Αν η γιαγιά σου έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία, σίγουρα θα βρήκες κάποια στιγμή στον χριστουγεννιάτικο μπουφέ ένα λαχταριστό ισλί. Γεμιστή λιχουδιά με άρωμα ανατολής !!!
Υλικά [ για 50 περίπου τεμ. ]
●► 6 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
●► 3 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
●► 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
●► ½ φλ. φλιτζάνι ζάχαρη
●► 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
●► 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
●► ξύσμα από 1 πορτοκάλι
για την γέμιση:
●► 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
●► 2 κουτ. γλυκού κανέλλα
●► 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
για το σιρόπι:
●► 1 ½ φλιτζάνι μέλι
●► 2 φλιτζάνια ζάχαρη
●► 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
●► 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν και το σιμιγδάλι.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη που ξεκολάει απο τον γάντζο του μίξερ (ή απο τα χέρια μας αν παρασκευάσουμε την ζύμη χωρίς μίξερ).
Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι, τη πλάθουμε και κάνουμε μία τρυπούλα στη μέση.
Γεμίζουμε με το μείγμα των καρυδιών και ξαναπλάθουμε δίνοντας τριγωνικό σχήμα.
Παραδοσιακά, οι παλιές μαγείρισσες κεντούσαν την επιφάνεια με ένα τσιμπιδάκι. Μπορείτε να δώσετε παρόμοια εμφάνιση με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε τα ισλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό με το μέλι, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και το ξύλο της κανέλας για 7-8 λεπτά.
Ρίχνουμε τα χλιαρά ισλί στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε λίγα λεπτά για να σιροπιαστούν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με τη σειρά στη πιατέλα.
Σημείωση … Στην αρχική δημοσίευση δεν υπήρχαν φωτογραφίες , καθώς και η προσφώνηση του γλυκού .. προσετέθησαν από τον admin
driskas.com
●► 6 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
●► 3 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
●► 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
●► ½ φλ. φλιτζάνι ζάχαρη
●► 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
●► 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
●► ξύσμα από 1 πορτοκάλι
για την γέμιση:
●► 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
●► 2 κουτ. γλυκού κανέλλα
●► 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
για το σιρόπι:
●► 1 ½ φλιτζάνι μέλι
●► 2 φλιτζάνια ζάχαρη
●► 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
●► 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν και το σιμιγδάλι.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη που ξεκολάει απο τον γάντζο του μίξερ (ή απο τα χέρια μας αν παρασκευάσουμε την ζύμη χωρίς μίξερ).
Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι, τη πλάθουμε και κάνουμε μία τρυπούλα στη μέση.
Γεμίζουμε με το μείγμα των καρυδιών και ξαναπλάθουμε δίνοντας τριγωνικό σχήμα.
Παραδοσιακά, οι παλιές μαγείρισσες κεντούσαν την επιφάνεια με ένα τσιμπιδάκι. Μπορείτε να δώσετε παρόμοια εμφάνιση με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε τα ισλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό με το μέλι, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και το ξύλο της κανέλας για 7-8 λεπτά.
Ρίχνουμε τα χλιαρά ισλί στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε λίγα λεπτά για να σιροπιαστούν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με τη σειρά στη πιατέλα.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα !!!
Σημείωση … Στην αρχική δημοσίευση δεν υπήρχαν φωτογραφίες , καθώς και η προσφώνηση του γλυκού .. προσετέθησαν από τον admin
driskas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου