Κλασσική συνταγή με αρνί και φορμαέλα ,παραδοσιακό φαγητό της Αράχωβας.
Υλικά  [ για 4 άτομα ]
●► 1 κ. μπούτι αρνιού
●► 250 γρ. τυρί φορμαέλα
●► 50 γρ. μαύρες ελιές Άμφισσας
●► 400 γρ. πατάτες
●► 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
●► 100 ml λευκό κρασί
●► 1 κ. καυκαλήθρες και μυρώνια
●► 100 ml ελαιόλαδο
●► άνηθος
●► θυμάρι
●► αλεύρι
●► αλάτι
●► πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αφαιρούμε το κόκκαλο από το μπούτι του αρνιού. Κόβουμε σε μικρούς κύβους το κρέας και το τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει καλό χρώμα με ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν.
Πουδράρουμε με λίγο αλεύρι, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό ίσα να καλύψει το περιεχόμενο της κατσαρόλας κι αφήνουμε να μαγειρευτεί προσθέτοντας κατά διαστήματα ζεστό νερό πάντα μέχρι να καλύψει το αρνί.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τις πατάτες ξεφλουδισμένες σε μικρά κομμάτια. Όταν έχουν μαλακώσει (χωρίς να σπάνε) τις σουρώνουμε, βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο, τις τηγανίζουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα και κρούστα και τις αλατίζουμε.
Όταν το αρνάκι είναι σχεδόν έτοιμο βγάζουμε τα κουκούτσια απ΄ τις ελιές και τις προσθέτουμε μαζί με τις πατάτες τον άνηθο και το θυμάρι στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
Αφαιρούμε απ΄την κατσαρόλα, βάζουμε τις μερίδες σε 4 πήλινα σκεύη και τα καλύπτουμε με φορμαέλα την οποία έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες. Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να βάλετε ό,τι χόρτα θέλετε αν δεν έχετε τα συγκεκριμένα της συνταγής. Επίσης παραλλαγές της συνταγής έχουνε πράσινες ελιές, τομάτα, αρακά κτλ.
Το πιάτο ταιριάζει με τα τυριά χαλούμι αλλά και την ιταλική μοτσαρέλλα.
sintagespareas.gr
●► 1 κ. μπούτι αρνιού
●► 250 γρ. τυρί φορμαέλα
●► 50 γρ. μαύρες ελιές Άμφισσας
●► 400 γρ. πατάτες
●► 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
●► 100 ml λευκό κρασί
●► 1 κ. καυκαλήθρες και μυρώνια
●► 100 ml ελαιόλαδο
●► άνηθος
●► θυμάρι
●► αλεύρι
●► αλάτι
●► πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αφαιρούμε το κόκκαλο από το μπούτι του αρνιού. Κόβουμε σε μικρούς κύβους το κρέας και το τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει καλό χρώμα με ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν.
Πουδράρουμε με λίγο αλεύρι, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό ίσα να καλύψει το περιεχόμενο της κατσαρόλας κι αφήνουμε να μαγειρευτεί προσθέτοντας κατά διαστήματα ζεστό νερό πάντα μέχρι να καλύψει το αρνί.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τις πατάτες ξεφλουδισμένες σε μικρά κομμάτια. Όταν έχουν μαλακώσει (χωρίς να σπάνε) τις σουρώνουμε, βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο, τις τηγανίζουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα και κρούστα και τις αλατίζουμε.
Όταν το αρνάκι είναι σχεδόν έτοιμο βγάζουμε τα κουκούτσια απ΄ τις ελιές και τις προσθέτουμε μαζί με τις πατάτες τον άνηθο και το θυμάρι στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
Αφαιρούμε απ΄την κατσαρόλα, βάζουμε τις μερίδες σε 4 πήλινα σκεύη και τα καλύπτουμε με φορμαέλα την οποία έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες. Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να βάλετε ό,τι χόρτα θέλετε αν δεν έχετε τα συγκεκριμένα της συνταγής. Επίσης παραλλαγές της συνταγής έχουνε πράσινες ελιές, τομάτα, αρακά κτλ.
Το πιάτο ταιριάζει με τα τυριά χαλούμι αλλά και την ιταλική μοτσαρέλλα.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου