Τα δάχτυλα της Κύπρου είναι από τα πιο παραδοσιακά γλυκά τους !!! Λέγονται δε έτσι γιατί μοιάζουν με δάχτυλα και θέλουν καλό τηγάνισμα για να σας βγουν τραγανά.
Υλικά:
Για το φύλλο:
●► 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ( 1 φλιτζάνι σκληρό & 1 φλιτζάνι μαλακό )
●► ¼ του τσαγιού νερό
●► ¼ του τσαγιού λάδι
●► Κορν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
●► Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση:
●► 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
●► 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα ( κοπανισμένη )
●► 2-3 κουταλιές της σούπας ροδόσταμο
●► ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
Για το τηγάνισμα:
●► φυστικέλαιο ή ελαιόλαδο
●► φλούδα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
●► 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
●► 2 κουταλιές της σούπας μέλι
●► 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
●► 1 ξύλο κανέλλας
Για το γαρνίρισμα:
●► ½ φλ. αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη και αλεσμένη
●► ½ κ.γλ. κανέλλα
Εκτέλεση συνταγής:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε μέσα σε αυτήν το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μέτρια ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα αφήνουμε να μείνουν περίπου 30 λεπτά.
Ωστόσο, ετοιμάζουμε τη γέμιση … κοπανίζουμε την καρυδόψιχα ή την αμυγδαλόψιχα ( ή και τα δύο μαζί ) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και το ροδόσταμο για ναβραχεί και να έχουμε μία μάζα.
Ρίχνουμε στον πάγκο που δουλεύουμε λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι από το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο.
Το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια μεγέθους 8-10 εκατοστά και βάζουμε σε κάθε φύλλο μία μικρή κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε από τις μεγαλύτερες πλευρές, όπως κλείνει το χαρτί στο τσιγάρο και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.
Όταν τελειώσει το φύλλο και η γέμιση, βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τα δάκτυλα μέχρι να ξανθύνουν και από τις δύο πλευρές.
Τα βγάζουμε, τότε, με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μία χαρτοπετσέτα για να ρουφήξει το λάδι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλλα να βράσουν για 10 λεπτά.
Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό, σιροπιάζουμε με αυτό όλα τα δάκτυλα.
Προσεκτικά να μη σπάσουν, τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
topsyntages.gr , gourmed.gr
Για το φύλλο:
●► 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ( 1 φλιτζάνι σκληρό & 1 φλιτζάνι μαλακό )
●► ¼ του τσαγιού νερό
●► ¼ του τσαγιού λάδι
●► Κορν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
●► Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση:
●► 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
●► 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα ( κοπανισμένη )
●► 2-3 κουταλιές της σούπας ροδόσταμο
●► ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
Για το τηγάνισμα:
●► φυστικέλαιο ή ελαιόλαδο
●► φλούδα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
●► 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
●► 2 κουταλιές της σούπας μέλι
●► 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
●► 1 ξύλο κανέλλας
Για το γαρνίρισμα:
●► ½ φλ. αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη και αλεσμένη
●► ½ κ.γλ. κανέλλα
Εκτέλεση συνταγής:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε μέσα σε αυτήν το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μέτρια ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα αφήνουμε να μείνουν περίπου 30 λεπτά.
Ωστόσο, ετοιμάζουμε τη γέμιση … κοπανίζουμε την καρυδόψιχα ή την αμυγδαλόψιχα ( ή και τα δύο μαζί ) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και το ροδόσταμο για ναβραχεί και να έχουμε μία μάζα.
Ρίχνουμε στον πάγκο που δουλεύουμε λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι από το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο.
Το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια μεγέθους 8-10 εκατοστά και βάζουμε σε κάθε φύλλο μία μικρή κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε από τις μεγαλύτερες πλευρές, όπως κλείνει το χαρτί στο τσιγάρο και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.
Όταν τελειώσει το φύλλο και η γέμιση, βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τα δάκτυλα μέχρι να ξανθύνουν και από τις δύο πλευρές.
Τα βγάζουμε, τότε, με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μία χαρτοπετσέτα για να ρουφήξει το λάδι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλλα να βράσουν για 10 λεπτά.
Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό, σιροπιάζουμε με αυτό όλα τα δάκτυλα.
Προσεκτικά να μη σπάσουν, τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
Καλή επιτυχία ~ Καλοφάγωτα να σας είναι !!!
topsyntages.gr , gourmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου