρέας σε συνδυασμό
d) με την άθληση και
e) την εναρμόνιση με την φύση
Tο μούσλι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ξεχάστηκε για να ξαναθυμηθεί εκεί γύρω στο 1960 με μιά σύγχρονη μορφή ως μέρος του αυξημένου ενδιαφέροντος για την υγιεινή διατροφή και τη χορτοφαγική διατροφή παραδοσιακά το μούσλι τρωγόταν με χυμό πορτοκαλιού και όχι με γάλα και
H αυθεντική συνταγή λέγεται ότι παρασκευάζονταν ως εξής:
1)… για ένα ολόκληρο βράδυ μουλιάζουμε 1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρώμης σε 3 κουταλιές νερό
2)… την επόμενη ημέρα το πρωί προσθέτουμε
α) μία (1) κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
β) δύο (2) κουταλιές της σούπας χυμό μήλου -σύμφωνα με κάποιους ερευνητές-μία (1) κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο γάλα -σύμφωνα με κάποιους άλλους ερευνητές-…και
γ) 200gr μήλο κατά προτίμηση ξινόμηλο τριμμένο με τη φλούδα του
δ) μιά (1) κουταλιά της σούπας αμύγδαλα ή φουντούκια
Tώρα ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας μούσλι που καλό είναι να έχουμε έτοιμα τα πρώτα συστατικά.
α) το δημητριακό που προτιμάμε-εγώ προτιμώ βρώμη ή κινόα
β) τα αποξηραμένα φρούτα και
γ) τους ξηρούς καρπούς τα οποία
Aφού τα ανακατέψουμε πολύ καλά τα φυλάμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα σε δροσερό ξηρό και σκοτεινό σημείο και κάθε φορά που χρειαζόμαστε ετοιμάζουμε -όπως θα δούμε παρακάτω-
Για να ετοιμάσουμε λοιπόν το δικό μας μούσλι αυτά που χρειαζόμαστε είναι:
Α)… νυφάδες των δημητριακών με πρώτες στην σειρά
α1) τις νυφάδες βρώμης που είναι και το δημητριακό της πρωτότυπης συνταγής του μούσλι αντί για τη βρώμη μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε
α2) κινόα-ένας καρπός με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (σε επόμενη ανάρτηση οι πληροφορίες για το θαυμάσιο αυτόν καρπό) ή
α3) ρύζι ή
α4) νυφάδες καλαμποκιού
Τα τρία αυτά προϊόντα είναι ιδανικά για όσα άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη
α5) κεχρί ή
α6) σιτάρι
Β)… αποξηραμένα φρούτα όπως
•►σύκα
•►μαύρη σταφίδα
•►σταφίδα ξανθή-σουλτανίνα
•►μπανάνες
•►βερίκοκα
•►δαμάσκηνα
Γ)… ξηρούς καρπούς όπως
•►κολοκυθόσποροι
•►ηλιόσποροι
•►φυστίκια
•►καρύδια
•►αμύγδαλα
•►φουντούκια
•►λιναρόσπορο
Δ)… φρέσκα φρούτα όπως
•►μήλα με τη φλούδα
•►αχλάδια με τη φλούδα
•►ανανά
•►γκρέιπφρουτ
•►ακτινίδια
•►κεράσια
•►βύσινα
•►φράουλες
•►πεπόνι
•►ροδάκινο
•►βερίκοκο
•►σταφύλια
Και βέβαια δεν χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα φρούτα μαζί αλλά επιλέγουμε από τα φρούτα της εποχής κάθε φορά προσέχοντας να είναι χωρίς φυτοφάρμακα τα πλένουμε πολύ καλά και τα προσθέσουμε σε μικρά-μικρά κομμάτια με τη φλούδα τους ή τριμμένα στον τρίφτη
Ε)… κάποιο υγρό για να αναμίξουμε όλα μας τα υλικά
με πρώτο-πρώτο
ε1) το νερό ή
ε2) χυμούς φρούτων - ή
ε3) αμυγδαλόγαλα- δύο υγρά για όσους από εμάς δεν τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα …ενώ όσοι τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα
ε1) γάλα ή γιαούρτι
Και βέβαια όσοι από εμάς θέλουν μπορούν να προσθέσουν στο μούσλι τους
α) μέλι
β) πετιμέζι
γ) στέβια σαν γλυκαντικά ή και
δ) κανέλα για τις ισχυρές της θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και για το άρωμά της
Όποια υλικά και αν επιλέξουμε τα ανακατεύουμε πολύ καλά και γευόμαστε το υγιεινότατο αυτό πρωινό και
εμείς αλλά -το βασικότερο-τα παιδιά μας…
proionta-tis-fisis , botanologia
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου